Datum plaatsing: 27 juni 2021

De nieuwe aachterum... Over engelen, kluizenaars en getrouwen?


De nieuwe aachterum... Over engelen, kluizenaars en getrouwen?


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Ja, maar ook over jonge bruiden en jonge bruidegoms, over Berlicumse oorlogsslachtoffers bij de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in 1944, en over nog veel meer!

Jubilarissen hebben zich een aantal jaren gehouden aan wat ze ooit afgesproken hebben of jarenlang iets als vaste gewoonte aangenomen hebben. Zij kunnen in het zonnetje worden gezet. Pastoor Knaapen gaf in 1925 een jubilaris bij zijn overlijden een wel héél bijzonder podium. Het ging over een achtenswaardige Berlicumse burger, gewerkt voor de boerenstand en ook nog zanger! Riet Wesel-van Grinsven beschrijft het uitgebreid, ook met foto’s, en voegt eraan toe dat ook Middelrode een gouden jubilaris had.

Theo van Herwijnen ging verder op zoek naar bijzondere gegevens in Berlicumse huwelijksakten uit de periode 1811-1943. Hij ontdekte nu akten over de jongste bruiden en jongste bruidegoms. Een leuke bijkomstigheid? Een achterkleinzoon van één van de 17-jarige bruiden zou één van de 19-jarige bruidegoms worden!

In 1944 vielen er tijdens een bombardement bij de strijd om de bevrijding van ’s-Hertogenbosch ook vijf Milrooise slachtoffers. Een maquette aan de huizen in de Abeelenstraat herinnert nog aan die tragische gebeurtenis. Aansluitend op dat verhaal stelt Jan Lunenburg de vraag of de 12-jarige Thera van Lith uit Middelrode ook als oorlogsslachtoffer moet worden beschouwd.

Harry Wijgergangs, deze humoristische mensen-mens, overleed op 13 mei 2021. Riet Wesel-van Grinsven memoreert zijn werkzaam leven met veel belangrijke verdiensten voor de historie van Berlicum en Middelrode!

Het leven kent ook eenvoudige huiselijke feesten, zoals in 1877. Maar wie was die oude krachtige vrouw?

Aachterum … verschijnt driemaal per jaar en is te verkrijgen als abonnement op aanvraag bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of (073) 503 2156. Een los nummer is te koop bij boekhandel Mieke Wijgergangs in Berlicum.

Fotobijschrift: Harry Wijgergangs, boer en bewogen heemkundigeUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28248