Datum plaatsing: 28 juni 2021

Levensgrote muurschildering bij Organon is vrijdag af!


Levensgrote muurschildering bij Organon is vrijdag af!


Oss (Oss): Een paar maanden geleden lieten we trots weten dat in Oss het initiatief was genomen voor een bijzondere ode aan vrouwengezondheid. Ossenaren kozen uit drie ontwerpen overtuigend voor de muurschildering van RoosArt, dat luistert naar de titel ‘Trots van Oss’: een ode aan vrouwengezondheid, historie en innovatie. ‘Muralist’ Rosalie de Graaf zal op vrijdag 2 juli de laatste hand leggen aan de enorme muurschildering.

In de afgelopen weken is er veel gebeurd. De Osse bedrijfslocatie is inmiddels afgesplitst van MSD (dat het initiatief had genomen voor de muurschildering) en maakt nu – als grootste productielocatie - onderdeel uit van het nieuwe wereldwijde gezondheidsbedrijf Organon. Op 3 juni is de naam Organon officieel teruggekeerd. Nadat het kunstwerk is afgerond zal de naam ook snel terugkeren op de blauwe wand: een bekende naam voor een nieuw bedrijf.

De karakteristieke blauwe wand waarop de muurschildering wordt voltooid, werd begin jaren zeventig tegen de fabrieksmuur van het voormalige Organon geplaatst. De wand is uitgegroeid tot een begrip in Oss en omgeving. De blauwe wand staat symbool voor de vele innovaties die in Oss zijn gedaan op het gebied van vrouwengezondheid. In de aanloop naar de splitsing MSD-Organon nodigde MSD drie kunstenaars uit een voorzet te doen voor de muurschildering en legde de ontwerpen voor aan de Ossenaren.
Uitvoerend ‘muralist’ RoosArt vertelt over haar ontwerp: ‘Mijn ontwerp baseert zich op de natuur, waar geneeskunde zijn oorsprong vindt. De boom staat symbool voor de basis van het bedrijf, dat zich bezighoudt met verschillende specialisaties, verschillende takken. De drie mensen in het ontwerp staan symbool voor onderzoek, ontwikkeling en productie. De schildering geeft een kijkje in de fabriek en laat de mensen zien met de juiste beschermende kleding. De bijen in het ontwerp verwijzen naar de bloemetjes en de bijtjes. Begin jaren 60 startte hier in Oss een revolutie dankzij de introductie van de anticonceptiepil en nog altijd wordt hier op innovatieve wijze gewerkt aan middelen voor vrouwengezondheid.’

In reactie op de keuze voor ‘de Trots van Oss zegt Wenny Raaijmakers, directeur van de productievestiging van Organon: ’De wand is in de loop van de jaren een echt icoon geworden. Het is niet alleen meer iets van het bedrijf, maar hoort voor de inwoners bij de stad. Generaties Ossenaren hebben gewerkt bij het bedrijf, dat al sinds 1923 op die plek staat. En daar zijn de mensen in Oss trots op.’Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30688