Datum plaatsing: 11 juli 2021

Studiefinancieringstips voor de zomer


Studiefinancieringstips voor de zomer


Regio (Regionaal): Het is zomer! Wat moeten (aankomende) studenten (en hun ouders) weten voordat ze op vakantie gaan? Op duo.nl/zomer heeft DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) alle antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Met de site helpt DUO (aankomende) studenten inzicht te geven waar ze recht op hebben zodat ze na de zomer goed voorbereid aan het nieuwe studiejaar kunnen beginnen.

De belangrijkste tips:

- Vraag op tijd studiefinanciering mét een aanvullende beurs aan
Ga je na de zomer voor het eerst voltijds studeren? Dan kun je
studiefinanciering aanvragen. Studiefinanciering bestaat uit basisbeurs (alleen voor mbo), aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. Ga je een mbo-opleiding doen? Dan heb je recht vanaf je 18e verjaardag. Ben je jonger, dan kun je al wel het studentenreisproduct aanvragen.

Loop geen geld mis en vraag je financiering op tijd aan. Vraag daarbij ook altijd een aanvullende beurs aan. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Je hoeft dit maar 1 keer te doen. DUO berekent dan vanzelf elk jaar of je er recht op hebt.

Let op: zomerrooster voor het studentenreisproduct

Ben je al student en reis je met het OV? Houd er dan rekening mee dat je weekabonnement van 16 juli – 16 augustus alleen kunt reizen met korting. Heb je een weekendabonnement? Dan gelden in de zomer dezelfde voorwaarden als in de rest van het jaar. Moet je dan nog stage lopen? Veel stagebedrijven bieden een reiskostenvergoeding aan.

- Recht op korting les-, cursus- en collegegeld
Doe je een bekostigde opleiding aan vavo, mbo, hbo of universiteit in Nederland? Dan krijg je in studiejaar 2021-2022 een eenmalig korting van 50% korting op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Dat is een van de
coronamaatregelen van de overheid om jou als student financieel te ondersteunen.

- Geef wijzigingen op tijd door
Ga je stoppen met je opleiding? Of pak je na de vakantie een andere studie op? Check dan de wijzigingshulp op duo.nl. Binnen een minuut krijg je alle stappen op een rij en weet je precies wat je in jouw situatie moet doen.

- Check je diploma in het Diplomaregister
Heb jij net een diploma behaald? Dan is de kans groot dat jouw diploma nu in het online Diplomaregister van DUO staat. Handig, want je kunt er een gratis uittreksel downloaden dat je als bewijs kunt gebruiken bij bijvoorbeeld een sollicitatie.

Goed voorbereid het nieuwe studiejaar in, kijk op duo.nl/zomer!

DUO voert voor het ministerie van OCW onder andere wetten en regelingen uit op het gebied van bekostigen van onderwijsinstellingen, verstrekken en innen van studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten en het
verzorgen van het proces diploma-erkenning en -legalisatie.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29431