Datum plaatsing: 31 juli 2021

Sluipwespen en sluipvliegen helpen bij bestrijding eikenprocessierups


Sluipwespen en sluipvliegen helpen bij bestrijding eikenprocessierups


Regio ('s Hertogenbosch): Om overlast van de eikenprocessierups te beperken zuigen we niet alleen de nesten weg, we roepen ook de hulp in van natuurlijke vijanden. Koolmezen eten de rupsen op en sluipwespen en sluipvliegen leggen hun eitjes in de rupsen of poppen van de eikenprocessievlinder. Zodra de larven uit de eitjes uitkomen eten ze van de rups of pop, waarna deze dood gaat.

Met speciale eikenprocessierups-kasten (EPR-kasten) zorgen we ervoor dat er meer sluipwespen en sluipvliegen in de buurt van de eikenprocessierups gaan leven. Sinds kort hangen er 53 EPR-kasten in onze gemeente. Sluipwespen en sluipvliegen geven overigens geen overlast bij mensen. De sluipwesp is een wespensoort zonder angel en kan dus niet steken.

Hoe werkt een EPR-kast?
We gebruiken de EPR-kast in combinatie met het opruimen van de nesten van de eikenprocessierups. We leggen ongeveer 16 nesten, waarin poppen van de rups maar ook poppen van de sluipwespen en sluipvliegen aanwezig zijn, in een speciale kast. Deze kasten hebben een rooster aan de buitenzijde waardoor sluipwespen en sluipvliegennaar buiten en binnen kunnen, maar vlinders van de eikenprocessierups niet. De eikenprocessievlinder kan zich dus niet verder voortplanten, maar de vliegen en wespen wel. Bekijk de korte video op YouTube.

De EPR-kast is gemaakt van recycled kunststof en ijzer en hangt in een boom in de buurt van eikenbomen waar overlast is van de rupsen. Op veilige hoogte, zodat mensen er niet zomaar bij kunnen. De wespen en vliegen die zich in de kasten voortplanten verspreiden zich in de omgeving en leggen ook daar eitjes op poppen van de eikenprocessievlinder. De wespen en vliegen uit één EPR-kast kunnen voor zo’n 150.000 nakomelingen zorgen en bestrijden zo’n 500 – 900 nesten. Door het ophangen van 53 EPR-kasten verwachten we dat er volgend jaar zo’n 30.00 – 40.000 nesten duurzaam bestreden worden. Daarvoor is het wel belangrijk dat er voldoende voedsel, zoals bloemen, in de buurt van de kasten groeit.

Succesvolle pilot
Vorig jaar hebben we een succesvolle pilot gedaan met twee EPR-kasten in Maliskamp en Sparrenburg. In Sparrenburg hebben de sluipwespen en sluipvliegen maar liefst 800 nesten bestreden.

Duurzame bestrijding
Met behulp van de sluipwespen en -vliegen en koolmezen, hopen we dat op de langere termijn de natuur weer in evenwicht komt en de overlast van de rupsen verdwijnt. Tot die tijd blijven we de nesten, waar nodig, ook actief verwijderen.

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op www.s-hertogenbosch.nl/eikenprocessierups.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12559