Datum plaatsing: 28 augustus 2021

Gilde Rosmalen viert 100-jarige heroprichting


Gilde Rosmalen viert 100-jarige heroprichting


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Exact een eeuw geleden werd de Rosmalense gilde heropgericht. Hoewel de activiteiten noodgedwongen al anderhalf jaar op een lager pitje staan, is het St. Catharina - St. Joris gilde vast van plan om dat heuglijke feit dit jaar te vieren. We spraken erover met Frans en François van Hirtum, vader en zoon die allebei al jarenlang met de gilde vergroeid zijn.

Door: Mark van der Donk

Frans woont alweer een hele tijd in Uden, maar is en blijft een echte Rosmalenaar. Hij heeft er na zijn verhuizing dan ook geen moment aan getwijfeld om zijn activiteiten bij de gilde op te geven. “Ik loop al vanaf 1976 mee. Toen waren we met slechts 6 leden, maar tegenwoordig bestaat de groep uit 37 volwassenen, voornamelijk 50-ers. We hebben ook 5 jeugdleden en daar hebben we echt niet over te klagen. Vroeger had je niet veel keuze, maar de jeugd heeft tegenwoordig van alles te doen.” Zoon François groeide op met de gilde, waar hij al vanaf zijn vierde jaar deel van uitmaakt. “Het is ons kent ons, vaak familie.” Nieuwe aanwas blijft altijd welkom. “We staan vooral te springen om tamboers en vendeliers”, weet Frans, die ondanks zijn 74 jaar nog altijd volop in het leven staat. “Ook dat is veranderd. Mijn vader was op deze leeftijd echt een ouwe mens, maar ik vlieg de hele dag nog van hot naar her.”

Nieuw leven
In de vervlogen tijden, waar de oudste Van Hirtum naar refereert, werd ooit de Rosmalense gilde nieuw leven ingeblazen. Rond 1503 was die al opgericht. “Maar in 1921 kwam er een herstart en in 1925 werd er weer voor het eerst koning geschoten”, vertelt archivaris Frans. “Het is best uniek dat wij nu de 100-jarige heroprichting kunnen vieren. In Uden werd het gilde bijvoorbeeld pas 10 jaar geleden heropgericht. Die hebben 200 jaar ‘geslapen’, zoals dat heet. In onze regio, Maasland, zijn in totaal 46 gildes en hoewel er wel raakpunten zijn, heeft ieder zijn eigen papieren, statuten en regels. Overal staat het koning- en gildeschieten centraal, maar sommigen doen het iedere 2 jaar, anderen om de 4, 5 of 6 jaar.” De afgelopen tijd gebeurde er, wegens corona, overal heel weinig. “We hebben een tijd stilgelegen en toen dat weer kon en mocht zijn we langzaam, in klein gezelschap, weer wedstrijden gaan
oefenen”, aldus François. In een normaal jaar is er iedere zaterdag geweerschieten, op donderdag jeu de boule en het kruisboogschieten vindt in de zomer plaats op dinsdagavond en in de winter op zondagochtend. “Maar voorlopig is het clubhuis nu nog dicht. En grote wedstrijden zijn er al een hele tijd niet meer geweest helaas.”

Prachtige locatie
Gevraagd naar de hoogtepunten uit de periode die zij meemaakten, zijn vader en zoon het eens: “De reis naar Rome in 2000, waar we met verschillende gildes een week zijn geweest, is onvergetelijk.” Verder kiezen ze voor de gildedag, die normaal ieder jaar wordt georganiseerd. “Dan beoefenen we allerlei takken van sport en daar komen een paar honderd man op af”, aldus Frans. En dat alles sinds 10 jaar op de prachtige locatie aan de Empelseweg. “Honderd jaar geleden begon het bij Dorus van Helvoirt in de tuin, achter de Heinis, en later zat de gilde bij Hein van Kreij in de Kreijenhoek. Via een boerderij van Bart van Nistelrode, ergens in de buurt van waar we nu zitten, kwamen we in 1983 terecht aan de Tivoliweg en in 2011 moesten we plaatsmaken voor het kanaal. Maar daar zijn we zeker niet op achteruit gegaan. Het kostenplaatje is een stuk hoger, maar we hebben nu een schitterende accommodatie.”

Jubileumviering
Op zondag 12 september zal die locatie ook het toneel zijn van de feestelijkheden omtrent het jubileum. Er wordt nog verzameld op het Gildeplein, waarna een gildemis plaatsvindt in de Sint Lambertuskerk. Maar het middagprogramma vindt plaats op het gildeterrein ‘De Schutsboom’ aan Empelseweg 7. “We verwelkomen burgemeester Mikkers en vertegenwoordigers van de gildes van Berlicum, Heeswijk, Erp, Vorstenbosch, Nuland, Maren-Kessel, Geffen, Nistelrode en Den Bosch”, somt Frans op. “Er is een officieel moment, waarover ik nog niet teveel wil prijsgeven, we lunchen met de genodigden en daarna is er koningsschieten, zijn er geweerwedstrijden en een jeu des boules-toernooi. Normaal doen we ook kruisboogschieten, maar het mag niet te druk worden allemaal.”
Ondanks de restricties zal gilde St. Catharina - St. Joris er ongetwijfeld een onvergetelijke dag van gaan maken. “Op naar de volgende eeuw”, lacht François, die een kleine drie jaar hoofdman (voorzitter) van de gilde is. 93 jaar lang was die titel in de familie Van Helvoirt, maar zo’n periode lijken de Van Hirtums niet te gaan halen. “Mijn zoon kiest voor iets anders en dat is natuurlijk ook helemaal prima.”

Onderschrift foto:
Groepsfoto van 1926.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30768