Datum plaatsing: 26 augustus 2021

Buitenexpositie Kunstkring De Meent Nuland ‘Kunst kijken aan huis’


Buitenexpositie Kunstkring De Meent Nuland ‘Kunst kijken aan huis’


Nuland ('s Hertogenbosch): De jaarlijkse voorjaarsexpositie van de Nulandse kunstkring ‘De Meent’ kon door de coronabeperkingen helaas geen doorgang vinden. Zo’n expositie is een prachtig moment voor de kunstenaars om hun creaties te tonen aan het publiek. Vandaar ook de grote teleurstelling bij de leden omdat in deze periode, onder inspiratie van misschien wel de coronaperikelen, er veel kunst is gecreëerd. Juist nu was er vaak extra tijd en gelegenheid voor bezinning en kunstzinnige uitdrukkingen. De creativiteit van de vereniging draaide intussen op volle toeren en er is een prachtige oplossing ter tafel gekomen. Ze presenteren met trots het thema: ‘Kunst kijken aan huis’. De deelnemers van de kunstkring stellen deze dagen hun huis en tuin ter beschikking aan de kunst.

door Jan van Ravenstein

Een korte terugblik in het bestaan van de kunstkring leert dat de vereniging is opgericht in 1993. Bij een aantal Nulandse ‘kunstenaars’ was er toen een soort van behoefte om hun omgeving kennis te laten maken met kunst in de breedste zin van het woord. Een oproep door de initiatiefnemers van
toen (Ad van den Bosch, Adriaan de Wit en Tiny Geerts- Kappen) tot kunstminnend Nuland had een twintigtal aanmeldingen als resultaat. Lezingen, excursies, exposities en contactavonden lopen als een rode draad door de jaren heen en in 2018 was het 25- jarig jubileum een heuglijke gebeurtenis.

25 jaar
De jaarlijkse expositie is een mooie gelegenheid om de gecreëerde kunstwerken te tonen. De variëteit van de kunstwerken is groot en divers. Schilderwerken in diverse stijlen, van realistisch tot abstract. Beeldhouwwerken en plastieken. Maar ook de dichtkunst, porseleinschilderen en keramiek waren op de expositie te bewonderen. Na een periode van ruim 25 jaar kreeg ook de kunstkring te maken met een soort van ‘dipje’. Niet zozeer in het enthousiasme en bezigheden van de kunstenaars, dat staat buiten kijf. Het probleem lag hem meer in de terugloop van het aantal leden met daarnaast de bestuursactiviteiten die mede ook door de corona perikelen op een laag pitje kwamen te staan.

Herstel
Inmiddels is er op alle fronten een duidelijk positief herstel zichtbaar. “Samen hebben wij de draad weer opgepakt. Zo heeft ons ‘kunstcafé’ een soort van metamorfose ondergaan. Voorheen was dit meer een vergadering met een werkbespreking. Nu bepalen de leden een keer per maand het thema dat dan weer kan variëren van een lezing tot een beoordeling van elkaars werk of een bespreking van een specifieke kunsttechniek”, zegt Rikie van den Bosch. Een mooi voorbeeld voor een avondvullend programma is porseleinschilderen, wat Rikie zich door Els Cnossen heeft laten aanleren. Maar ook de miniatuur schilderijtjes van Erik zijn een bespreking meer dan waardig, echt prachtig. “Kunst bespreken en beleven in de ruimste zin van het woord, dat is onze doelstelling. Ieder lid kan en mag
zijn of haar inbreng inleveren en van daaruit wordt een keuze gemaakt”, zegt Rikie met volle overtuiging.

Kunstroute
“Het organiseren van een expositie in de Meent kan door corona van de ene op de andere dag in het water vallen. Om dat te voorkomen moest er gezocht worden naar een creatieve oplossing om toch de belangstellenden tóch kennis te laten maken met het gecreëerde werk van onze kunstenaars”, zegt Erik. De leden van de kunstkring komen uit Nuland of directe omgeving en dat feit gaf de uiteindelijke doorslag voor het organiseren van een buitenexpositie. Rikie: “De Nulandse deelnemers stellen hun huis en tuin beschikbaar aan de kunst. Ze werken samen met de leden van buiten Nuland en kunstenaars die daarvoor geen geschikte tuin hebben. Op elke locatie zijn, zowel binnen als buiten, meerdere kunstenaars aanwezig, die hun werken tentoonstellen, waardoor er een grotere variatie wordt bereikt. Bij slecht weer zijn er, waar nodig, overkappingen aanwezig”.

Samenvattend
Het enthousiasme van het tweetal straalt ervan af wanneer ze praten over de kunst in het algemeen. Het gesprek vindt plaats in de huiselijke serre van Rikie waar de diversiteit aan kunstwerken een grootse warmte uitstralen. Erik tovert op een moment zijn miniatuurtjes uit zijn tas en legt ze in volgorde op tafel met als finishing touch het miniatuurtje van een paar ‘vierkante centimeter groot’ op een miniatuur ezeltje… Wat een schitterende techniek. Kunst: “Wanneer je in gesprek bent met deze twee fanaten en, of je het nu wil of niet, vergeet je de tijd en zit je meteen midden in de kunst van het genieten”.

Locaties
Dit alles, het genieten en beleven van kunst, wil de kunstkring graag bereiken met hun buitenexpositie. Het doel is om Nuland en verre omgeving kennis te laten maken met kunst. De privélocaties thuis worden als het ware ‘toplocaties’ waar de kunstenaar zijn of haar werk kan laten ‘beleven’ voor de bezoeker. “Koffie of thee is natuurlijk aanwezig, evenals een goed gesprek, maar dat is meer een vanzelfsprekendheid”, lachen Erik en Rikie.
De expositie is te bezoeken op zaterdag 11 september en zondag 12 september 2021. Van 11.00 uur tot 17.00 uur. De expositie adressen zijn: Dissel 13, Heiweg 11, Industriestraat 7, Papendijk 1 en Zandstraat 10.
Nieuwsgierig geworden naar een kennismaking of nog liever een eventueel lidmaatschap: www.kunstkringdemeent.nl of neem contact op met interim voorzitter Joke Witjes (073-532332)

foto: Piet van den Bosch, lid van de fotoclub in Nuland.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30842