Datum plaatsing: 15 augustus 2021

Koozie laat verstandelijk beperkten integreren bij De Snoeck


Koozie laat verstandelijk beperkten integreren bij De Snoeck


Lith (Lith): Vanaf 1 september worden de bezoekers van MFA De Snoeck verwelkomd door nieuwe, enthousiaste gastvrouwen en -heren. En achter de schermen van de multifunctionele accommodatie zullen ook verschillende nieuwe werknemers hun gezicht laten zien. De deelnemers aan dagbesteding Koozie ondersteunen de al bekende vrijwilligers voortaan met allerlei taken in en om het gebouw in het hartje van Lith. “Wie weet is dit wel de dagbesteding waar je naar op zoek bent.”

Door: Mark van der Donk

Nog maar een halfjaar geleden belden Helga Bonet, Karin Kragting en Mirelle van Mook er voor het eerst serieus over met elkaar. Nu staan ze al op het punt om te starten met de dagbesteding. “We hebben samengewerkt bij Dichterbij en altijd contact gehouden. Al lange tijd spraken we de wens uit om zelf - samen - iets als dit op te zetten en toen de kans zich voordeed, hebben we die met beide handen aangepakt”, vertelt Karin, die zelf in Geffen woont. Twee jaar geleden deed ze dat nog in Oss, waar ze toen noodgedwongen wegens privéomstandigheden moest stoppen met haar Koozie Kidz kinderopvang. “We vonden het alle drie zo’n leuke, pakkende naam, dat we besloten om die te blijven gebruiken voor de dagbesteding. Het voelt voor mij als een soort doorstart, heel leuk.”

Toen de in Lith woonachtige Mirelle haar dochter naar school bracht en de MFA leeg zag staan, bedacht ze dat het opstarten van een dagbesteding met haar voormalige collega’s - zoals ze al eerder hadden gedaan - daar geweldig zou zijn. “Een prachtige kans voor ons, maar ook zeker voor de deelnemers aan de dagbesteding”, vindt Karin. “De Snoeck heeft natuurlijk een grote inloop, waardoor we letterlijk alle kanten uit kunnen.” Het bestuur van de MFA was ook enthousiast en alles kwam de afgelopen maanden in een stroomversnelling. “We starten met een klein clubje van vier deelnemers, maar hopen natuurlijk dat dat uitgroeit naar een grote groep. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom bij Koozie. Wij hebben het niet over beperkingen, maar over talenten die participeren in de bestaande groep vrijwilligers. In eerste instantie gaan we flyeren bij HUB-scholen en woonvoorzieningen in Lith en omstreken, maar in principe is alles tot Rosmalen/Den Bosch, net over de Maas of richting Oss een optie, mits de reisafstand geen belemmering is.”

Samenwerken
Wat er bij de dagbesteding allemaal te doen gaat zijn, is bijna niet samen te vatten. “We besteden veel aandacht aan onze maatschappelijke betrokkenheid en willen onze doelgroep vooral laten integreren binnen de Lithse gemeenschap. In de breedste zin van het woord gaan we samenwerken met de bibliotheek en het gemeenschapshuis, maar ook met basisschool De Meander en kinderdagopvang Henhaan. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, moeten we nog zien. Maar je kunt onder meer denken aan het bemannen van de bar, koffie serveren en dat soort zaken. Aan het schoonmaken van het schoolplein, het doen van de was en het schoonmaken van het speelgoed van het kinderdagverblijf. Of aan het sorteren of wegbrengen en ophalen van de bibliotheekboeken. Zodra we zijn gestart, gaan ons ongetwijfeld nog allerlei dingen te binnen schieten die we onze deelnemers ook kunnen laten doen. Het zal natuurlijk ook te maken hebben met hun niveau,
interesses en behoeften.”

Laat van je horen
Het drietal zit vol ideeën en staat te popelen om die tot uitvoering te brengen: “We denken bijvoorbeeld aan het organiseren van activiteiten voor de Lithse kinderen, of juist ouderen, met muziek, historie of iets creatiefs als basis. Daarbij kunnen de verstandelijk beperkten dan ondersteunen en meedraaien in het geheel, zodat ze helemaal binnen de gemeenschap opgenomen worden. En wie weet zijn er wel lokale ondernemers die met ons willen samenwerken. We staan open voor van alles en nog wat.” Niet alleen mogelijke partners mogen zich melden bij de vrouwen achter Koozies, ook voor geïnteresseerden in de dagbesteding zelf geldt dat zeker. “Na de HUB, als ze een jaar of 17/18 zijn, vliegen ze uit en gaan ze op zoek naar een leuke dagelijkse bezigheid. Die zouden ze zomaar bij ons kunnen vinden. Dus ben je op zoek, laat dan van je horen via 073-2080042.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30606