Datum plaatsing: 19 augustus 2021

Kloostermarkt bij Abdij van Berne


Kloostermarkt bij Abdij van Berne


Heeswijk-Dinther (Bernheze): De Norbertijnen organiseren in het kader van het 900 jarig bestaan van de orde, in samenwerking met Berne Media en Berne Abdijbier, een feestelijke Kloostermarkt. Op zondag 12 september wordt de markt om 12.00 uur officieel geopend en tot 18.00 uur vinden talrijke activiteiten plaats op het terrein van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Met deze Kloostermarkt willen de norbertijnen iedereen in de gelegenheid stellen om elkaar te ontmoeten en nader kennis te maken met de vele mogelijkheden van en rond de abdij. Toegang tot de markt is gratis.


Buiten op het abdijterrein en binnen een deel van de abdijgebouwen worden over diverse onderwerpen pleinen gemaakt. Daar vinden activiteiten plaats, wordt informatie gegeven en zijn producten te koop. Diverse kloosters bieden hun producten aan, streekproducten en oude ambachten worden gepresenteerd, uit de abdij worden meubilair en allerlei roerende zaken te koop aangeboden . Er wordt volop informatie aangeboden rond de thema’s inspiratie, pelgrimage en aandacht voor jongeren.

In zalen van het abdijcomplex worden presentaties gehouden over bijzondere uitgaven van Berne Media en over de historie van de Abdij van Berne. Uit het archief en de bibliotheek van de abdij zijn unieke documenten en historische boeken te bewonderen.

Van de bijzondere akoestiek van de abdijkerk wordt gebruik gemaakt door muziek (o.a. orgel) en zang (koor) uit te voeren. Speciaal voor kinderen wordt een eigen plein ingericht met activiteiten.

De abdijwinkel biedt diverse uitgaven aan tegen speciale kloostermarkt-prijs en Berne Abdijbier zorgt voor een uitgebreid terras en de verzorging van de inwendige mens. Eten en drinken zijn immers op een dag van elkaar ontmoeten van groot belang. Het open lucht gebeuren wordt ook opgevrolijkt met muzikale medewerking van dorpsgenoten.

Deze Kloostermarkt is door de norbertijnen van Berne vooral bedoeld als gelegenheid om (weer) kennis te maken met elkaar. Het is ook Monumentendag en met de markt kan er een inkijkje gegeven worden in dat wat er gebeurd in dit historische Abdij-gebouw. Door de Corona-epidemie was het onmogelijk om activiteiten te laten plaatsvinden. Juist bij het jubileum van 900 jaar Norbertijnen wil de Abdij vooruit kijken, om actief een inspirerend onderdeel te blijven van deze omgeving. Daarom blijft het belangrijk om elkaar te ontmoeten, waarbij wij wel de corona-maatregelen in acht blijven nemen.

Op deze dag wordt ook als nieuw initiatief de ‘Stichting Vrienden van de Abdij van Berne’ gepresenteerd. Zij starten op deze kloostermarkt met het werven van Abdij-vrienden, om vorm te geven aan de verbondenheid.

De Abdij nodigt iedereen uit die meer ideeën heeft die op de Kloostermarkt een plek kunnen hebben en gepresenteerd kunnen worden. Aanmelden om deel te nemen kan door contact op te nemen met de organisatie: via mail naar info@abdijvanberne.nl of telefonisch op werkdagen in de ochtend tussen 9.30 & 12.30 uur op 0413-299299.

Voor actuele informatie over de Kloostermarkt en de activiteiten in de Abdij is het ook goed de website in de gaten te houden: www.abdijvanberne.nl. Bij aanpassingen als gevolg van corona-maatregelen wordt dat ook daar aangegeven. De Abdij hoopt dat er in september nog maar weinig belemmeringen zullen zijn om de geplande Kloostermarkt nu wel te laten plaatsvinden.

Bron: Abdij van Berne | Foto: Ramon MangoldUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27854