Datum plaatsing: 31 augustus 2021 - Laatst gewijzigd: 31-08-2021 19:19:08

'Effe vur Geffe' afgelast, maar.. helemaal niks.. dat kan niet in Geffen


'Effe vur Geffe' afgelast, maar.. helemaal niks.. dat kan niet in Geffen


Geffen (Oss): Het was beslist geen onwil. Verre van dat. Het plan om voor de tweede maal in plaats van de traditionele boerenmarkt een puur Geffens Molenfeest, Effe vur Geffe, te organiseren lag voor uitvoering met vele nieuwe verrassende elementen tot in detail klaar. “Samen als bestuur, hebben we de persconferentie met grote teleurstelling aangehoord. We hebben het zelfs ruim de tijd gegeven om het te laten bezinken. Daarna hebben we alle maar denkbare alternatieven getoetst. Weet je, Geffen heeft bijna 5000 inwoners en met maar 750 bezoekers moeten we wel heel erg veel mensen teleurstellen”, zegt de voorzitter van Effe noar Geffe, Chrisjan van Dinther.Maar…. Er is nieuws. Zondag 5 september hangen we al vroeg de vlaggen uit voor een compleet nieuw aangepast Effe vur Geffe feestje rondom ‘de oven’ aan de Heegt in Geffen.

door Jan van Ravenstein

Teleurstelling
Voorzitter Chrisjan wil toch graag een toelichting kwijt over vooral het ‘waarom’ van de afgelasting. “Het was en is niet zozeer een financieel verhaal. Natuurlijk blijft geld nu eenmaal een grote speler in het geheel maar daarvoor zou nog wel een oplossing te bedenken zijn geweest. Het probleem van de afgelasting lag hem veel meer in het aantal bezoekers en de opgelegde restricties in combinatie met hetgeen we al klaar hadden liggen voor die dag. Zeker ook omdat we grootste plannen hadden. Op zaterdag bijvoorbeeld zouden we een grootse reünie organiseren. Maar zeg nou zelf, een reünie waar mensen elkaar na een hele lange poos weer eens ontmoeten, gaat toch niet als je afstand moet houden en ook nog eens op je stoel moet blijven zitten. En dat is maar één voorbeeld. We moesten, hoe dan ook, realistisch te werk gaan en de regels die er waren goed interpreteren. Geen fouten maken en geen ondoordachte acties dus. Alles omgooien, met een compleet nieuw programma? Het had gekund ja, we kunnen best veel. Zeker wanneer we iets meer tijd hadden gehad. Maar twee en een halve week (in ook nog eens vakantietijd) is wel heel erg kort”, zegt Chrisjan met een diepe zucht.

We willen nog wel iets
Na het genomen besluit moest, voordat het nieuws wereldkundig zou worden gemaakt, iedere betrokkene van Effe vur Geffe persoonlijk op de hoogte worden gebracht. Chrisjan: “Ze moeten zoiets belangrijks van ons horen en we moeten ten koste van alles voorkomen dat het nieuws via de pers bij hun binnenkomt. De allereerste reactie die ik daarna terug kreeg was van de ‘koeienboeren’. Deze zouden na een lange periode weer eens een keuring laten plaatsvinden in het weekend bij de molen en hadden alles al klaar. Daarna de reactie van muziekverenging WIK die al druk waren met repeteren voor de openluchtmis. De rogge moest nog worden gedorst, kregen we te horen van de dorsclub…. De verkiezing van de Geffenaar van het jaar, hoe dat dan?” De roep van Geffen was: “We willen nog wel iets”.

Plan
Het vervelende onderbuikgevoel over de afgelasting was er ontegenzeggelijk, niet alleen bij ons, ook bij de betrokkenen. Ruim 40 jaar is er feest op de eerste zondag van september. En dan nu.. helemaal niks, geen feest, geen activiteit.. Hoe in hemelsnaam ga je zo’n dag nu beleven, was de vraag.
En dan, na de telefoontjes met de diverse deelnemers, gaat de creatieve molen draaien. Het enthousiasme spat er van af. De activiteiten bij de molen zijn definitief geschrapt, maar in het nieuwe plan wordt de ‘oven’ aan de Heegt het centrale punt van een zogenaamd doorloopevenement.

Zondag 5 september
Een ‘doorloopevenement’. Dan heb je minder te maken mat de geldende regeltjes, mits de afstand maar wordt gewaarborgd. “En dat kan dan in dit geval met het grootste gemak”, zegt Chrisjan. Een korte samenvatting van het geheel: “We gaan het terrein feestelijk optuigen. Het Gilde zal aanwezig zijn en haalt in de ochtend de pastoor op, waarna we om 10.00 uur starten de dag met de openluchtmis. Na de Heilige Mis is er tijd en gelegenheid voor een kopje koffie met een snee krentenmik. Daarna is er de officiële bekendmaking van de Geffenaar van het jaar en de winnaar van de zonnebloemen wedstrijd. Tussen alle feestelijkheden door zijn op een ander plekje op het terrein zijn de dorsers druk doende met dorsen en is er muzikale ondersteuning van het geheel. De ‘klompenwinkel’ is open en de gehele dag is er koffie/thee met krentenmik verkrijgbaar. Op het Geerplein (grasveld voor de Geer) is de gehele dag de koeienkeuring met 60 koeien te volgen voor de bezoekers. Voor de kinderen is er in samenwerking met de horeca een mooie speurtocht met vele verrassingen bij hun horecagelegenheden, aldus de organisatie.

Voor Geffen
“Ons Geffense doorloopevenement. Het is een kleinere opzet, maar wel eentje die voor alle Geffenaren open staat.. Natuurlijk moet niet iedereen tegelijk komen, maar dat spreekt voor zich, toch? Voor iedereen toegankelijk, geen uitzonderingen. Het was onze allerbelangrijkste argumentatie in ons besluit van afgelasting”, aldus een glunderende voorzitter. De opening is op zondag 5 september om 10.00 uur met de openluchtmis. Na de Heilige Mis zijn er de diverse activiteiten die doorlopen tot de klok van 15.00/16.00 uur. De entree is gratis en u bent van harte welkom.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28626