Datum plaatsing: 21 september 2021

Kleinschalige groene locatie in Geffen 4 oktober open


Kleinschalige groene locatie in Geffen 4 oktober open


Geffen (Oss): ‘Bij ons achter’
Fonkelnieuwe dagbesteding


De locatie en naam van het nieuwe project van Conny Schuurmans (52) uit Geffen hebben een verwevenheid en een soort van verbondenheid met elkaar die op zich uniek te noemen zijn. De locatie:“Midden in de vrije natuur, de paarden grazen als het ware tot aan het huiskamerraam, met een wijds vrij uitzicht wat rust en vrijheid uitstraalt. En wat de naam betreft. De naam ‘Bij Ons Achter’ werd en wordt in huize Schuurmans zo vaak gebezigd dat het meer een vanzelfsprekendheid was dan een bedenksel”. De fonkelnieuwe dagbesteding is gevestigd in een fraai bijgebouw aan de achterzijde van het woonhuis. Het gehele gebouw is, samen met diverse vakmensen, en heel veel eigen
zelfwerkzaamheid, geheel naar de wensen en vooral de strengen eisen der tijd verbouwd en aangepast. “Maandag 4 oktober gaan we van start”, zegt Conny met trots in haar stem.


door Jan van Ravenstein

Conny haar ‘zorg’ roots liggen in een aantal huizen van Brabant Zorg. Op dit moment is ze werkzaam bij Brabant Zorg in ’s-Hertogenbosch als activiteiten begeleidster (Welzijn Coördinator) in een huis voor 130 personen. Een complete en veeleisende taak. Conny: “Ik geniet van mijn werk en ga, bij wijze van spreken, elke ochtend fluitend naar mijn werk. En toch is er een droom. Om je heen zie, en hoor je steeds vaker dat er bij bijvoorbeeld bij de mantelzorgers een soort van overbelasting is. Dat ze even de vrije handjes willen hebben. Noem het maar ontzorgen, al is het maar voor een dagdeel. En daar zag ik mogelijkheden, vanuit mijn ervaring natuurlijk maar ook vanuit de liefde voor het vak. Mijn droom, dus”.

Plan
“In gedachten had ik de locatie al helemaal in beeld. Wanneer ik weer eens ‘bij ons achter’ was zag ik, door alle materialen die daar lagen opgeslagen heen, de huiskamer, de keuken, door het denkbeeldige raam zag ik de weidse kijk over het weiland. De kippenren die er zeker moest komen, ik zag mijn bezoekers genieten…. Mijn droom. Allereerst bespreek je dit natuurlijk (wel op het juiste moment) met je man Ties en je kinderen Thijs, Linda en Eva. Je informeert heel voorzichtig bij de instanties naar de mogelijkheden, wat mag wel en wat juist weer niet. Het is tenslotte een buitengebied. En dan gaat het allemaal heel snel voor je gevoel, steeds meer krijg je dan de
overtuiging dat er best veel mogelijkheden zijn”, vertelt Conny. Het klopt allemaal, zeker bekeken vanuit haar eigen deskundigheid en bevlogenheid en natuurlijk de locatie de vooral heel veel rust en vertrouwen uitstraalt. “Alleen nog even verbouwen”, zegt ze met een brede lach.

Bij Ons Achter
Wij zijn een dagbestedinglocatie voor senioren (55+) die daarbij wat ondersteuning kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze eenzaam zijn, beginnende dementie ontwikkelen of te maken hebben met fysieke beperkingen. Maar ook omdat ze zich niet gelukkig voelen met hun huidige dagbesteding of zelfs helemaal geen daginvulling hebben. Conny: “De bezoeker staat Bij Ons Achter altijd voorop. Daarom doen we een persoonlijke intake zodat de dagbesteding (‘dagbeleving’ is een juistere benaming volgens Conny) past bij zijn of haar mogelijkheden. En goed om te weten: de bezoeker kan voor één of meerdere dagdelen in de week terecht. Op de website www.bijonsachtergeffen.nl kunt u alle bijzonderheden tot in detail inzien. Een mooi en belangrijk effect van dagbesteding Bij Ons Achter is het gevolg voor de mantelzorgers. Zij worden minder belast en kunnen hierdoor weer ‘opladen’. Hiermee sluiten we aan bij het feit dat mensen steeds langer thuis blijven wonen”. Wij vinden het erg belangrijk dat de mantelzorgers en/of familieleden betrokken zijn bij de ontwikkeling. Daarom houden we goed en vooral persoonlijk contact”, aldus Conny.

Maandag en Woensdag
“De dagen (voorlopig op de maandag en de woensdag) verlopen bij ons dan ook met vaste tijdstippen. We starten om 09.30 en eindigen om 16.00. Tussentijds vinden de recreatieve en educatieve activiteiten plaats. Structuur en voorspelbaarheid zorgt ervoor dat mensen zich snel op hun gemak voelen. Ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Een paar voorbeelden. Voor de creatieveling is het mogelijk om te koken, bloemschikken, schilderen, aan houtbewerking te doen of voor een idee van onze bezoeker zelf. We werken ook aan het geheugen met behulp van spellen, film en muziek. En omdat fysieke beweging net zo belangrijk is als mentale fitheid, doen we
gymoefeningen, gaan we tuinieren en voeren de dieren Bij Ons Achter. Vrijwilligers, die graag een handje willen helpen, zijn overigens van harte welkom. Natuurlijk zijn er ook momenten voor een ‘bakske koffie’ en een lunch die door ons wordt verzorgd. Met groenten uit eigen tuin en eieren van de kippen”, aldus een enthousiaste Conny Schuurmans.

Kom eens kennis maken
Conny Schuurmans. Ze kan bijna niet wachten en ze staat te popelen om haar eerste bezoekers te ontvangen. Wie Conny ook maar een beetje kent weet dat ze en volle rugzak aan ervaring heeft ook dat ze precies weet wat bezoekers prettig vinden in hun dagbesteding. Vooral het huiselijk, het vertrouwelijke en het gezellig zijn staat bij haar hoog in het vaandel. Gezelligheid: ‘Conny op haar best’. “Een daginvulling op maat waar aandachtig wordt geluisterd naar de wensen van de bezoeker. Gezellig buurten kan ook. Niet alles moet…. alles mag. Zo hoort dat nu eenmaal”, zegt Conny.
Bij Ons Achter: Bredeweg 59 – 5386 KN Geffen – 06 – 151 039 77 info@bijonsachtergeffen.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30443