Datum plaatsing: 21 september 2021 - Laatst gewijzigd: 22-09-2021 16:47:52

Geffenaar van het jaar. Een prachtige eretitel voor Tonny van Erp.


Geffenaar van het jaar. Een prachtige eretitel voor Tonny van Erp.


Geffen (Oss): 'Juffrouw Tonny' een allerbeste keuze

Normaal is de bekendmaking van de ‘Geffenaar’ op de zaterdagavond voorafgaand aan de boerenmarkt. Vanwege de corona beperkingen moest de ijverige organisatie schakelen naar een alternatieve oplossing. Rondom de ‘Effe noar Geffe Bakoven’ aan de Heegt was een soort van doorloop evenement gecreëerd. De dag werd geopend met de traditionele openluchtmis die ditmaal werd voorgegaan door Pater Toon van Kessel, die even ‘over’ was vanuit het verre Zambia. Zijn prachtige preek maakte grote indruk bij menig Geffenaar. Daarna was er alle ruimte en tijd voor de bekendmaking van de Geffenaar van het jaar waarvoor wethouder Thijs van Kessel, aan wie de eer te beurt viel, speciaal in de vroege morgen naar Geffen was gekomen.

door Jan van Ravenstein

Steeds maar weer, dit jaar voor 28 e keer, is het tot aan de officiële bekendmaking een van de best bewaarde geheimen van Geffen wie toch wel niet de ‘Geffenaar’ zal zijn. Ook dit jaar waren de gissingen niet van de lucht, tot het moment waarop wethouder Thijs van Kessel de lijst van de vele verdienstelijkheden ging opsommen. Zijn lichtelijke verspreking dat het een ‘ze’ zou zijn deed daar verder geen afbreuk aan. Al snel gonsde haar naam bij het talrijke publiek rond en hoorde je een duidelijke bevestiging vanuit het publiek: “Tonny van Erp, jawel een allerbeste keuze weer, dit jaar”.

Vrijwilligster
Verbinden, netwerken, organiseren en delegeren zijn een aantal kernwoorden die met grote regelmaat verweven zijn in de vele activiteiten die Tonny van Erp (70) bezig houden. Het gaat te ver om ze allemaal tot in de finesse te benoemen en uit te diepen. Bekend en zo ongeveer wereldberoemd in Geffen vooral als ‘Juffrouw Tonny”. Jaren aaneen stond ze voor de klas van de Mariaschool. Maar ze is ook actief bij de dorpsraad, het Gilde, de eetkamer, de kerk, de straatbibliotheek, ouderenzaken en Geffen Zorgt om maar een paar voorbeelden te noemen. “Mijn
allereerste vrijwilligers activiteit was toen ik 14 jaar was. Ik mocht collecteren op het kerkplein. Vrijwilliger. Als ik iets doe, wil ik het goed doen dus ik moet er voldoende aandacht en tijd in kunnen steken, half werk geeft me geen goed gevoel”, aldus Tonny van Erp. Kleinzoon Teun: “Mam, ik weet het al. Effe googlen, hé. Het is Effe noar Geffe en de Geffenaar van het jaar.”

De Dorpsraad
Verbinden. Het woord komt met een bepaalde regelmaat terug in het gesprek, maar ook haar organisatietalent wordt ten volle benut. “Kijken hoe ik Geffen mooier en beter kan maken. Als oud juf heb je dat organiseren als het ware in je genen zitten”, lacht Tonny. Nadat Tonny is gestopt in het onderwijs kwam er meer tijd vrij. “Door het plotselinge verlies van Hans Hoeben in de dorpsraad kwam het ‘dorpshart’ op mijn pad. Er ging een nieuwe wereld voor mij open met tal van mogelijkheden waar ik mij in kon uitleven”.

Thuisfront
Wie ook maar enige affiniteit heeft met het verenigingsleven snapt dat het thuisfront, voor honderd procent achter je bezigheden moet staan. Gelukkig is dat in ons gezin het geval. Hoewel…. De opmerking van kleinkind Meike zet je wel even op je plaats: “Oma, ik vind dat opa toch wel heel vaak alleen thuis is”. Tonny: Een leuke opmerking die we zeker meenemen in het geheel (misschien dat we juist daarom ook maar beiden lid zijn geworden van het Sint Joris Gilde). De kinderen met hun gezin wonen heerlijk allemaal bij ons in de buurt. Susanne en Erwin met Luuk en Meike en ook Mark en Heidi met Daan, Teun, en Bram wonen inmiddels hier bij ons. Een heerlijk gevoel, zeker gekeken naar de toekomst. Wij, Piet en ik, zijn wanneer nodig verzekerd van een zorgzame mantelzorg.

Een groots dank je wel
Tonny: “Hoewel ik al bijna zes weken op de hoogte was van mijn uitverkiezing was het gevoel bij het horen van mijn naam, in combinatie met het geroezemoes en applaus, een moment om nooit te vergeten. Jawel, ik had het al wel eens vernomen hoe mooi, hoe speciaal en hoe bijzonder het was om Geffenaar van het jaar te zijn. Maar dit.. dit alles had ik dus zelfs in mijn stoutste dromen niet verwacht. Als op een wolk liep ik naar het podium waar Thijs en Jurgen mij deden verwelkomen. De lovende woorden, de prachtige cadeaus, de bloemen. Maar ook het prachtige schilderij van Tessa van der Vloet wat ik mocht ontvangen. Ineens zie je jezelf geportretteerd, je verwacht dat niet en mijn traantjes kregen bijna de overhand. Het overkomt je op dat moment allemaal in een hele mooie roes.
In feite de hele dag wel, met continu felicitaties en hele lieve woorden. Het was een ultieme zondag. Waar heb ik het aan verdiend, en wat is het toch fijn dat je werk gewaardeerd wordt….. Ik heb het misschien wel honderd keer gedacht die dag, en nog steeds”

Genoten
Tussen de regels door proef je welke indruk de verkiezing heeft gemaakt bij Tonny maar ook bij haar man Piet. Ze glimmen beiden terecht van trots. Hun hele huis staat in het teken van de ‘Geffenaar’. Beginnende op het pad naar de voordeur waar melktuiten gevuld met prachtige bloemen je verwelkomen. Binnen zorgen de vele bloemen en felicitatiekaarten voor het passende sfeertje. Eenmaal aan tafel proeven we samen, onder het genot van een heerlijk kopje koffie, van een zalige snee krentenmik met roomboter die traditioneel wordt aangeboden aan de Geffenaar. Daarna komt haar verhaal, soms met emotie, maar veelal met de hartelijkheid die Tonny zo duidelijk kenmerkt. De laatste woorden zijn van de Geffenaar 2021 haarzelf. Die eer is natuurlijk aan Tonny van Erp: “Geffen, bedankt. Ik, en ook mijn man Piet, voelen ons zeer vereerd en vooral ook gewaardeerd. Ik ben trots op deze eretitel. Hoe fijn en hoe bijzonder is het om verkozen te worden voor iets wat je in feite heel graag doet en waar je ontzettend veel plezier aan beleefd. Allemaal, echt heel erg bedankt voor de felicitaties, de apps, mails, kaarten, attenties en bloemen. Dank je wel”.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29207