Datum plaatsing: 22 september 2021 - Laatst gewijzigd: 22-09-2021 16:43:43

ďIn de hartlounge voel ik me geen patiŽntĒ


ďIn de hartlounge voel ik me geen patiŽntĒ


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): ďZelf naar de behandelkamer lopen geeft zoveel meer vrijheid dan in een ziekenhuisbed liggen. Ik voel me in de hartlounge helemaal geen patiŽnt. Het dragen van mijn eigen kleding, het contact met andere mensen en de huiselijke ruimte geeft een ontspannen en prettig gevoel.Ē

Na een korte verbouwing zijn vandaag, donderdag 16 september, de hartlounge en een derde hartkatheterisatiekamer op de cardiologieafdeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) geopend. Met deze vernieuwingen staat de regie van de patiŽnt nog meer centraal in het zorgproces en is het JBZ beter in staat om de cardiologische zorgvraag uit Den Bosch en omgeving op te pakken.

Derde hartkatheterisatiekamer voor spoedpatiŽnten
Geplande patiŽnten hoeven door de opening van een derde hartkatheterisatiekamer niet onverwachts langer op hun onderzoek of behandeling te wachten door tussenkomst van een spoedgeval. Geplande zorg gaat altijd door in twee
hartkatheterisatiekamers. De nieuwe derde kamer is beschikbaar specifiek voor spoedpatiŽnten uit onze regio en regio Bernhoven. Zo garanderen we snelle toegang tot een hartkatheterisatiekamer voor de spoedpatiŽnt en de geplande patiŽnt.

Hartlounge
De nieuwe hartlounge van het JBZ is de thuisbasis van cardiologiepatiŽnten. Alles is ingericht op het comfort en bewegingsvrijheid van de patiŽnt. Bij binnenkomst krijg je geen OK-jasje, maar mag de eigen kleding aanblijven. Wanneer het tijd is voor het hartonderzoek of de behandeling loopt de patiŽnt zelf naar de hartkatheterisatiekamer vijftig meter verderop. Een familielid mag mee naar de hartlounge voor ondersteuning en kan daar wachten tot de patiŽnt klaar is. ďEen ziekenhuisbezoek is altijd een beetje spannend. De laagdrempelige communicatie met andere patiŽnten en medewerkers maakte de ervaring ontspannen en prettig.Ē, aldus Huub Duijzer, de eerste patiŽnt in de hartlounge. In de oude situatie werd de patiŽnt op een bed van en naar de hartkatheterisatiekamer gereden. Nu neemt de patiŽnt voor en na behandeling plaats in de huiselijke hartlounge waar comfortabele stoelen staan en verschillende activiteiten ondernomen kunnen worden. De aanwezige verpleegkundige dient als vast aanspreekpunt voor patiŽnten en familie.

Zorg die bij je past
De opening van de hartlounge en derde hartkatheterisatiekamer dragen bij aan de koers van het JBZ, om iedereen de zorg te geven die bij hem of haar past. Door de patiŽnten zelf naar de behandelkamer te laten lopen en ook in de hartlounge de mogelijkheid tot eigen activiteiten te bieden, houdt de patiŽnt zijn zelfstandigheid. Ook de hartlounge zelf is zo ingericht dat de patiŽnt zich geen patiŽnt voelt. Door het weglaten van het ziekenhuisbed en de huiselijke sfeer met familieaanwezigheid ligt de focus op wat de patiŽnt zelf wil doen en prettig vindt in plaats van op wat een
patiŽnt niet kan.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (ís-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten CoŲperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch- specialistische zorg in de regio ís-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29012