Datum plaatsing: 23 september 2021

Beeldend Berghem wil de kunstfietsroute uitbreiden


Beeldend Berghem wil de kunstfietsroute uitbreiden


Berghem (Oss): Na een lange tijd van noodgedwongen radiostilte, wordt ook bij Beeldend Berghem de draad weer opgepakt. Achter de schermen heeft men zeker niet stilgezeten. De plannen voor het veelbesproken kunstwerk zijn (wederom) gewijzigd én de kunstfietsroute is weer in het leven geroepen. Op zondag 3 oktober vindt die plaats. Zowel ‘gelegenheidskunstenaars’ als geïnteresseerd publiek is welkom.

Door Mark van der Donk

Bij Beeldend Berghem stond het exposeren de afgelopen tijd op een laag pitje. Aan de (digitale) vergadertafel werd daarentegen wel het nodige bewerkstelligd. Voor het veelbesproken kunstwerk ‘Zicht op Berghem’, waarover al jaren wordt gesteggeld met de gemeente, lijkt nu dan toch echt een locatie te zijn gevonden. Er was sprake van dat het kunstwerk op de enige rotonde van Berghem zou moeten worden geplaatst, maar de ogen zijn nu toch weer gericht op een eerder gewenste plek: aan de Spaanderstraatsche Akkers. De vergunningen zijn inmiddels aangevraagd en de firma Baaijens uit Oss gaat het beeld de komende maanden vervaardigen. Ondertussen wil Beeldend Berghem zich, nu de versoepelingen het toestaan, ook weer in het dorp laten zien. De vereniging van artistieke dorpsgenoten ging al die tijd als vanouds door met het vervaardigen van kunst. Er kwam tijdens en door de coronastilte misschien wel meer uit de vingers dan anders. “Om die reden willen we nu weer graag naar buiten komen”, vertelt Riek Boeijen, die ons informeert over de aanstaande kunstfietsroute. “Op zondag 3 oktober kan iedereen zich tussen 11.00 en 17.00 uur op de fiets - of wandelend of met de auto - door Berghem begeven en onderweg
op verschillende plekken genieten van kunst en andere creatieve uitspattingen.”

Op de fiets van kunst naar creatief
Normaal organiseert Beeldend Berghem iedere twee jaar een kunstfietsroute. “Nu is het alweer een hele tijd niet geweest, dus willen we extra groots uitpakken”, aldus Boeijen, die samen met Akke Prins, Mientje Somers en Marieke Moors de werkgroep achter dit evenement vormt. Onder het motto ‘Op de fiets van kunst naar creatief’ kunnen niet alleen de leden van de stichting exposeren. “We willen ook andere dorpsbewoners de kans geven om zich deze dag bij ons aan te sluiten. Iedereen die een leuke hobby heeft, die hij of zij wel eens aan anderen wil laten zien, is welkom om gezellig mee te doen op de eigen oprit, stoep of tuin. Woon je niet aan de route, maar wil je toch
graag meedoen, zoek dan een plekje bij vrienden of familie.”

De organisatoren willen het breed trekken. Lang niet alleen amateurkunstenaars zijn welkom. “Denk ook aan hobbyisten die hun fotografie willen tonen, iemand die een verzameling wil laten zien, mensen die leuke dingen maken met handwerken, sieraden, tekenen, hout bewerken, papierkunst, noem het maar op. En muziek zou natuurlijk ook heel leuk zijn. Misschien wil er wel een band of deel van de harmonie meedoen. Iedereen is in de coronatijd op zijn eigen wijze bezig geweest. Daar willen we graag ruimte voor maken tijdens de kunstfietsroute en de deelname is gratis. Er is zeker veel belangstelling van mensen die zelf ook leuke dingen maken.”

Honderden deelnemers
De route is zo’n 10 kilometer lang en gaat niet alleen langs de 16 kunstenaars van Beeldend Berghem, maar ook langs 9 bestaande kunstwerken in het dorp. “De buffels in de Piekenhoef, de vioolspeler aan de Julianastraat en de strijder aan de Wilhelminasingel bijvoorbeeld.” Start van de route is bij Julianastraat 7, waar een plattegrond en koffie verkrijgbaar is. “Er komen altijd heel erg veel liefhebbers op af”, weet Boeijen. “Zeker honderden deelnemers. Maar alles is ook dit keer afhankelijk van het weer natuurlijk.”
Voor informatie over de route kan gebeld worden met Marieke Moors (06-51385753) of Riek Boeijen (06-10734846).Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29772