Datum plaatsing: 30 september 2021

Zorg hoeft geen applaus, maar wil wel respect


Zorg hoeft geen applaus, maar wil wel respect


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Satisfaction Rosmalen organiseert elk jaar op de tweede zaterdag van januari het muziekspektakel Welcome to Satisfaction. Dat stond afgelopen januari ook op de planning. Daarbij had de organisatie bedacht dat het wel een mooi gebaar zou zijn om de zorgmedewerkers in de regio uit te nodigen op de vrijdag in datzelfde weekend. Een avond speciaal voor hen om te bedanken voor de grote en betrokken inzet bij de corona perikelen. Het idee was er in maart vorig jaar al.

Door Herman van Dinther

Leander Pennings, één van de mensen achter Satisfaction: “Maar natuurlijk dachten wij er toen helemaal niet aan dat de pandemie zo lang zou voortduren en we dus het eerbetoon gewoon moesten afblazen. Een ding stond voor ons echter wel vast, de avond Music for Care moest en zou er komen. We kijken met optimisme uit naar januari 2022 met de verwachting dat we op zaterdag 8 januari Welcome to Satisfaction kunnen houden en op de
voorafgaande vrijdag 7 januari dus de avond Music for Care.

Het initiatief wordt toegejuicht door de zussen Gertrud en Karin van der Plas die allebei als verpleegkundige werken in het JBZ. Karin (59) viert in december haar veertigjarig jubileum, Gertrud (57) over een paar jaar. Gertrud is verpleegkundige op de IC en Karin op de urologisch-chirurgische afdeling. Beiden kregen de corona uitbraak in hun werk volop op hun bord, al het werk in het ziekenhuis moest opeens anders worden georganiseerd.

Zeilen bijzetten
Gertrud: “Niemand had natuurlijk ervaring met een dergelijke uitbraak welke zo ’n grote impact had op alles en iedereen in de zorg dus ook bij ons. In totaal hebben we 24 IC-bedden die op dat moment deels werden bezet door ‘normale’ patiënten maar ‘planbare’ werden niet meer opgenomen om ruimte te krijgen voor coronapatiënten. We hebben niettemin mensen elders moeten plaatsen die met helikoptervluchten werden vervoerd naar onder andere Zwolle, Groningen, Duitsland en België. Die eerste golf is enorm leerzaam geweest waarbij we veel aan onze collega’s van ziekenhuis Bernhoven in Uden hadden omdat zij al twee weken voor ons met corona werden geconfronteerd. Van de ervaringen die zij in de praktijk opdeden, hebben wij dankbaar gebruik kunnen maken. Wij kregen heel praktische tips van hen bijvoorbeeld over het tijdig bestellen van de spullen die je nodig hebt. Zo hebben wij ervoor gezorgd dat we bij de tweede en derde golf een grote kooi hadden ingericht met voorraden waardoor we niet misgrepen op bijvoorbeeld benodigde spuiten.”

Harmonica
Karin werkt op de afdeling die grenst aan de IC van haar zus. Die afdeling werd tijdens de corona-uitbraak gesloten en als een andere afdeling elders opgetuigd.

Karin: “Door het plaatsen van sluizen werd, afhankelijk van het aanbod corona-patiënten, een covid afdeling gecreëerd die als een harmonica kon worden op- en afgeschaald. Zo konden de overige bedden zoveel mogelijk beunt worden voor reguliere zorg die niet uitgesteld kon worden. Corona heeft veel invloed gehad op het werk op alle afdelingen, collega’s moesten inspringen voor anderen terwijl dat voor een aantal heel onwennig was omdat hun vertrouwde basis wegviel. Dat gaf weleens onzekere gevoelens omdat je in feite
blindelings op elkaar moest kunnen vertrouwen. Tegelijkertijd heeft het ook veel positiefs gebracht hoor. Er zijn samenwerkingsverbanden ontstaan die je eerder niet voor mogelijk hield of waar eerder niemand aan had gedacht.
Overigens niet alleen hier intern maar ook de samenwerking met zorgmedewerkers elders in ziekenhuizen en artsenpraktijken heeft een boost gekregen.”

Gertrud: “In de eerste coronamaanden stonden de mensen bij wijze van spreken langs de weg te applaudisseren voor alles en iedereen die in de zorg werkt. Vreselijk vond ik dat, we deden en doen ons werk zoals van ons verwacht wordt. En natuurlijk moesten we heel wat tandjes bijzetten om het te kunnen blijven doen. Wat ik dan niet snap is dat er nog steeds mensen zijn die corona ontkennen en het blijven afdoen als een griep. Wanneer je aan het
bed van leeftijdgenoten staat dan doet dat veel pijn. Het ontkennen van de ernst van corona en het brengen van nepverhalen getuigt niet echt van respect voor ons werk. Er hoeft niet voor ons geklapt te worden maar we willen ook niet nagetrapt worden.”

Vakantie geannuleerd
Karin: “Op dit moment staat er een aantal bedden, zoals gebruikelijk in de zomermaanden, op de IC leeg. Voor een deel omdat er het nodige onderhoud gepleegd moet worden maar ook omdat medewerkers die hun vakantie al een of meer keren hebben moeten annuleren nu de gelegenheid te geven op vakantie te gaan. Voor veel medewerkers is het echt nodig om tot rust te komen omdat er lang op de tenen gelopen moest worden. Daarbij komt dat er
veel achterstand bij de gangbare operaties en ingrepen moet worden ingehaald. Die patiënten en hun familieleden verdienen daarbij uiteraard ook alle aandacht. Ook dan moeten we vriendelijk blijven en er vooral voor zorgen dat zij goed worden geïnformeerd.”

Zelf ook
Gertrud kreeg begin december corona en kon even niet werken. “Dat doet dan zo’n pijn omdat het voelt alsof je je collega’s in de steek laat. Die maand werd trouwens extra triest omdat in de kersttijd zowel mijn vader alsook mijn schoonvader overleden.” Karin deed in maart ook corona op en lag een week met flinke koorts op bed. “Ik ben wel weer zo snel mogelijk gaan werken maar ik heb wel een tijd last gehad van flinke vermoeidheid. We hebben als zussen wel veel met elkaar kunnen delen en troost gevonden bij elkaar. We wisten waar we het over hadden omdat we elkaar natuurlijk als verpleegkundigen aanvoelen. Wat dat betreft denk ik weleens aan mijn jonge collega’s die nog ergens in hun eentje op een kamer wonen en weinig kunnen klankborden, ook door de maatregelen die
lang golden. Wij voelen ons in elk geval helemaal op onze plaats in het JBZ, een ziekenhuis dat enorm veel positieve aandacht besteedt aan de medewerkers en volop kansen biedt voor verdere ontplooiing. Dat vinden wij een belangrijke ervaring.”

Beiden zouden het leuk vinden om Music for Care te kunnen meemaken. Als jonge meiden waren zij trouw bezoeker van de avonden in de boerderij van Satisfaction en bewaren fijne herinneringen aan die tijd maar ook aan de vele evenementen die nog steeds worden georganiseerd en waar zij nog regelmatig te gast zijn.

Foto: Gertrud en Karin werken al heel lang en met veel plezier in het JBZUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29608