Datum plaatsing: 22 september 2021

5 tips voor een duurzamer kantoor


5 tips voor een duurzamer kantoor


's-Hertogenbosch (Regionaal): Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en steeds meer mensen beseffen dat ook. Veel mensen proberen hun steentje bij te dragen en er komen steeds meer groene initiatieven. Voor bij je thuis zijn er enorm veel manieren om te verduurzamen, maar het bedrijfsleven lijkt een beetje achter te blijven. In dit artikel geven we je daarom 5 tips voor een duurzamer kantoor.

Verduurzamen hoeft helemaal niet zo lastig zijn. Thuis kun je enorm veel stappen nemen en op kantoor zijn er net zo veel dingen die je kunt doen. Natuurlijk kun je grote acties ondernemen (check daarvoor tip 5), maar je kunt ook klein beginnen. Met kleine beetjes kun je namelijk enorm veel bereiken.

1. Printen
Een stap die je thuis ook kunt ondernemen, maar dan waarschijnlijk veel minder effect heeft, is het letten op je printgedrag. Op kantoren wordt namelijk erg veel geprint en dat zorgt voor behoorlijk wat papier en inkt gebruik. Probeer daarom altijd dubbelzijdig te printen, gebruik gerecycled papier, gebruik een economisch lettertype en print alleen als het echt nodig is. Verder kun je ook de papieren waarop geprint is maar die niet meer worden gebruikt als kladpapier gebruiken. Ook aan je printer zelf kun je wat aanpassingen maken. Stel deze bijvoorbeeld zo in dat hij, na een bepaalde tijd niet gebruikt te zijn, in slaapstand over gaat. Heb je een nieuwe printer nodig? Koop dan een refurbished exemplaar van Refurbished Printer. Zo zorg je al voor een flinke vermindering van de CO2 uitstoot.

2. Afval scheiden
Nog zo’n enorm simpele stap is het scheiden van je afval. Schaf een paar extra prullenbakken aan en gooi je GFT-, papier-, plastic- en restafval allemaal apart weg. Zo zorg je ervoor dat veel producten kunnen worden gerecycled en dat deze een nieuwe plek in de maatschappij krijgen.

3. Gebruik duurzame producten
Denk hierbij aan papier (gerecycled papier, zoals we hierboven al noemden), maar ook zeep en schoonmaakmiddelen. Koop bijvoorbeeld eens een blok plasticvrije handzeep in plaats van flesjes vloeibare zeep. Deze gaan langer mee en bevatten geen (micro)plastics, waardoor er dus ook geen plastic meer in het water terecht komt. Verder kun je je schoonmaker ook vragen met duurzame schoonmaakmiddelen te poetsen, zodat je milieu impact zo klein mogelijk blijft.

4. Let op je energieverbruik
Het in de slaapstand zetten van de printer is stap één, maar je kunt, ook op het gebied van energieverbruik, veel meer doen. Het belangrijkste is dat je overstapt naar LED-verlichting. LED-lampen zijn op de lange termijn goedkoper, want ze gebruiken veel minder energie en er zitten geen chemische stoffen in. Dat maakt ook meteen dat ze een stuk beter zijn voor het milieu. Verder kun je ervoor zorgen dat je altijd het licht in bijvoorbeeld de wc of de kantine uitdoet wanneer deze niet gebruikt wordt.

5. De grote stappen
Wil je het groter aanpakken? Goed bezig! Je kunt er dan aan denken om naar een dure energieleverancier over te stappen (check de wise lijst). Als je er het budget en de ruimte voor hebt, kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen op je dak te leggen. Kijk ook of je je kantoorpand beter kunt isoleren, of dat je een duurzame vervanging voor die energieslurpende airco’s kunt regelen. Het besparen van energie is namelijk een enorm belangrijke stap in het verduurzamen van je kantoor.

De coronacrisis heeft ons verder nog iets anders laten zien. Veel banen kunnen vanuit thuis gedaan worden. Laat je werknemers dus, als het mogelijk is, vanuit huis werken, of denk aan flexwerken waarbij je werknemers gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk vanuit kantoor werken. Zo verklein je de CO2 uitstoot van je kantoor. Je kunt je werknemers ook stimuleren om op een duurzame manier naar het kantoor te reizen. Zo kun je ze bijvoorbeeld een kleine toeslag geven wanneer ze op de fiets, te voet of met een elektrische auto naar het werk komen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15970