Datum plaatsing: 13 oktober 2021

Schadewijk Van Vrúúgùr tot nou


Schadewijk Van Vrúúgùr tot nou


Oss (Oss): Het is geen geheim dat Oss een knap roerige geschiedenis kent. Dat geld ook voor de wijk Schadewijk. Oss was ook een mooie stad. Dat weten veel Ossenaren ook. Van die schoonheid is het nodige verloren is gegaan. Maar dat geld zeker niet voor alles.

Museum Schaduwrijk
Toen Alex van der Heyden met het idee kwam om in een rondreizend museum “Museum Schaduwrijk” oude foto’s van de Schadewijk tentoon te stellen kon hij dan ook rekenen op veel enthousiasme. Maar het inspireerde de wijkraad ook om meer te doen met de foto’s.

Het spel
Het resultaat is het spel “ Schaduwrijk, Van rúúgùr tot nou”. Dit wordt gelanceerd bij de eind-tentoonstelling van alle foto’s van het museum in Wijkcentrum Schadewijk op 17 oktober. Het idee is simpel. In het spel vind je van een aantal locaties in de schadewijk een oude en een nieuwe foto. Zoek de paren bij elkaar en haal oude herinneringen en sterke verhalen op.

Oude en nieuwe foto’s
Voor de oude foto’s konden we putten uit de collectie van het museum dat grotendeels afkomstig is uit het Osse Stadsarchief. Voor de nieuwe foto’s zijn we op zoek gegaan naar een fotograaf door een oproep te plaatsen op Facebook. Zo kwamen we in contact met hobbyfotograaf en oud Schadewijker Henk van Hoek. Na het selecteren van foto’s waar nog een herkenbare nieuwe foto van te maken is ging hij enthousiast aan de slag.

Er staat nog best veel overeind
Dat selecteren was nog een hele klus. Eigenlijk viel het aantal foto’s van inmiddels gesloopte objecten enorm mee. Op een paar verdwenen molens en een afgebrande kerk na is het meeste eigenlijk nog wel terug te vinden. Maar vaak staan er inmiddels nieuwe gebouwen voor of vult dal kleine boompje van 30 jaar geleden inmiddels de hele foto. Het maken van de foto vanuit het zelfde punt was nog een hele klus. Maar Henk had alle foto’s in een paar weken bij elkaar.

Te koop
Voor de grafische vormgeving werd Hart voor Oss voorman Roy Thijssen bereid gevonden. Hij had al de nodige ervaring met het ver-Ossen van spelletjes. In de webshop van zijn website Hartvooross.nl is het spel te koop.
Ook is het spel te koop op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10:00 en 17:00 bij de balie van het Stadsarchief achterin de bibliotheek.

Voor de prijs hoef je het niet te laten
De prijs hebben we bewust laag gehouden. Met 5,- voor een spel komen we uit de kosten. Mocht er toch wat verdiend worden gaan we die opbrengst besteden aan een aantal jeugdactiviteiten in de wijk.

Aan het maken hebben we al heel veel plezier beleefd. Hopelijk vinden de
Schadewijkers het net zo leuk om te spelen!Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28324