Datum plaatsing: 09 november 2021

Lezing door Wouter Lutkie


Lezing door Wouter Lutkie


Nuland ('s Hertogenbosch): Op vrijdag 19 november a.s. organiseert heemkundewerkgroep Nuwelant een speciale avond in de Meent in Nuland, die geheel gewijd is aan Wouter Lutkie; eens Nulandsí beroemdste inwoner. Te gast is biograaf Willem Huberts uit Nijmegen, wiens biografie op 6 maart 2022 zal verschijnen. De avond begint om 20.00 uur, duurt tot ongeveer 22.00 uur, de entree bedraagt 5 euro, en daarbij is de koffie gratis.

In 1922 vestigt de Bossche geestelijke, Wouter Lutkie, zich in Nuland. Hij koopt een groot landgoed bij Duijn en Dael en werkt daar, nadat hij in aanvaring is gekomen met de bisschop, vooral als publicist. Lutkie ontwikkelt zich, na de opkomst van Mussolini in ItaliŽ , tot een begeesterd fascist. Hij ziet dat systeem als ideaal alternatief voor de in zijn ogen slappe Nederlandse democratie. Lutkie droomt van een terugkeer naar een autocratische staat, waarin een sterke fascistische leider het land energiek op sleeptouw neemt. Lutkie is invloedrijk in deze periode, hij bezoekt veelvuldig ItaliŽ, waar hij maar liefst zeven keer in privť audiŽntie door Mussolini wordt ontvangen. Mussolini ziet in de Nulandse priester een voorpost van het fascisme in Nederland. Maar het loopt allemaal anders. De Nederlandse fascisten zijn hopeloos verdeeld en vechten elkaar de tent uit, waardoor uiteindelijk van Lutkieís ideaal niets terecht zal komen. Hij moet niets hebben van het Duitse nationaal-socialisme en houdt zich verre van het Duitse antisemitisme. Na de oorlog, blijft Lutkie zijn idealen onverminderd trouw, maar is hij politiek volkomen betekenisloos geworden. Maar Lutkie had ook een andere, sociale kant. Eenieder die in de problemen kwam richtte zich al snel tot Lutkie, die zijn grote netwerk inschakelde, wanneer hij vond dat er onrecht was aangedaan. Tussen 1922 en zijn dood in 1968 heeft Lutkie zeker vijf- tot zesduizend mensen met raad en daad geholpen, hetgeen hem de bijnaam De Tovenaar van Nuland opleverde. Lutkie had het naar zijn zin in Nuland, wilde er niet meer weg en hield van de eenvoudige oprechtheid van de dorpsbewoners. De ruÔne van zijn werkruimte staat nog steeds overeind.

Op 8 maart 2022 verschijnt bij uitgeverij Boom de biografie van deze intrigerende figuur. Willem Huberts uit Nijmegen, specialist op het terrein van het Nederlands fascisme, deed uitgebreid onderzoek naar het leven en werk van Wouter Lutkie, die meer dan vijftig jaar na zijn dood, nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Op vrijdag 19 november wordt biograaf Willem Huberts in De Meent door Peet Kappen geÔnterviewd over zijn publicatie. Huberts, een rasverteller, zal ons aan de hand van veel fotoís meenemen in het leven en nalatenschap van Lutkie en zal daarbij vertellen over zijn onderzoek en de totstandkoming van zijn biografie.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31231