Datum plaatsing: 29 oktober 2021

Rianne Verhoeven: 40 jaar Fysio Lith


Rianne Verhoeven: 40 jaar Fysio Lith


Lith (Oss): Deze maand is Rianne Verhoeven exact 40 jaar actief als fysiotherapeute. Ze begon al op haar 21e in een pand aan de Lithse Dijk en is nog altijd, twee dagen in de week, een van de vertrouwde gezichten van Fysio Lith. De Lither Courant zocht haar op in de - momenteel op zijn kop staande - praktijk om verschillende leuke anekdotes over haar belevenissen te horen.

Door Mark van der Donk

Het is alweer een hele tijd geleden, oktober 1981 om precies te zijn, toen Verhoeven in dienst trad bij de Lithse fysiotherapiepraktijk van Ab Schuring. “Ik was nog heel jong. Zo jong zelfs dat bij mijn eerste bezoek aan het bejaardenhuis een non naar Ab belde, om te verifiëren of het wel echt klopte dat er zo’n jong meiske was gestuurd.” Het was een hele andere tijd, vertelt Verhoeven: “We hadden aan de Lithse Dijk een oefenzaal en kamertjes met gordijntjes er tussen. Totaal geen privacy dus. Niet meer te vergelijken met de huidige werkwijze. Door de privacywetgeving is er nogal wat veranderd. Maar niemand die er destijds moeite mee had. De gordijntjes werden soms gewoon opzij geschoven om te kunnen buurten.” Fysiek was het hard werken destijds. “Heel anders dan nu. We werkten met paraffine en apparatuur als voor- en nabehandeling en er werd veel gemasseerd. Drie patiënten per uur kwamen er langs en die werden door elkaar geholpen. We vonden als collega’s daardoor regelmatig een patiënt van elkaar in paraffinepakking of onder een apparaat, omdat die in de hectiek vergeten was.” Veel behandelingen werden proefondervindelijk uitgevoerd, zoals wij dat in onze beroepsgroep noemen. “In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan. Nu zijn er richtlijnen en protocollen die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Tegenwoordig is er ook veel meer oefentherapie. Mensen hebben veel vaker een zittend beroep, met bijbehorende klachten door computer-, laptop- en telefoongebruik. Er wordt meer preventief gewerkt. Er is een coachende rol toegevoegd, met veel aandacht voor leefstijl.”

Korte lijntjes
Even maakte Verhoeven - opgegroeid in Oss en tegenwoordig woonachtig in Beek-Ubbergen, bij de Duitse grens - een uitstapje, maar al snel kwam ze weer terug op haar vertrouwde stek in Lith. “Ik voel me hier prettig, ben er op mijn plek. Ook op de nieuwe locatie. Een jaar of twintig geleden werd de praktijk overgenomen door Leo Wielders, de zoon van de oude huisarts, en in 2005 verhuisden we naar de Herenengstraat. Dat was een hele vooruitgang, paste goed in de tijdsgeest. Onze dorpspraktijk is gemoedelijk en de patiëntenpopulatie is heel divers. Er komen sporters over de vloer, we hebben huisbezoeken en het contact met de artsen is ook altijd fijn. Daar hebben we korte lijntjes mee.”

Hoeveel patiënten ze in al die jaren wel niet voorbij heeft zien komen, durft ze niet te zeggen. “Ik werk nog altijd twee dagen per week en zie dan 20 patiënten per dag. Tel dus maar uit… Dat zijn er héél veel. In de eerste tien jaar heb ik vooral veel kinderen behandeld. Later werd dat door gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten overgenomen. Maar nu zie ik soms de kinderen van destijds met hun éigen kinderen de praktijk binnenlopen. Heel leuk. Ik heb ze op zien groeien, weet van de meeste nieuwe patiënten uit welk nest ze komen.”

Kadootje
Met één patiënt had ze een wel heel speciale connectie. En nog, vertelt Verhoeven lachend: “Een jongen kwam op jonge leeftijd al onder behandeling bij mij. Die zag ik vaak terug en ik bouwde een speciale band met hem op. Hij vertelde me dat hij bestuurskunde ging studeren en mijn dochter deed dezelfde studie. Ze heeft hem toen wat informatie doorgemaild en ging hem volgen via zijn blog. Toen ik hem een keer in het ziekenhuis besloot op te zoeken, ging ze met me mee, omdat ze hem wel eens wilde ontmoeten. Als kadootje is hij nu mijn schoonzoon en ik ben oma geworden! Hoe mooi kan het lopen in het leven.”

Over de zorgverzekeraars wil Verhoeven ook nog wel iets vertellen: “Dat waren er in mijn beginjaren slechts twee. Nu zijn de zorgaanbieders en keuzepakketten niet te tellen en niet te begrijpen. Jammer genoeg is fysiotherapie ook uit de basisverzekering gehaald. Wij houden veel patiënten uit de tweedelijnszorg en gebruiken relatief een klein deel van de totale zorgkosten, maar er zijn nu mensen bij die het niet meer kunnen betalen en met klachten blijven rondlopen.” De administratieve last is ook flink veranderd. “Het neemt tegenwoordig veel tijd in beslag. Vroeger hadden we gewoon een papieren ‘status’ waar een en ander op werd geschreven. Er ligt nu een grote druk op de
behandelaar. Maar gelukkig is er nog altijd veel tijd over voor direct contact met de patiënt. Dat vind ik nog steeds erg belangrijk en leuk. De rol van de patiënt en behandelaar is wel veranderd. Er gaat meer in samenspraak en er wordt meer ingezet op leefstijl. Dat is een belangrijk onderwerp, in de huidige maatschappij met al zijn verleidingen.”

Nieuwe periode
Het pand waarin Fysio Lith is gevestigd, wordt momenteel flink gerenoveerd en uitgebreid. “We gaan weer een nieuwe periode in”, glimlacht Verhoeven. “Hoe lang ik nog deel uitmaak van het team? Dat is afwachten. Ik heb vorig jaar in ieder geval mijn punten behaald om tot mijn 65e door te mogen gaan. De meesten van mijn collega’s zijn van mijn generatie, eentje werkt hier ook al meer dan twintig jaar. Ik heb er nog steeds plezier in, heb flexibele werktijden en kan mijn eigen agenda bepalen. Ik val vaak in in vakantietijd, maar als ik een keer een paar uur weg moet, is dat ook geen probleem. Dat is het voordeel van een kleinschalige dorpspraktijk.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28631