Datum plaatsing: 31 oktober 2021

‘Achteraf besef je pas echt hoe prachtig dat was’


‘Achteraf besef je pas echt hoe prachtig dat was’


Heesch (Bernheze): Anderhalf jaar lang was ze misschien wel hét gezicht van ‘Wij, Heesch’, maar Ingrid ten Broeke heeft het stokje noodgedwongen moeten doorgeven. We kijken met haar terug op een turbulente, maar prachtige periode.

Door Mark van der Donk

Het lijkt alweer tíjden geleden, maar pas in maart vorig jaar werd de stichting Wij, Heesch geboren. “Twee weken voor de coronaperiode aanbrak”, lacht Ten Broeke. “Goede timing, inderdaad. Voor ons was het een geschenk uit de hemel.” Het was een kwestie van omdenken, legt ze uit. “We wilden iets creëren waardoor mensen met een hulpvraag die vraag niet hoefden te stellen, maar hulp juist áángeboden werd. We creëerden vanaf de eerste dag matches tussen hulpbehoevenden enhelpende handen. Daarvoor plaatsten we een oproep, om om je heen te kijken en mensen die het konden gebruiken te helpen. En we vroegen om vrijwillige hulp. Heel vrijblijvend, eenmalig. Maar het merendeel is blijven hangen. Inmiddels hebben we een bestand van 135 vrijwilligers. Wanneer er een hulpvraag binnenkomt, zetten we dit uit middels onze verzendlijst. Normaal gesproken wordt het dan binnen twee uur door iemand opgepakt.” Na de bemiddeling stemmen de ‘matches’ het verder met elkaar af. “We vragen altijd alleen nog
even na of er nog aandachtspunten waren. Die afstemming loopt echt als een leien dakje. En dat is nodig ook. Het is schrikbarend om te zien hoeveel armoede, eenzaamheid en ellende er is binnen Bernheze. Zelfs bij bijvoorbeeld 30-jarigen en ondernemers. Gelukkig is ons netwerk in pijlsnel tempo uitgebreid en hebben we korte lijntjes met huisartsen en allerlei instanties. We merken dat mensen nu eerder en makkelijker de drempel over durven te stappen om om hulp te vragen.”

Voedseluitgiftepunt
Trots is Ten Broeke op de realisatie van het voedseluitgiftepunt. “Wekelijks delen we een flinke boodschappentas - inmiddels zelfs nog wel wat meer - uit aan ruim 42 gezinnen uit Bernheze, die dat allemaal heel goed kunnen gebruiken. In navolging van Nistelrode, waar Heidi van Pinxteren dit onder de naam ‘Eten over?’ al jaren doet, en het Osse ‘Bon Appetit’ verzorgen wij dit vanuit De Pas. Dankzij verschillende grotere ondernemers in en buiten Heesch. En op een onzichtbare plaats, zodat alles discreet gebeurt. Na drie jaar word je niet meer geholpen door de Voedselbank. Gelukkig kunnen wij een alternatief bieden.” Balen doet ze ook; over het feit dat het nationale jeugdontbijt nog altijd niet van de grond is gekomen. “Al vanaf vorig jaar juni zijn we daar mee bezig. 1 op de 4 kinderen in Heesch gaat noodgedwongen naar school zonder ontbijt te hebben genuttigd. Dat zorgt ervoor dat ze de lesstof niet goed kunnen opnemen en uiteindelijk al met een achterstand op de arbeidsmarkt moeten starten. Er is een project wat er voor zorgt dat je voor slechts 87 cent een heel gezin een week lang volledig kunt voorzien van een ontbijt. Helaas duurt het door de politieke molen nogal lang voordat dit in Heesch kan worden opgepakt.”

Hisse Plusser
Maar gelukkig is Ten Broeke verder louter positief over de stichting die haar zo aan het hart gaat. “Het in ontvangst mogen nemen van de Hisse Plusser vond ik toch wel het hoogtepunt. We wisten dat we lekker bezig waren, maar daarmee kregen we écht de bevestiging dat we iets goeds deden. Dat er over ons gepraat en ons werk gewaardeerd wordt.” De soepenactie, in januari, heeft ook een speciaal plekje. “Dat vond ik echt zó bijzonder. We hebben samen 120 liter soep gekookt, geloof ik. Iemand begon foto’s in de groepsapp te sturen en een dag of vier later had ik er 480 op mijn telefoon staan. Achteraf besef je pas echt hoe prachtig dat was. Er zijn hechte vriendschappen door ontstaan.” De verhuizing naar het eigen stekje aan de Cereslaan was ook een mijlpaal. “De bekende kers op de
taart. Maar helaas hebben we dat op moeten zeggen, simpelweg wegens tijdgebrek bij de vrijwilligers. Het stond te vaak leeg. Zijn er nu dingen die besproken moeten worden, dan nodigen we mensen gewoon uit in De Pas, in de huiskamer van Heesch.”

Stap terug
We betrappen Ten Broeke erop dat ze het nog steeds over ‘wij’ heeft, als ze over Wij, Heesch spreekt. Officieel maakt ze echter geen deel meer uit van de organisatie. “Om medische redenen heb ik helaas een stap terug moeten doen. Ik moet aan mijn eigen gezondheid denken. Je kunt pas aan anderen denken als je goed voor jezelf zorgt”, zo legt ze uit. Haar opvolging is, met Arianne van de Gein, in goede handen. “Arianne kan er niet zoveel tijd in steken als ik gedaan heb, aangezien ze nog meer vrijwilligersfuncties bekleedt en ook nog oma wordt. Maar ze heeft veel ingangen, die zeker goed van pas gaan komen. En de meeste mensen die veel vrijwilligerswerk doen, hebben altijd wel een gaatje over, zo heb ik de afgelopen anderhalf jaar wel gemerkt. Het is heel bijzonder wat er allemaal gebeurt met de stichting. Vrijwilligers, sponsors, het steekt elkaar aan. Het is vaak ook een kleine moeite om een stukje met iemand te fietsen of wandelen, om even een gordijnrails op te hangen, een band te plakken, boodschappen te doen of een goot leeg te maken. Ik hoop dat het zo blijft doorgaan. Dat we er ook na de coronatijd blijven zijn voor elkaar.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29761