Datum plaatsing: 23 oktober 2021

Bomen en monumenten zijn leidend op Landgoed Coudewater


Bomen en monumenten zijn leidend op Landgoed Coudewater


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Het was een grote uitdaging voor Van Wanrooij toen zij besloten om een gooi te doen naar het landgoed Coudewater toen dat in de verkoop kwam. De gebiedsontwikkeling op een dergelijk uniek landgoed ter hand nemen, waar bomen en monumenten een leidende rol hebben, was ook voor hen een nieuw terrein. Om degelijk voorbereid de strijd aan te kunnen gaan om in aanmerking te komen voor de aankoop, ging de onderneming met ervaren architecten in zee.

Door Herman van Dinther

Hans Hartman, die namens de intussen gevormde VOF Landgoed Coudewater, eigenaar van het landgoed, de ontwikkelingen in goede banen leidt, laat zich heel positief uit over de aangetrokken specialisten. “We hoefden natuurlijk niet blanco de markt op omdat Van Wanrooij en BPD heel ervaren ontwikkelaars zijn en derhalve een groot netwerk met gedegen en betrouwbare partners hebben. We kozen ervoor om met twee bekende
architectenbureaus en een landschapsarchitect voor de prijsvraag te gaan samenwerken. De expertise van architect Geert Bosch, gevestigd vlakbij Coudewater en de kennis en ervaring van architectenbureau INBO Rotterdam, sloten wat ons betreft goed op elkaar aan. Architect Bert van Breugel van INBO heeft ons enorm goed door de prijsvraag geloodst.”

Blijdschap
Bert (54): “Ik woon intussen weer in Rotterdam maar heb jarenlang in het Brabantse gewerkt en heb de cultuur en de mensen door de tijd leren kennen en waarderen. Ik heb ook eerder al veel met de drie Van Wanrooij directieleden samengewerkt en het voelde dan ook heel goed om door hen betrokken te worden bij de uitdaging. Toen wij samen over het landgoed liepen maakte mijn hart een sprong van blijdschap omdat ik gewoon voelde dat zij per se in dit prachtige project met zijn unieke monumenten wilden stappen. We konden aan de slag met een team van heel betrokken mensen om tot een heel doorwrocht idee voor de toekomst van Coudewater te komen. Geert Bosch is voor ons geen onbekende, hij werkte in vroeger jaren ook bij INBO. Zijn insteek is vooral de architectonische visie en die koppelen we aan onze know how qua stedenbouwkundigheid en architectuur. We vonden elkaar met respect en in goede sfeer en dan krijg je een plan dat uniek is omdat we allemaal de wens hebben om het resultaat te kunnen koesteren.”

Stabiliteit
Hans: “Wij als onderneming hechten aan langdurige relaties, we houden er niet van om steeds weer opnieuw kennis te moeten maken omdat je dan zoveel kennis van en met elkaar weggooit. Wij kiezen voor stabiliteit. Op dit moment is natuurlijk nog niet alles getekend maar de basis is al wel ontwikkeld in onze hoofden. Het resultaat van de intelligentie van het collectief noem ik dat.”
Bert: “Het hele project heeft natuurlijk heel interessante facetten. Kijk alleen maar naar de bomenvoorraad, de prachtige monumentale gebouwen, de omvang van het gebied, de gewenste woningbouw. Er zijn dus veel invloeden die de opdracht interessant maken maar ook om een bepaalde houding vragen. De opdrachtgever realiseert zich dat heel goed. Het zijn evenwel mensen die hun belofte nakomen zeker ook omdat het in hun eigen omgeving
speelt waar zij zich met trots willen blijven bewegen.”
Hans: “Dat wij met heel doordachte plannen bezig waren bleek tijdens de vele gesprekken die we op zeker moment met de Welstandscommissie hadden. Die reageerde in eerste instantie een beetje argwanend omdat zij zich niet konden voorstellen dat wij al met een dergelijk gedegen en uitgebreid plan in ons hoofd aan tafel zaten. Zij hadden nog niet door dat wij al zover waren dus moesten we daar nog wat twijfels wegnemen. We hadden het
stedenbouwkundig plan klaar, een visie voor het hele gebied en het ruimtelijk kader. De gemeente snapt ook wat wij willen bereiken.”

Parels behouden
Bert: “De bomen en monumenten winnen het hier en dus passen we de architectuur daar op aan. De randvoorwaarden laten ruimte voor creatieve invulling maar het is geen plan waar gebouwen moeten schreeuwen om aandacht. Het is een enorm landgoed waar we 51 gebouwen hebben uitgegumd waarbij we de parels hebben overgehouden en waaraan we nieuwe parkparels toevoegen. Er komt een mooie mix van woningen in de sociale, midden en duurdere klasse, gestapeld en niet-gestapeld. Een kwart van de woningen voor mensen met minder geld maar aan de uitstraling van de gebouwen zie je dat niet. We hebben te maken met gebouwen uit 1870 en veel ouder met stijlkenmerken van die tijd maar in de loop der jaren zijn er diverse stijlen toegevoegd. Het leuke is dat er over honderd jaar gekeken wordt naar de stijl van 2025 die dan ook karakteristiek en een monumentaal fragment van deze tijd is. We moeten bij de ontwikkeling van het landgoed Coudewater het verleden koesteren zonder de blik op de toekomst te verliezen. Mensen die hier komen wonen maken een bewuste keuze om in het groen te wonen. Zij zullen al snel een grote verbondenheid voelen met hun omgeving en dat zal merkbaar zijn in emotie en affiniteit.”

Foto: Een van de geestelijk vaders van het plan, architect Bert van Breugel (l) van INBO architecten en gebiedsontwikkelaar Hans HartmanUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17996