Datum plaatsing: 22 oktober 2021

Noodkreet cursisten dansschool Bolero: 'Wil jij onze dansleraar zijn'


Noodkreet cursisten dansschool Bolero: 'Wil jij onze dansleraar zijn'


Oss (Oss): De vijfenveertig enthousiaste cursisten met een verstandelijke en/of fysieke beperking die lid zijn van ‘Speciale Dansschool Bolero’ uit Oss zouden het allerliefst het van de daken willen schreeuwen: “Help, wil jij onze dansleraar zijn”. Nellie van den Hurk (penningmeester) uit Geffen kan het alleen maar onderstrepen. “Gewoon aan iedereen,
die ook maar enige affiniteit heeft met dansen en daarnaast ook een warme liefde voor de ‘medemens met een beperking’ in zich heeft, zou ze willen vragen om even te komen proeven van de sfeer en vooral de blijheid op een van de dansavonden. “Zeker weten dat hij of zij net als wij allemaal ‘gepakt’ wordt door het Speciale Bolero Dansvirus”, zegt Nellie met volle overtuiging.


Door Jan van Ravenstein

Uniek
Vorig jaar (2020) zou voor Bolero een feestelijk jubileumjaar moeten gaan worden. Het 30-jarig jubileum stond op het programma en dat zouden ze uitbundig gaan vieren. Corona echter, gooide ook bij Dansschool Bolero het spreekwoordelijke roet in het eten. Anderhalf jaar is er niet gedanst. Het bestuur heeft in de coronaperiode de contacten onderhouden middels creatieve kaarten en brieven aan cursisten en vrijwilligers. Al sinds jaar en dag wordt er gedanst in Wijkcentrum de Hille, in de wijk Ussen in Oss. De doelstelling van Bolero is: “Het bevorderen van de mogelijkheden van ontplooiing, ontspanning, beweging en contacten voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking naar hun eigen niveau en mogelijkheden wat er tevens toe bijdraagt dat zij in onze samenleving een gelijkwaardige plaats innemen en gelijkwaardig behandeld worden’. Het is een hele mond vol, maar
wel een doelstelling waar wij als bestuur volledig achter staan”, zeggen de dames Nelly van Erp, voorzitter en Nellie van den Hurk, penningmeester eenstemmig.

Dansleraar
“Wil jij onze dansleraar zijn”, met grote dikke chocoladeletters staat het in de aanhef omschreven.
“De nood is hoog, heel hoog. We zijn heel dringend op zoek naar iemand (man of vrouw of partners) die deze taak op zich wil nemen. Jaren aaneen hebben wij Jan van den Hout als leraar in ons midden gehad. Nu Jan is gestopt zijn we naarstig op zoek een vervang(ster)er”, aldus voorzitter Nelly van Erp.
De dansleraar danst met een assistente voor en de begeleider/vrijwilliger helpt de cursist daarna bij het aanleren van de passen. De eisen voor onze dansleraar zijn in een paar regels samen te vatten:
“Iemand die in staat is om les te geven en daarnaast een groots inlevingsvermogen heeft. O ja, hij of zij moet wel de danskunst verstaan, maar dat spreekt voor zich, toch?”, lacht Nellie van de Hurk. Niet onbelangrijk overigens zijn de overige feiten. Leeftijd is onbelangrijk en lesgeven als echtpaar is mogelijk. Er is een vergoeding beschikbaar. De lesavonden vinden plaats op de woensdagavond (van september tot eind mei). Tijdens de schoolvakanties is er geen dansen en verder is het alleen maar genieten van vele, vele dankbare en blije cursisten, steeds maar weer. Voorzitter Nelly van Erp: “Maak eens gebruik van mijn uitnodiging om te komen ‘proeven’ van sfeer en blijheid… Zonder ook maar enige verplichting bent u van harte welkom”.

Prachtige club
“Het bijzondere en warme gevoel dat je ervaart op de woensdagavonden bij de danslessen van onze cursisten is bijna onmogelijk in woorden om te zetten. Je moet dat puur meemaken om de blije en vrolijke uitingen te ervaren, gewoon alleen maar door samen te dansen”, aldus de dames. Even voor de duidelijkheid: ‘Dansschool Bolero bestaat uit ruim 45 cursisten met een verstandelijke en/of fysieke beperking met daarnaast vrijwilligers die puur fungeren als danspartner. Een dansleraar brengt ze de kunst van het dansen bij. Er wordt in drie verschillende niveaus les gegeven en een cursus bestaat uit zo’n 25 lessen plus 5 thema-avonden. Diverse paardansen komen aan bod, zoals; de Engelse wals, Tango, Foxtrot, Cha-Cha-Cha, Paso Doble, Merengue etc. Daarnaast zijn er nog een groot aantal
(losse) dansen zoals een countrydans, Cumbia en de Rozenwals.

Speciale Dansschool Bolero
Nelly en Nellie: “Steeds maar weer ervaar je hoe mooi, dankbaar en vooral hoe liefdevol werk het is. Het is bijna niet uit te leggen, maar de voldoening, het beleven en delen van de vreugde van deze mensen, dat maakt je zo blij, het is soms gewoonweg onvoorstelbaar”.
“De gezelligheid staat met dikke stip op nummer een. Vijfmaal in het lopende jaar hebben we een feestavond met daarnaast de befaamde Landelijke Dansdag. Alle deelnemende dansscholen geven een demonstratie en tussendoor maken de meer dan 400 dansers er met z’n allen een prachtig feestje van waar iedereen naar uitkijkt”, aldus Nellie van den Hurk.
De voorzitter: “Aan het einde van het seizoen wordt er afgedanst voor het diploma in een zaal waar de ouders / verzorgers en huisgenoten ook aanwezig kunnen zijn. We hopen natuurlijk altijd dat iedereen slaagt want de daaropvolgende week is de feestelijke diploma-uitreiking. Maar De Hille in Oss is en blijft het ‘thuis’ voor dansschool Bolero. Iedereen, zowel cursisten als ook de vrijwilligers, zouden het voor geen prijs willen missen. Wij zijn er klaar voor, nu alleen nog een dansleraar of lerares. Mogen wij u verwelkomen?”.

Speciale Dansschool Bolero – 0412-643263 – email: dansen@sdbolero.nlwww.sdbolero.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29960