Datum plaatsing: 01 oktober 2021 - Laatst gewijzigd: 21-10-2021 18:54:13

Nog hogere huizenprijsstijging drukt woningaanbod verder omlaag


Nog hogere huizenprijsstijging drukt woningaanbod verder omlaag


's-Hertogenbosch (Regionaal): “Omdat er nog maar weinig woningen te koop staan, blijven de huizenprijzen verder stijgen. Dit maakt het voor kopers erg lastig om een geschikte en betaalbare woning te vinden,” zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO in de laatste Woningmarktmonitor van oktober 2021. Het Economisch Bureau stelt de verwachtingen voor de huizenprijsstijging dan ook bij naar 15% in plaats van de eerder genoemde 12,5%. Ook in 2022 zullen de prijzen nog verder stijgen met 10% in plaats van 5%, aldus ABN AMRO.

Nauwelijks keuze op woningmarkt
Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat in het derde kwartaal van 2021 nog minder dan €17.000 woningen te koop stonden. Hierdoor hebben kopers nauwelijks keuze en moeten zij direct toeslaan wanneer ze iets geschikts vinden. De woningen die door bij de NVM aangesloten makelaars zijn verkocht stonden daarbij maar 23 dagen te koop. Het is gebleken dat het voor potentiële verkopers door de huidige prijsstijging aantrekkelijk is om de verkoop van hun huis uit te stellen. Dit drukt het woningaanbod sterk omlaag.

Onvoldoende bouwvergunningen
Om de groeiende woningbehoefte te kunnen beantwoorden zijn er meer nieuwbouwwoningen nodig. Het aantal afgegeven bouwvergunningen is echter niet voldoende om in die vraag te voorzien. Dit is een resultaat van de vertraging die veel bouwprojecten hebben opgelopen door de stikstof- en PFAS-crisis. Daarnaast kampt de bouwsector met productiebelemmeringen als gevolg van het gebrek aan personeel en de gestegen materiaalkosten. Een gunstige ontwikkeling is het feit dat het kabinet afgelopen Prinsjesdag aankondigde meer geld te willen inzetten voor de versnelling van de bouw van nieuwbouwwoningen. Het kabinet kondigde aan de komende tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro te willen investeren in bouwprojecten.

Daling aantal woningaankopen
Terwijl de huizenprijzen stijgen neemt het aantal woningaankopen juist af. In de eerste maanden van dit jaar merkte het Economisch Bureau nog een recordaantal woningaankopen op, maar ziet nu een sterke daling. Het recordaantal aankopen van eerder dit jaar was te verklaren door de verlaging van de overdrachtsbelasting waardoor starters de aankoop van een woning over het jaar heen tilden. Het afnemen van het aantal aankopen geldt ook voor nieuwbouwwoningen.

Randstad blijft het duurst
Het prijsverschil tussen de Randstad en de provincies daarbuiten blijft groot. Het Economisch Bureau geeft aan dat er nauwelijks een verschil is in de huizenprijs tussen de diverse woningtypes, prijsklassen en bouwjaren. Wel is er een duidelijk verschil te zien tussen de verschillende Nederlandse provincies. In provincies met een lager prijsniveau, zoals Groningen, stijgen de prijzen het hardst. Toch ligt daar de gemiddelde koopsom met €276.000 nog altijd €183.000 lager dan in bijvoorbeeld Noord-Holland en €90.000 onder het nationale gemiddelde.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.19546