Datum plaatsing: 04 november 2021

Startsein voor bouw Boschgaard


Startsein voor bouw Boschgaard


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Donderdagochtend opende wethouder Roy Geers samen met Mohamed Acharki, bestuurder van woningcorporatie Zayaz, met een symbolische handeling de bouw van Boschgaard. Daarmee gaven ze het startsein aan bouwbedrijf Versteegden, die in de komende twee jaar ecologisch en circulair negentien sociale huurwoningen en een buurtcentrum op de plek van de oude Patio in Den Bosch Oost realiseert. Het project is vanuit bewonersinitiatief ontstaan.

Balkhout ontspijkeren

De wethouder en bestuurder van Zayaz trokken ieder een spijker uit een balk. Toekomstig bewoner Jochem verklaart: 'Circulariteit zoeken wij niet in nieuwe materialen die je later kan hergebruiken, maar eerder in het hergebruik van oud bouwmateriaal. In de afgelopen maanden hebben we honderden balken ontspijkerd die in het nieuwe gebouw gebruikt worden, onder andere afkomstig uit de oude Kunstakademie. Daarom vonden we dit een toepasselijke handeling, en leuker dan een lintje knippen."

Pioniersfunctie voor duurzaam en circulair bouwen

Roy Geers was uitgenodigd als wethouder Wonen. In een toespraak benadrukte hij de pioniersfunctie van Boschgaard op het gebied van duurzaam en circulair bouwen, en hoe de gemeente graag ruimte biedt aan dergelijke onderscheidende projecten. Ook roemde hij de combinatie van wonen en maatschappelijke ruimte in een gebouw.

Eigenaarschap geven aan de toekomstige bewoners

Boschgaard werkt samen met woningcorporatie Zayaz, eigenaar van het pand. Mohamed Acharki, bestuurder van Zayaz, sprak over de bijzondere samenwerking, en het eigenaarschap dat de toekomstige huurders tonen. "Als woningcorporatie de teugels aan een groep bewoners geven was voor ons een nieuwe stap. We leren zo niet alleen over wat bewoners zelf kunnen, maar ontwikkelen ook veel kennis en ervaring op het gebied van circulair bouwen."

Boschgaard werd ontworpen door architectenbureau Superuse Studio's uit Rotterdam. De bouw ligt in handen van aannemer Versteegden uit Erp. Volgens de planning zullen de Boschgaarders eind 2023 hun intrek nemen. Voor meer informatie, kijk op www.boschgaard.nl.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31275