Datum plaatsing: 09 november 2021

Hoogtevrees: zo kun je toch nog je dak schoonmaken en onderhouden


Hoogtevrees: zo kun je toch nog je dak schoonmaken en onderhouden


's-Hertogenbosch (Regionaal): Sta je alleen al bij de gedachte dat je het dak op moet doodsangsten uit? Geen nood: ook als je koortsachtige hoogtevrees hebt, zijn er manieren waarop je het dak van je woning goed kan onderhouden. In dit artikel lees je een paar praktische tips, waaronder een betrouwbare specialist inschakelen voor schoorsteenvegen.

Dakdoorvoer vervangen
Is je cv-installatie ouder dan 15 jaar of moet deze vanwege een andere reden vervangen worden? Dan is het belangrijk dat je niet alleen de ketel, maar het hele rookgasafvoersysteem laat vervangen. Hier valt dus ook de dakdoorvoer onder. Een oude dakdoorvoer kan gaan lekken. Als dit gebeurt, dan is deze dus niet meer gasdicht. Met als gevolg dat er dodelijke koolmonoxide in huis kan vrijkomen. Laat je nieuwe cv-installatie én dakdoorvoer daarom altijd vakkundig installeren door een erkende cv-monteur. Vergeet ook het jaarlijkse cv-onderhoud niet: schakel hier een gespecialiseerde loodgieter of cv-specialist voor in.

De schoorsteen vegen
Als je een open haard of kachel hebt, dan moet je de schoorsteen jaarlijks laten vegen. Als je veel stookt, wordt het zelfs aangeraden om dit tweemaal per jaar te laten doen. Een schoorsteenveger bepaalt wat de beste manier is om de schoorsteen te reinigen. Bij een bepaalde hellingsgraad van je dak is het handiger om de schoorsteen vanaf het dak te vegen, van boven naar beneden. Maar soms is het juist veiliger om dit van beneden naar boven te doen. Als je een steil dak hebt, bijvoorbeeld.

Het is hoe dan ook verstandig om deze klus altijd aan een specialist over te laten. Aan de schoorsteenwand kleeft namelijk hardnekkige aanslag die erg brandbaar is. Zelf krijg je de aanslag dus niet zomaar weg. Een schoorsteenveger beschikt over de juiste apparatuur om dit veilig te doen, mét de garantie dat je ook komende winter weer schoon en onbezorgd kunt stoken.

Dakgoten en dakpannen reinigen
Ook de dakpannen en goten hebben periodiek onderhoud nodig. Als je de dakgoten niet jaarlijks schoonmaakt, kunnen ze verstopt raken en een lekkage veroorzaken. En de dakpannen kunnen op den duur begroeid raken met korstmossen. Dit mos oogt niet alleen ontsierend: het kan na een tijdje ook je dak beschadigen. Daarom is het belangrijk om je dakpannen regelmatig te ontmossen.

Een gespecialiseerde dakreiniger kan beoordelen hoe je dak het beste moet worden schoongemaakt, zonder verdere schade te veroorzaken. Na de reiniging zal de specialist ook een desinfecterend middel op het dak spuiten. Dit doodt eventuele resten van schimmels en mossen die zijn achtergebleven. Wil je je dak beschermen tegen nieuwe mossen, algen en andere vervuiling? Laat het dan ook coaten of impregneren.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17719