Datum plaatsing: 17 november 2021

Samenmoestuin in Berghem


Samenmoestuin in Berghem


Berghem (Oss): Moestuinieren is weer helemaal hip, maar zo’n tuin heeft wel aandacht nodig. Wil je dat ook nog doen met de natuur mee, dan kun je niet terugvallen op de reguliere methode van tuinieren. Bij Boerderij de Notelaar aan de Waterstraat in Berghem hebben de eigenaren Sandra en Winfried al een fruittuin met 50 soorten fruit. Deze beheren zij zo veel mogelijk volgens de permacultuur principes, waarbij je samenwerkt met de natuur met zo veel mogelijk diversiteit. Een moestuin is een lang gekoesterde wens van Sandra en Winfried, maar met z’n tweetjes lukt het niet om daar voldoende tijd voor te maken. Zij zien steeds meer interesse naar een ecologische en natuurlijke manier van tuineren. Lijkt het je wat om te leren van de natuur, te ervaren en te onderzoeken hoe de natuur werkt? Dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen met de samenmoestuin in Berghem.

Samen zaaien, samen oogsten
De samenmoestuin is bedoeld voor mensen die het leuk vinden om samen de handen uit de mouwen te steken en voor de gezelligheid natuurlijk. Door de moestuin samen te beheren hoef je niet alles alleen te doen. Iedereen heeft kwaliteiten en voorkeuren en in een samenmoestuin kun je die positief inzetten. De ene vindt het leuk om voor te zaaien en de ander heeft een passie voor allerlei soorten bonen, weer iemand anders vindt het leuk om een zaaiplan te maken of bedden aan te leggen en samen zorgen we ervoor dat er gemulcht, gewied en geoogst wordt. We kunnen webinars volgen over permacultuur en experimenteren wat wel en niet werkt en leren van elkaar.

Permacultuur
Wat is permacultuur nu eigenlijk? Permacultuur is een ontwerpsysteem dat streeft naar harmonie en balans met onszelf, elkaar en de planeet. Je kunt permacultuur dan ook op verschillende systemen toepassen, maar het vindt zijn oorsprong in het observeren naar hoe de natuur werkt. Wanneer je permacultuur toepast, dan kijk je dus naar hoe de natuur een probleem oplost. Gelukkig hoeven we niet alles zelf te ontdekken dat hebben anderen al eerder gedaan. Er zijn 12 principes geformuleerd die we kunnen gebruiken om aan de slag te gaan.

Voor interesse, vragen of aanmelden hiervoor kunt u telefonisch of per e-mail contact opnemen met: Sandra@schreursendeluij.nl of telefoon: 06-22801863
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31404