Datum plaatsing: 21 november 2021

‘s-Hertogenbosch wint Elektrisch Vervoer Award


‘s-Hertogenbosch wint Elektrisch Vervoer Award


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Op 18 november ontvingen wij de Elektrisch Vervoer Award (EV-award) voor de regio Zuid. We ontvingen deze Award van het Expertisecentrum Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuid (RAL-Zuid) omdat we voorop lopen in laadinfrastructuur en het stimuleren van elektrisch vervoer. Met name werd onze aanpak voor elektrisch rijden en laden, die we samen met bewoners opstelden, hierin genoemd. En daar zijn we trots op!

Wethouder Ufuk Kâhya: “In ’s-Hertogenbosch gaan we voor schoon, slim en toegankelijk vervoer. Zo zorgen we bijvoorbeeld met onze wijklaadplannen voor voldoende laadpunten voor het groeiende gebruik van elektrische (deel) vervoer. Met de wijklaadplannen is duidelijk waar de komende 10 jaren laadpunten in wijken kunnen komen voor eigen vervoer en voor deelvervoer. We kunnen daarmee snel voorzien in de vraag. Deze plannen maakten we samen met bewoners. Ook in gemeentelijke parkeergarages realiseren we laadpunten. Daarnaast spannen we ons ook in om samen met partners om de bevoorrading in onze binnenstad slim en schoon te krijgen. Zo zorgen we dat het prettig wonen, leven en werken is en blijft in ’s-Hertogenbosch. Het is ontzettend fijn om te merken dat onze inspanningen ook buiten onze gemeente opgemerkt worden”.

Dit is wat waarom we de Award kregen
Het gebruik van elektrische auto’s stijgt. We stimuleren dit en zorgen voor voldoende laadpunten. Dit doen we ook om het gebruik van meer elektrische deelauto’s te faciliteren. Hierdoor faciliteren we, ook in de toekomst, elektrisch rijden zo goed mogelijk. We kijken naar laadpunten bij openbare parkeerplekken, bij nieuwbouw, in parkeergarages, op eigen terrein.

Ook kijken we naar mogelijkheden voor snelladen. Een belangrijk onderdeel hierbij is de wijklaadplannen. Hierin staan de plekken in de wijken waar de komende jaren laadpalen kunnen komen. Bewoners dachten hierin mee. Stapsgewijs plaatsen we meer laadpalen om aan de groeiende behoefte van elektrisch (deel)vervoer te voldoen.

Een andere ontwikkeling is dat we ons sterk maken om de bevoorrading in de binnenstad schoon te krijgen. Dit betekent bevoorrading zonder uitstoot en met minimale geluidsoverlast. Bovendien willen we optimale bevoorradingsstromen. Met zo min mogelijk hinder van vrachtwagens en bestelbussen in de openbare ruimte. Dit doen we samen met 30 partners. Op 15 oktober heeft de gemeente met deze partners een Green deal getekend met als doel te komen tot slimme en schone bevoorrading van de binnenstad. Langs 10 sporen zetten we samen ambities om in concrete acties.

Tot slot blijven we steeds innovatieve pilots stimuleren. Bijvoorbeeld een project waarbij deelauto’s bij Brede Bossche Scholen slim geladen worden vanuit zonnepanelen die op de BBS liggen. Gezinnen maken zo kennis met deelmobiliteit, zonne-energie en het terug leveren van energie aan het pand. We stimuleren hiermee inclusieve en duurzame mobiliteit.

De uitreiking van de Elektrisch Vervoer Award gebeurt vanuit de regionale samenwerking tussen provincie Noord-Brabant, provincie Limburg, en Enexis.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13553