Datum plaatsing: 26 november 2021

Nieuwe expositie: Archeologie in Oss


Nieuwe expositie: Archeologie in Oss


Oss (Oss): In de publieksruimte van het Stadsarchief Oss is tot en met 22 januari 2022 een nieuwe tentoonstelling te zien: Archeologie in Oss. In deze kleinschalige expositie zijn verschillende aspecten te zien van de archeologie in Oss.

In Oss wordt al decennialang archeologisch onderzoek gedaan, onder andere door de Universiteit Leiden. Studenten komen jaarlijks naar Oss om het opgraven te leren. Afgelopen voorjaar kwamen zo’n 200 Nederlandse en internationale studenten naar het veldpracticum aan de Gewandeweg. In opdracht van de gemeente zochten zij naar archeologische resten. Er zijn diverse kringgreppels gevonden die bij een grafveld uit de bronstijd-ijzertijd horen en ook resten van een nederzetting uit diezelfde periode, waaronder twee waterputten. Nieuw is dat de studenten naast het opgraven ook moeten leren hoe ze het brede publiek bij archeologie kunnen betrekken. Hiervoor hebben ze onder andere posters, spellen en zelfs een hagelslagverpakking gemaakt. Deze werkstukken zijn in de tentoonstelling te zien. Ookzijn er voor kinderen leuke opdrachtenboekjes die ze mee mogen nemen.

Met deze tentoonstelling wordt ook het inmiddels 12-jarig bestaan gevierd van SAM: Stichting Archeologie Maasland, waarin regionale amateurarcheologen zijn verenigd. SAM is in december 2009 opgericht en is een opvolger van de archeologische werkgroep Oss, die al sinds 1975 actief is. SAM organiseert onder andere schervenavonden en lezingen en werkt samen met de Universiteit Leiden, de gemeente Oss en andere archeologische werkgroepen in de regio. Hiernaast is een kleine expositie te zien van de Universiteit Leiden met de vondsten van Piet Haane. Haane was een amateurarcheoloog uit Oss die in de jaren ‘80 en ‘90 heeft meegewerkt aan de opgravingen van de Universiteit Leiden. Daarnaast voerde hij samen met andere amateurarcheologen kleine onderzoeken uit in Oss en zocht hij met een metaaldetector naar vondsten. Twee jaar geleden hebben studenten van de Faculteit der
Archeologie in het kader van een college zijn collectie geďnventariseerd, beschreven en gedocumenteerd. Dat resulteerde in deze kleine tentoonstelling, die eerder te zien was op de universiteit in Leiden. Na afloop van deze tentoonstellingsperiode wordt de collectie met de documentatie overgedragen aan Museum Jan Cunen, waarmee de vondsten en bijbehorende verhalen behouden blijven voor Oss.

Over het Stadsarchief
Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss, op de begane grond aan de Raadhuislaan 10 in Oss, en is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling, de naslagwerken en de publiekscomputers met de collectiewebsite zijn ook tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek beschikbaar. Entree is uiteraard gratis. Kijk voor meer informatie op www.stadsarchiefoss.nl of volg het Stadsarchief Oss op Facebook.

Foto: Archeologie in Oss: de resten van het kasteel van Oss werden in 1994 ontdekt door
amateurarcheologen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31120