Datum plaatsing: 25 november 2021

Houd inbrekers buiten met slimme raamdecoratie voor buiten


Houd inbrekers buiten met slimme raamdecoratie voor buiten


's-Hertogenbosch (Regionaal): Gordijnen hangen binnen, rolluiken worden buiten op de gevel gemonteerd. Wat betreft raamdecoratie kun je aan beide zijden van het raam aan de slag. Beide is uiteraard ook mogelijk. Zo kiezen veel mensen voor gordijnen in huis die sfeer brengen of de akoestiek verbeteren. Als het avond wordt of de zon juist fel schijnt dan gaan de rolluiken dicht. Het kan dus beide, al komt raamdecoratie in huis vaker voor. Dit heeft te maken met verschillende redenen waaronder de kosten of regels in het huurcontract bij huurwoningen. Waarom zou je eigenlijk voor rolluiken kiezen?

Waarom rolluiken buiten?
Gordijnen maken een woning af, rolluiken hebben niet dezelfde decoratieve waarde. Ze verhogen wel de privacy en ze verkoelen de woning in de zomer. Met slimme raamdecoratie kun je de rolluiken openen en sluiten op basis van een knop, een timer of via een app. Dit werkt zelfs als je van huis bent. Bij het Somfy systeem kun je op afstand zien of een rolluik open of dicht is. Deze rolluiken zijn ook voorzien van een anti-inbraak systeem waarmee het niet eenvoudig is voor inbrekers om het luik van buitenaf te openen.

Risico’s van een rolluik
Goede rolluiken zijn voorzien van detectie zodat gezinsleden niet per ongeluk bezeerd raken door een luik dat sluit. Als je tijdens een lange afwezigheid altijd de rolluiken sluit dan kan dit een signaal zijn voor inbrekers dat er niemand thuis is. Door in middag de rolluiken automatisch te laten openen en in de avond weer te sluiten ziet de woning er altijd bewoond uit. Bij slimme raamdecoratie moet je rekening houden met de kleine kans dat het systeem uitvalt. Er moet altijd een alternatieve vluchtweg zijn.
Bij elektrische rolluiken kan het wat betreft veiligheid voordeel bieden om er een geautomatiseerd systeem aan te koppelen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een noodsituatie dan moet je snel kunnen handelen. Een rook- of bewegingsmelder is doorgaans sneller op de hoogte van onraad dan de bewoners. Zo kan het systeem in werking worden gesteld als de gezinsleden nog moeten ontwaken. Dit bespaart kostbare tijd in een mogelijk gevaarlijke situatie.

Balans tussen open en dicht
De maatregelen die inbrekers buiten de deur houden kunnen hulpverleners in de weg zitten. Ze kunnen ook bewoners tegengehouden als ze bijvoorbeeld moeten ontsnappen bij een potentieel gevaarlijke situatie. Bepaal daarom per maatregel hoe het werkt, wat het doet en welke gevolgen dit heeft. Hoewel rolluiken als raamdecoratie heel effectief zijn is het wellicht niet wenselijk om ook de voor- en achterdeur volledig af te sluiten met een luik. Een veiligheidsslot dat bewoners eenvoudig kunnen ontgrendelen is dan een betere optie. Laat je hierover informeren door een specialist in persoonlijke beveiliging of de lokale politie. Zo vind je de juiste balans tussen beveiliging tegen indringers en veilig bij gevaar in huis.

Naast slimme rolluiken om inbrekers buiten de deur te houden zijn er ook andere opties waaronder een slim alarmsysteem, slimme IP camera’s of bewegingsmelders. Die kun je allemaal koppelen aan dezelfde TaHoma Switch. Dit is een centraal kastje van Somfy om alle smart home apparatuur mee te bedienen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17418