Datum plaatsing: 01 december 2021

Misverstanden over de autoverzekering


Misverstanden over de autoverzekering


's-Hertogenbosch (Regionaal): Met zoveel verzekeringsverhalen van zoveel verschillende bestuurders, is het belangrijk om te weten wat feit en wat fictie is. Laten we eens nader kijken om er bijvoorbeeld achter te komen welke factoren van invloed zijn op hoe goedkoop - of hoe duur je autoverzekering werkelijk is. We gaan in op enkele van de meest voorkomende mythen en feiten. Waarom test je je kennis niet - waar of niet waar?

De kleur van je auto is van invloed op je verzekeringspremie
De verzekeringssector is 'kleurenblind'. Een rode auto kost bijvoorbeeld niet meer om te verzekeren. In feite maakt het niet uit of je auto rood, blauw, zwart of zilverkleurig is - je verzekeringspremie wordt hier niet door beïnvloed.

Een tweedeursauto is duurder om te verzekeren dan een vierdeurs
Dit is een autoverzekeringsmythe. Een vierdeurs voertuig kan wel in sommige gevallen duurder zijn. Dit komt doordat verzekeringsmaatschappijen bij het bepalen van je premie kijken naar de prijs van de auto, reparatiekosten, diefstalfrequentie en de eerdere schadehistorie.

Bepaalde automodellen hebben hogere verzekeringspremies dan andere
Verzekeringsmaatschappijen houden rekening met het model van een auto. Om de premie te bepalen, kijken ze naar factoren als reparatiekosten, diefstal, vandalisme en veiligheidsbeoordelingen.
De premie kan bijvoorbeeld lager zijn voor een auto waarvan statistisch is aangetoond dat de kans kleiner is dat deze wordt gestolen of betrokken bij een ongeval. Het kan ook lager zijn als het voertuig betere veiligheids- en rijeigenschappen heeft of goedkoper te repareren is.

Een allrisk autoverzekering is altijd de beste keuze
Een allrisk autoverzekering is er niet alleen om de schade van de tegenpartij te vergoeden als je zelf een ongeval veroorzaakt. Ook schade aan je eigen auto valt hieronder. Dit maakt een allrisk polis duurder dan een WA+ polis of een WA polis. Er zijn heel wat misverstanden over de dekking.
De waarde van je auto daalt elk jaar. Als je oudere auto helemaal verouderd is, is de schadevergoeding dus vrij beperkt. Als je voertuig jonger is dan vijf jaar, is het aan te raden om een volledige allrisk verzekering af te sluiten. Voor auto's ouder dan 5 jaar en jonger dan 10 jaar, is een WA+ dekking het advies. Als je voertuig langer dan 10 jaar in gebruik is, volstaat meestal een WA dekking. Overweeg dus goed je beslissing tussen WA, WA+ of allrisk.

Onbetaalbare autoverzekering voor jonge autobestuurders
Jonge automobilisten hebben weinig rijervaring, waardoor verzekeringspremies duurder worden. Maar sommige verzekeringsmaatschappijen bieden voordelen. Je eigen verzekeringsmaatschappij kan bijvoorbeeld kortingen aanbieden voor de verzekering van je kind, omdat jij al klant bent. Zo kan je tot 35% besparen. Als je kind vaak rijdt met je auto, vermeld hem of haar dan in je autopolis. Zo kan je kind ook schadevrije jaren opbouwen, die hij of zij in de toekomst kan meenemen naar een eigen autoverzekering.

Het aantal jaren schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen autoschade had
Je rijdt reeds tien jaar met de auto en hebt al die jaren geen schade veroorzaakt? Dat wil niet zeggen dat je automatisch tien schadevrije jaren bekomt. Dit moet je kunnen aantonen. Dat kan alleen als je al die jaren verzekerd bent.

Enkel als je je autoverzekering drie maanden voor de jaarlijkse vervaldatum opzegt, kan je van verzekeringsmaatschappij veranderen
Dit is een algemene regel. Maar er zijn situaties waarin je sneller kunt veranderen. Af en toe je autoverzekering vergelijken is een slim plan. Bij het kopen van een nieuwe auto kan je bijvoorbeeld direct je huidige verzekering opzeggen. Dit is ook het geval vlak na een aangegeven schade, ongeacht of je een vergoeding hebt ontvangen. Je kan ook veranderen van maatschappij als de verzekeringstarieven of algemene voorwaarden wijzigen. Je dient altijd de opzegtermijn van één maand in acht te nemen.

De kosten van je premies zijn in steen gebeiteld
Het lijdt geen twijfel dat een autoverzekering een grote kostenpost is voor de meeste bestuurders, maar veel mensen weten niet dat er verschillende manieren zijn om je premies te verlagen. Soms kan je het onmiddellijk doen, soms wordt het na een tijd beschikbaar.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17903