Datum plaatsing: 02 december 2021

Zelfstandig ondernemen met deze tips!


Zelfstandig ondernemen met deze tips!


's-Hertogenbosch (Regionaal): Als je een ondernemer bent, ben je waarschijnlijk voornamelijk bezig met de dagelijkse taken van je bedrijf. Je denkt misschien (nog) niet eens aan je pensioen en hoe je dit allemaal moet regelen. Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Meer dan driekwart van de ondernemers heeft geen pensioenplan voor zichzelf of voor hun werknemers.

Sommige werkende Nederlanders hebben een bedrijfspensioen afgesloten om te helpen met hun pensioen. Dit zijn over het algemeen werknemersvoordelen die een ondernemer niet heeft. Het is aan jou als ondernemer om je eigen toekomst te plannen en te beslissen hoe je jouw pensioen gaat betalen. In dit artikel lees je hoe jeals zelfstandig ondernemer een sterk pensioen opbouwt.

Wanneer zou je met pensioen willen gaan?
Dit is het belangrijkste punt om mee te beginnen. Dit geeft je een doel om naar toe te werken en zet je aan het denken over hoe lang je wilt blijven werken en hoe je dit aan gaat pakken. Je zult over verschillende factoren moeten nadenken en beslissen wanneer het voor jou het beste is om met pensioen te gaan. Daarbij kun je denken aan je lichamelijke en financiŽle gezondheid, je mogelijke gezin en eventuele anderen met wie je je pensioenjaren zult delen.

Welke levensstijl wil je bij je pensioen?
Je levensstijl zal mede bepalen hoeveel geld je nodig zult hebben om van je pensioen te genieten. Denk na over hoe vaak je wilt reizen, of je vrijwilligerswerk wilt doen of tijd thuis wilt doorbrengen. Met pensioen gaan betekent niet altijd helemaal stoppen met werken. Het kan betekenen dat je minder verantwoordelijkheid op je neemt, deeltijds werkt, of advies geeft aan anderen die jou kunnen vervangen.

Hoe ga je je pensioen financieren?
Het goede nieuws is dat er verschillende mogelijkheden zijn om je te helpen je pensioen te financieren. Er zijn verschillende pensioenfondsen die ervoor kunnen zorgen dat jij rustig kunt leven vanaf 67 jaar oud. Elke maand betaal je een bedrag aan premie zodat jij, wanneer je met pensioen gaan, je geen zorgen hoeft te maken over het financiŽle gedeelte. Pensioen van een zelfstandig ondernemer kan ook inhouden dat je vanuit jouw bedrijf nog betaalt krijgt door aandelenuitkeringen of bonussen voor advies of andere dienstverlening. Ook kun je investeren in andere bedrijven die je ookdividend kunnen uitkeren waar je van kunt leven.

Ondernemers kunnen ook van plan zijn hun pensioen te financieren door hun bedrijf te verkopen. Dit is echter riskant, omdat er veel variabelen zijn waar je geen invloed op hebt. Het is belangrijk te bedenken of je wel een koper zal hebben als het tijd is om te gaan verkopen. Denk er ook aan de reŽle marktwaarde van je bedrijf te laten taxeren voordat je op zoek gaat naar kopers.

Wat voor toekomst wil je voor je bedrijf?
Het financieren van je pensioen brengt een heleboel grote beslissingen met zich mee. Het is daarom slim om eerst met eenpensioenadviseur te gaan praten over hoe je je pensioeninkomen kunt uitbreiden.
Elke eigenaar zal uiteindelijk van zijn bedrijf afstand doen. Het maken van een opvolgingsplan is een belangrijke stap op weg naar een gezond pensioen en het beschermen van je nalatenschap.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14600