Datum plaatsing: 19 december 2021

Een datacenter; wat is het?


Een datacenter; wat is het?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Zonder data staat Nederland stil. Het klinkt bijna onwerkelijk niet? Het is jammer genoeg wel zo.. Denk er maar eens over na. Hoe staan de stoplichten, flitskasten en de mens dan nog met elkaar in verbinding? In tijden zoals deze is data nog belangrijker dan ooit. Van het thuiswerken tot aan het Whatsappje dat je naar één van je vrienden stuurt. Overal is data mee gemoeid! Je zou denken dat al dat verkeer toch ergens opgeslagen moet worden. Nou, daar heb je een datacenter voor!

Datacenters in Nederland
De bekendste datacenters van Nederland zijn toch die van Google en Microsoft. Deze staan in Noord-Nederland en staan er al best wel lang. Deze datacenters zijn eigenlijk hele grote servers, zodat wij Nederlanders sneller en beter gebruik kunnen maken van de diensten van Google en Microsoft! Deze staan in het noorden van het land want er is daar nou eenmaal genoeg plek. Daarnaast worden er steeds meer datacentra gebouwd in Nederland. Een voorbeeld van een nieuw te bouwen datacenter is het Facebook datacenter in Zeewolde. Hier moeten servers komen om Facebook, Instagram en Whatsapp te laten draaien. Er is veel weerstand tegen dit datacenter, omdat het een doorn in het oog van het landschap is. Het gebouw wordt ongeveer 20 meter hoog. En dan hebben we het nog niet eens over het hoge energieverbruik.

Datacenter op zee
Er zijn altijd oplossingen om datacenters weg te stoppen. De beste plek daarvoor is de zee! Want op zee heb je meer dan genoeg ruimte. Ben je bang dat je niet genoeg stroom opwekt? Genoeg plek om windmolens en zonnepanelen te leggen. Nu hoor ik je al denken; maar op zee, is het daar dan niet ’nat’? Is dat niet gevaarlijk? Er zijn partijen zoals TSE die hier oplossingen voor hebben. Robuust en duurzaam leidingwerk zorgt voor veiligheid in de datacenters. Dat maakt het mogelijk dat er dus gewoon een datacenter op zee gebouwd kan worden!

Wat doet TSE?
Het opslaan van data is een proces dat continu door moet blijven gaan. Het kan niet afgebroken worden. De bouw van een datacentrum luistert daarom heel nauw. Er moeten materialen gebruikt worden die weinig onderhoud vereisen én onder zware omstandigheden nog steeds geschikt blijven. Daarom levert het bedrijf betrouwbare meet- en beveiligingssystemen. Deze zijn op afstand bedienbaar. Ook worden duurzame, dubbelwandige, kunststof leidingen toegepast om het risico van waterverontreiniging te beperken. Het leidingsysteem is compleet zeewaterbestendig. Een datacenter op zee is daarmee mogelijk!
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16510