Datum plaatsing: 12 januari 2022

Tijdelijk Luchtmeetstation in Molenhoek


Tijdelijk Luchtmeetstation in Molenhoek


Rosmalen ('s Hertogenbosch): De provincie Noord-Brabant wil dat Brabant een fijne, veilige en gezonde provincie is om te wonen en te werken. Schone lucht is daarvoor noodzakelijk. Daarom zullen de komende 5 jaar 2 meetstations door Brabant reizen. Deze komen op verschillende plaatsen te staan. En Rosmalen-Zuid komt daarvoor -als een van de eerste plaatsen- in aanmerking!

Wat is een luchtmeetstation?
Met een luchtmeetstation kan de luchtkwaliteit worden gemeten, en berekend worden hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Deze stations, in de vorm van een meet(aanhang)wagen, zijn bedoeld voor een gebied waar nu geen meetstations in de buurt staan, maar waar wel vragen en/of zorgen over de luchtkwaliteit zijn.

Waarom een luchtmeetstation in Rosmalen?
De aanvraag hiervoor is ingediend door Werkgroep A59-Oost. Dat is een groep bewoners uit zeven wijk- en dorpsraden direct langs de snelweg A59, tussen Rosmalen en Geffen. De werkgroep wil o.a. een goed beeld krijgen van de invloed van de snel- weg op de luchtkwaliteit en het fijnstofniveau in de directe omgeving. Daarom vindt er een onderzoek plaats: een combinatie van metingen van het luchtmeetstation en aanvullende metingen door studenten. Gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunt dit initiatief ook.

Waar komt het luchtstation te staan?
De luchtmeetwagen komt in de wijk Molenhoek te staan. Namelijk op de hoek van het speelveld, tussen Heirust en Zandstraat. Deze locatie is in overleg, tussen vertegenwoordigers van de provincie, de gemeente, de werkgroep en direct omwonenden, bepaald. Begin januari 2022 is de locatie ingericht.

Hoelang blijft het luchtmeetstation staan?
Het meetstation blijft ongeveer een half jaar staan. Als de luchtmetingen in Rosmalen klaar zijn, gaat het station naar een andere locatie in de provincie Noord-Brabant. Zo kan op verschillende plekken de luchtkwaliteit worden gemeten.

Wie onderhoudt de luchtmeetstations?
De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) beheert en onderhoudt het mobiele meet- station. Voor vragen of meldingen kunt u contact opnemen met: Marc Arts, M.Arts@omwb.nl, 06-52857535 / bij geen gehoor: Elias van der Bij, 06-5285753.

Meer informatie?
Bel of mail met Werkgroep A59-Oost: Henk Verdijk, verdijk@home.nl, tel: 06 - 111 011 43Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29695