Datum plaatsing: 13 januari 2022 - Laatst gewijzigd: 20-01-2022 08:17:10

Vinkel: Gezien door 'de bril' van Henk van de Ven


Vinkel: Gezien door 'de bril' van Henk van de Ven


Vinkel (Maasdonk): De liefde voor Vinkel van Henk van de Ven (73) kom je in alles bij hem tegen. “De bestuurlijke functies ben ik aan het afbouwen, die vergen teveel energie en vooral tijd in met name de avonduren”, zegt deze duizendpoot. Wanneer je zijn lange dagelijkse ‘doe-lijst’ onder de loep neemt zie je dat hij bij bijna alle Vinkelse activiteiten wel een soort van betrokkenheid heeft. De liefde voor muziek en de uitvoering daarvan loopt al jaren als een dikke rode draad door zijn leven. “Het muzikale deel tijdens deze lange coronaperiode mis ik verschrikkelijk. En dan bedoel ik niet alleen het maken en uitvoeren van muziek. Het sociaal contact wat verbonden is met de repetities en uitvoeringen is er dus gewoon helemaal niet, en dat vreet enorm aan mij”, aldus Henk van de Ven.

door Jan van Ravenstein

Voor het merendeel van de Vinkelse lezers is het voorstellen van Henk van de Ven compleet overbodig. Samen met zijn vrouw Will is hij sinds jaar en dag woonachtig in de kern van Vinkel. Zijn leven lang is hij werkzaam (52 jaar) geweest bij Bouwbedrijf van Niftrik. Na zijn pensionering is hij er, op verzoek en in overleg met de baas, nog maar ‘even’ 5 jaar mee doorgegaan. Henk is in het Vinkels betrokken bij zo’n beetje alles wat er staat te gebeuren. Zijn aandeel in de realisatie van de Vinkelse Molen is daar een overduidelijk voorbeeld van. Maar niet alleen dat. Wanneer ik contact met hem opneem is hij druk doende bij de tennisvereniging. Altijd wel ergens druk aan het werk. Henk is een ware alleskunner van muziekmaker tot bestuurder en van Odio freak tot Techneut en alles wat daar tussen zit. De liefde voor zijn dorp is ongekend groots te noemen. Voor al dit moois heeft hij in achttien jaar terug al (2005) zeer terecht een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen

Saamhorigheid
Op de vraag wat het dorp Vinkel voor Henk nou zo heel bijzonder maakt hoeft hij niet lang na te denken. “De saamhorigheid”, floept hij er zonder er verder bij na te denken uit. Na enig moment volgt er wel een kleine correctie. “Het wordt in zijn totaliteit wel iets minder. En dat ligt dan niet zozeer aan de bereidheid om iets te doen. Dat ligt dan deels aan de jongere gezinnen die vaak samen aan het werk zijn, laat thuis zijn met ook nog jonge kinderen. Plus het feit dat ook Vinkel te maken heeft met de vergrijzing”, onderbouwt Henk zijn uitspraak.
Henk: “Het is al zo vaak bewezen dat je in feite maar met ‘je vingers hoeft te knippen’ en er staat een bataljon helpers klaar, inclusief kennis, machines, vrachtauto’s en materiaal voor welke vrijwillige klus dan ook. De verlichte ‘Zwaantjes’ in de donkere dagen van het jaar Vinkel zo mooi sieren is ook weer zo’n bewijs. Zeker 25 personen zijn avonden aaneen aan het klussen geweest om Vinkel feestelijk in het licht te zetten. Ook dat is saamhorigheid en bovenal, de kracht van ons dorp”.

Vinkel
“Ik denk dat we kunnen stellen dat wij een ‘rijk’ dorp zijn. Rijk, in de zin van beleving. Het aantal actieve verenigingen is bijna ontelbaar. En wat te denken van onze vele horeca activiteiten. Vanuit de verre omgeving weten ze ons gastvrije Vinkel te vinden. Onze molen, heel bijzonder toch. Carnaval wordt door heel de bevolking uitbundig gevierd, de kermis leeft en vele fietsers doen Vinkel even ‘aan’ in de zomermaanden. Dan ben je als dorp toch ‘groots’ niet dan”, aldus een van trots glimmende Henk van de Ven.

Wonen
De samenvoeging in 2005 heeft Vinkel goed gedaan. Henk is daar kort over. “De voorzieningen zijn beter en het contact is goed te noemen. Kennis en kunde is volop aanwezig en wanneer nodig is er de aandacht. Even waren we bang dat we als durpke aan de ‘achterste mem’ zouden komen hangen. De tijd heeft bewezen dat dit een fabeltje is”, aldus Henk zijn stellige mening. Henk wijst ons op de prachtige nieuw wijk de Slagen met een volledige integratie. De prachtige dokterspraktijk, Dorpshuis ’t Zijl, de woninginbreiding bij den Dorsvlegel inclusief de zorgwoningen en het plan iets verderop bij van den Berg. “Mooi in het centrum allemaal, en bovendien dichtbij de voorzieningen”, zegt hij.

Nog zoveel
Henk komt superlatieven tekort om zijn dorp op te hemelen, te promoten als het ware. De molen komt ter sprake. Mag je het zijn levenswerk noemen wanneer je bedenkt dat hij als ‘uitvoerder’ vanaf 2014 maar liefst zes jaar, zo’n beetje dag en nacht, met het bouwen is bezig geweest. Hij verdiende hiermee een grote dikke pluim op zijn spreekwoordelijke hoed. En nog is hij daar dagelijks te vinden om zaken af te ronden. Nog maar net is de bakoven door hem opgeleverd. “Het was een hele grote maar ook een hele mooie klus. Mijn vrouw (Will) zei wel eens gekscherend of ik mijn bed niet moest meenemen”, lacht Henk. Op dit moment is hij, samen met Maria Leeyen, druk met het vervaardigen van de zogenaamde borrelplanken met daarop, hoe kan het anders, de skyline van Vinkel (en Nuland). “Bij zowat half Vinkel komt tijdens een borrelmoment wel een door ons vervaardigde borrelplank met daarop ons durp tevoorschijn”, lacht Henk

Corona
Afsluitend, hij kan het niet laten, komt zijn alweer nieuwe project ter sprake. Ditmaal een muzikaal project samen met het Vinkels zangkoor ‘Derplu’. Medio maart geven ze in de Kentering een “Back to the Sixties’ concert. Henk gaat dit in maart geheel muzikaal ondersteunen met zijn projectband. “Ik hoop zo we dan corona voor een groot deel achter ons kunnen laten en dat dit feestje door mag gaan. We zijn er zo aan toe”, zegt Henk met een diepe zucht.

Foto: Henk met het borrelplankproject
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27732