Datum plaatsing: 13 januari 2022 - Laatst gewijzigd: 13-01-2022 14:18:05

Kom gezellig proeven in de Geffense EetkamerGeffen (Maasdonk): Dagelijks staan de deuren van ‘De Geffense Eetkamer’ wagenwijd open voor hun gasten. Zeker ook in de decembermaand, die is en blijft bij uitstek de feestmaand van het jaar. De Eetkamer voegt daar de maand januari voor u aan toe met een wel heel speciale feestactie. “Ons uiteindelijke doel is om ‘Geffen’ kennis te laten maken met de sfeer, gezelligheid en vooral het sociaal contact wat dagelijks wordt ervaren in De Eetkamer tijdens de gezamenlijke maaltijd. Spreek met uw partner, vriend, vriendin of kennis af en de tweede gast ontvangt één 3- gangen menu geheel gratis”, aldus Tonny van Erp en Tineke Willemse van De Eetkamer in Geffen

Door Jan van Ravenstein

Samen met Tonny en Tineke bespreken we de nieuwe opzet van de Eetkamer, en dan met name voor de bewoners van de aanleunwoningen en andere Geffenaren, die het gezellig vinden om soms gezamenlijk te eten. Tot een tijd geleden genoten de aanleunbewoners van hun dagelijkse maaltijd die het ‘huis’ hun mocht aanbieden. Na de verbouwing van de Heegt is de opzet daar veranderd. Er moet meer rust heersen in het verzorgingshuis, dit is belangrijk voor de mensen die daar wonen.

Geffen Zorgt
‘De Dorpsraad en Geffen Zorgt namen in samenspraak het initiatief om te komen tot een oplossing voor het maaltijdenprobleem. De gemeente Oss maakte duidelijk dat zij geen financiële investering wilde doen in het Oude Klooster. De inloopruimte van Kom d’r in die was opgezet voor inwoners die de eenzaamheid willen doorbreken zou kunnen functioneren als een Eetkamer. Door sponsoring werd een professionele combi stoomoven en koelkast verkregen en kon de Eetkamer van start. In de startfase was de deelname naar wens. Helaas gooide corona roet in het eten. We mochten niet starten en toen het wel mocht, bleken een aantal gasten niet meer onder ons of waren verhuisd. Door het feit dat de aanleunwoningen momenteel gezien worden als appartementen voor alle leeftijden, vallen een aantal bewoners niet meer in onze doelgroep, de Geffense senioren. Het aantal gasten in de eetkamer is dus zorgelijk afgenomen.

Sociaal contact
Het sociaal contact is een zo belangrijke factor wanneer je ouder wordt. Vandaar dat de dames, bijna in koor, laten horen dat het aantal dagelijkse eters groter mag en ook wel moet worden. “Niet alleen om het feit dat je met meer deelnemers sowieso meer variëteit in de maaltijden kunt brengen. De doelgroep is ‘Geffenaren’. Wij denken eigenlijk veel meer aan het sociaal contact wat zo verschrikkelijk belangrijk is, en wat er automatisch ontstaat met dagelijks gezamenlijk eten. Maar ook best zorgelijk is het feit dat we vaak signalen krijgen dat er alleenstaanden zijn die niet altijd de moeite nemen om voor zichzelf te koken. Of ze staan aan het aanrecht een opgewarmd prakje te eten of nog erger, alleen maar een broodmaaltijd. En dat is zorgelijk”, zegt Tonny van Erp.

Oproep kinderen
“Weet je. Eigenlijk zou bovenstaande niet alleen een oproep moeten zijn naar de ouderen, maar zeker ook naar de kinderen van diezelfde ouderen. Vaak kennen de kinderen de mogelijkheden niet echt. Vraag bij ons, indien nodig, de informatie aan en maak het eens bespreekbaar met je ouder(s).
Bij de ouders is vaak de onbekendheid van het geheel en de kosten een soort van drempel. Kinderen halen die drempel in een goed gesprek vaak heel snel weg. Laat het sociaal contact eventueel prevaleren of zie het als een mooie combinatie. Het neemt ook ‘zorgen’ weg. En het hoeft niet perse dagelijks, het mag ook om de dag of twee keer per week bijvoorbeeld”, aldus de dames.

De Eetkamer is er zes dagen in de week van maandag tot en met zaterdag. Op zon- en feestdagen is er geen Eetkamer. U bent welkom tussen 11.45 / 12.00 uur. De Eetkamer sluit rond 13.00 uur.

Dagelijks serveert De Eetkamer een drie gangen menu voor de prijs van tien euro, inclusief een kopje koffie of thee. U eet samen met uw tafelgenoten, in alle rust. De bediening en afwas is in handen van de aanwezige vrijwilligers.
TIP: Maak eens kennis en probeer het in de januari-maand eens uit. Neem vooral uw partner, vriend, vriendin, of kennis mee. Die mogen gratis mee eten.
Info en aanmelden voor de maaltijd: Tonny van Erp, 073-5321995 / Tineke Willemse, 06-10758924

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12008