Datum plaatsing: 20 januari 2022 - Laatst gewijzigd: 20-01-2022 17:38:26

School moet school zijn, thuis moet thuis zijn


School moet school zijn, thuis moet thuis zijn


Empel ('s Hertogenbosch): ’t Wikveld? Nooit van gehoord. Dat gold twintig jaar geleden voor Joyce Hulshoff toen zij stageliep op een basisschool in Nieuwkuijk en waar een conciërge haar wees op een vacature bij de school in Empel. Dat nam niet weg dat zij een poging waagde en solliciteerde naar de baan. Het schoolbestuur besloot haar te benoemen en zo begon zij in groep 7 van wat intussen Kindcentrum ’t Wikveld heet en twee vestigingen heeft in Empel.

door Herman van Dinther

Joyce (44) is geboren en getogen Bossche en heeft haar werk als het ware om de hoek, in elk geval dichtbij huis. “Op dit moment is dat overigens wel letterlijk te nemen want we zijn de afgelopen twee jaar in een heel ander schoolritme verzeild geraakt. Toen voor het eerst de lockdown werd afgekondigd had niemand ervaring met een nieuwe of in elk geval andere manier van lesgeven. We werden namelijk letterlijk op afstand van onze leerlingen gezet terwijl het directe contact met de kinderen juist zo belangrijk is. Kinderen moeten met elkaar kunnen spelen en ravotten en ook niet onbelangrijk, kinderen leren op school en in groepsverband wat onderling sociaal verkeer betekent. Dat alles kwam flink onder druk te staan en trok een behoorlijke wissel op het aanpassingsvermogen.
Maar ja, we hadden er mee te dealen en moesten zo snel mogelijk onze weg vinden en ons inpassen in het digitaal lesgeven. Dat vroeg natuurlijk niet alleen van ons aanpassingen maar ook van de kinderen en uiteraard de ouders. Zeker de ouders moesten zich in veel gevallen in bochten wringen om èn hun werk – vaak ook thuis – èn het lesgeven aan de kinderen op elkaar af te stemmen. Voor ons als leerkrachten was en is het een uitdaging om goed in contact te blijven met de kinderen wat normaal gesproken ook zo belangrijk is.”

Virale open dagen
“Ik heb op dit moment achtentwintig kinderen in mijn groep 8 en die zijn bezig met hun laatste jaar op de basisschool. Al in groep 7 gaan leerlingen zich oriënteren op hun volgende school en bezoeken dan de open dagen van verschillende scholen. Maar die open dagen zijn ook al voor de tweede keer online georganiseerd waardoor de leerlingen die ik nu heb dus fysiek geen open dag hebben kunnen bezoeken. Nu kun je via streamen wel heel veel laten zien maar de kinderen moeten de nieuwe school eigenlijk gewoon kunnen proeven en voelen en dat kan dus even niet. Dat is wel een zwaar punt hoor, die kinderen missen een ervaring die zij nooit meer kunnen inhalen en dat is wel heel pittig en pijnlijk vind ik.”

Voldoening
Joyce is met plezier al twintig jaar aan ’t Wikveld verbonden. “Ik heb nooit de behoefte gehad om te solliciteren op een andere school of naar ander werk. Het werken in het onderwijs is er weliswaar door de jaren heen niet simpeler op geworden, de administratieve druk is flink toegenomen, de voldoening die ik opdoe is gewoon heel fijn. Ik vind het waardevol om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van een kind van welk niveau zij ook zijn. Hoogvliegers moet je blijven prikkelen maar ook de leerling die het wat moeilijker heeft kun je heel goed aan de hand meenemen. We hebben trouwens hier op school een zogenoemd ‘leerlab’ met gespecialiseerde leerkrachten die buiten de normale lessen speciale opdrachten geven. Dat is ook het fijne op deze school, we hebben een team dat onderling een geweldige band heeft. We pakken echt samen de handschoen op om voor de leerlingen en hun ouders Kindcentrum ’t Wikveld de ideale basisschool te laten zijn. Het is ook daarom dat het contact dat we met de ouders hebben heel betrokken is. Omgekeerd geldt dat ook, de ouderparticipatie is groot, ouders weten wat zij willen. Alle partijen willen gewoon het beste voor het kind en dat zijn geen loze woorden. Wanneer er activiteiten op school zijn waarbij ondersteuning nodig is dan is het nooit een probleem om voldoende vrijwilligers te vinden, de betrokkenheid wordt ook praktisch ingevuld.”

Ambitieus team
“Niemand van de leerkrachten is te beroerd om een extra stapje te zetten wat natuurlijk in een tijd als deze van onschatbare waarde is. De meesten doen naast hun normale taak van lesgeven ook wel andere dingen zoals rond activiteiten met carnaval, Kerst, Sinterklaas, theateruitvoeringen en dergelijke. Maar we doen ook veel met ontwikkel- en leerteams om de lijnen van de school goed te blijven uitzetten en als school optimaal te functioneren. Ikzelf ben een tijdje vertrouwenspersoon geweest maar maakte op zeker moment door allerlei andere bijzaken te veel uren. Momenteel volg ik een opleiding autisme begeleider waarmee ik hier op school iets wil gaan betekenen. We hebben een ambitieus team dat van en met elkaar wil leren. Ik ben echt verknocht aan deze school juist vanwege de collega’s waar we niet alleen veel lol mee kunnen hebben maar die er ook in mindere tijden voor elkaar zijn.”
Af en toe heeft Joyce ook weleens de behoefte om lekker te ontspannen. “Dat doe ik al vanaf mijn negentiende als lid van de Bossche Komeedie en daarvoor bij het Echt Bosch Tejater. Elk jaar hebben we een nieuwe productie en verheug ik me erop om een vijftiental avonden op de planken te kunnen staan. Er gaat best wel veel tijd in zitten met wekelijkse repetitieavonden en twee repetitieweekenden maar dat is het meer dan waard. Het is de fijnste manier om je hoofd leeg te maken. Een aantal collega’s van mij doet trouwens ook mee en dat maakt het extra leuk.

Foto: Joyce is echt verknocht aan haar school ’t Wikveld waar ouders en collega’s grote betrokkenheid tonen (foto Karel Goossens)






Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27813