Datum plaatsing: 22 januari 2022 - Laatst gewijzigd: 20-01-2022 08:14:27

Golfclub Landgoed Coudewater heel populair


Golfclub Landgoed Coudewater heel populair


Rosmalen ('s Hertogenbosch): “We worstelen met ons eigen succes”, zegt Herman Klein Entink met een glimlach maar wel met een serieuze ondertoon. Hij is als baancommissaris onder andere verantwoordelijk voor de kwaliteit van de baan en alles wat daarmee samenhangt.
“De golfsport kreeg al bij de eerste lockdown een flinke boost qua ledentallen omdat je als golfer kon blijven sporten en dat trok landelijk tienduizenden nieuwe leden aan. Omdat wij net een nieuwe baan aan het aanleggen waren was onze vereniging extra aantrekkelijk.”


door Herman van Dinther

Herman (69): “Toen wij nog op de oude baan speelden kenden wij geen wachtlijst, nu staan er driehonderd namen op van spelers die zich graag willen aansluiten bij de zeshonderdvijftig leden die Golfclub Landgoed Coudewater als maximum hanteert. Met een gering verloop van misschien twintig per jaar moet er dus veel geduld geoefend worden.
Dat de Golfclub zo in trek is heeft alles te maken met de locatie die voor het grootste deel onder architectuur helemaal opnieuw is aangelegd. Toen Van Wanrooij enkele jaren geleden het Landgoed Coudewater verwierf wisten wij al dat er in de toekomst ingrijpende aanpassingen nodig zouden zijn. GGZ Noord Brabant, de toenmalige eigenaar van het Landgoed maar ook de verpachter van de grond waarop onze holes liggen heeft ons daar tijdig bij betrokken. We moesten opschuiven naar het gebied ten oosten van het Loantje van Sientjes en daar hebben we zeven nieuwe holes aangelegd. Daardoor hebben we steeds door kunnen golfen tijdens de aanleg. We hebben weliswaar niet steeds op 9 holes kunnen spelen, er waren driekwart jaar wel altijd zeven holes beschikbaar en we zijn dan ook nooit één dag dicht geweest, behalve dan door vorst of regen.”

Sociale functie
“Door de corona maatregelen zijn we verplicht met tijdslots gaan werken en dat bevalt eigenlijk heel goed. De wachttijden zijn te overzien en je hebt nooit grote groepen mensen. We hanteren starttijden om de tien minuten en dat geeft rust moet ik zeggen. Er kan nu even niet met vier maar met twee spelers tegelijk worden gelopen maar ook dat is te overzien. Golfsport is natuurlijk een bezigheid waarbij het sociale aspect een belangrijke rol speelt. Mensen ontmoeten en spreken elkaar hier, waarbij normaal gesproken het clubhuis een centrale plaats inneemt. Helaas is dat momenteel gesloten zoals zoveel ontmoetingsruimten maar daar moeten we even mee dealen.”

Nieuwe aanplant
“Wij zijn best trots op het resultaat dat we hebben kunnen bereiken. De samenwerking die we met onze buurman Landgoed Coudewater hebben is heel plezierig. Bij de ontwikkeling en inrichting van onze baan hebben we elkaar van dienst kunnen zijn door materialen zoals zand en stenen te ruilen. In de toekomst zullen we zeker frequent overleg hebben ook omdat de Gemeente het hele gebied als één natuurgebied ziet. Dat betekent dat het Brabants Landschap als eigenaar van het bosgebied aan de Peter de Gorterstraat, Landgoed Coudewater en wij als Golfclub worden geacht dit natuurgebied goed te beheren. Hierbij is het zo dat Landgoed Coudewater nog in de ontwikkelfase zit en wij in feite al in de beheer fase. Wij willen het beheer op een natuurlijke manier inrichten zoals we dat ook al hebben vastgelegd in het beheerplan dat we in het vergunningentraject hebben opgesteld. We hebben best al mooie dingen gerealiseerd. Waar vroeger maisvelden waren ligt nu een mooie golfbaan in een parkachtig landschap. Dat vormt een mooi decor voor de wandelroutes eromheen. De grote bomen die op het terrein staan stonden er uiteraard al maar we hebben het gebied verder opnieuw ingericht met zes duizend bomen en heesters.”

Dassen
“Of er dassen op de golfbaan zitten weten we niet, wel weten we dat er dassen in het gebied leven en we hebben een kunstmatige burcht gemaakt om hen eventueel te huisvesten. We creëren een gunstige leefomgeving voor plant en dier en werken aan een mooie biodiversiteit. We hebben fruitbomen geplant waardoor er vruchten komen die dieren lekker vinden en de boomgaard ligt midden in de baan bij de dassenburcht. We hebben poelen aangelegd voor amfibie-achtigen zoals salamanders en alles wat kruipt en sluipt. De begroeiing is nog jong dus we moeten een beetje geduld hebben, de natuur zijn gang laten gaan, dan komt die beoogde ‘bevolking’ vanzelf.
Onze leden hopen daar natuurlijk ook op want dat zijn over het algemeen natuurliefhebbers. Als bestuur kennen we onze verantwoordelijkheden en dat geldt ook voor onze leden en honderdvijftig vrijwilligers. We werken er allemaal aan om een organisatie te hebben die in alle opzichten van professioneel niveau is zodanig dat alle belangen, ook die van de natuur, in goede balans zijn. De constructieve samenwerking die we met Landgoed Coudewater als buurman hebben, draagt daar zeker aan bij.

Herman is trots op het mooie en ruime clubgebouw dat alle ruimte biedt om de leden ook in de winter goed te kunnen ontvangen (foto Karel Goossens)
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16138