Datum plaatsing: 25 januari 2022

4 munten om wel of niet in te investeren in 2022


4 munten om wel of niet in te investeren in 2022


's-Hertogenbosch (Regionaal): Analisten zijn het erover eens: het zijn en blijven woelige en onzekere tijden en dan is het moeilijk om economische voorspellingen te doen. Onder enig voorbehoud – een Russische invasie in Oekraïne of een nieuwe coronavariant kan alles op zijn kop zetten – doen analisten een aantal voorspellingen over populaire munten. Vooral de Canadese dollar wordt geprezen, terwijl je maar beter ver weg kan blijven van de Turkse lira.

De Amerikaanse dollar blijft een veilige haven
In de Verenigde Staten is de inflatie vorig jaar tot 7% opgelopen, een inflatie die maar weinigen vooraf hadden durven te voorspellen. Vorig jaar is de rente op tien jaar er van 0,95% naar 1,44% gestegen. Voor 2022 verwachten analisten een sterke groei van het reëel bbp, een groei die wellicht in de buurt zal komen van 4%. Zeker tot in de zomer verwacht men een inflatie die verder oploopt.
Ondanks alle problemen en de vele virusvarianten wordt de economische groei er in 2022 wellicht niet afgeremd. Ook in 2021 was dat niet het geval en bedroeg de groei op jaarbasis maar liefst 6%. Het is dan ook omdat de Amerikaanse economie zo goed presteert, dat de dollar stevig staat. De dollar is al sinds oudsher een veilige haven in bijzondere tijden. De Fed komt in 2022 wellicht ook nog eens met renteverhogingen, waardoor de Amerikaanse dollar niet snel onderuit zal gaan. Het is een ideale keuze voor wie zekerheid in zijn beleggingsportefeuille wil inbouwen.

De Canadese dollar heeft veel potentieel
Waar er bij de Amerikaanse dollar sprake is van een stevige basis, is de Canadese dollar dan weer doorspekt met potentieel. Het is namelijk zo dat de Canadese dollar profiteert van de hoge energie- en grondstofprijzen. Ook in 2021 gaf dat de munt vleugels. Tegelijkertijd is de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt van Canada en zal het land profiteren van de miljardensteun die de Amerikaanse president Joe Biden voor de modernisering van de Amerikaanse infrastructuur vrijmaakt. Door geld in de Amerikaanse economie te pompen, wordt ook de Canadese economie opgepompt.

Volg de koers van Bitcoin op de voet
Over de cryptomunt Bitcoin blijven experts het oneens. Momenteel is Bitcoin veraf van de recordhoogte die het eerder in 2021 bereikte. Dat heeft onder andere te maken met de onzekerheid van de nieuwe virusvariant, wat beleggers naar minder onzekere investeringen duwt. Het is nog niet helemaal zeker hoe de coronapandemie in 2022 zal evolueren en hierdoor blijft het moeilijk om cryptokoersvoorspellingen te doen.
Zelfs als de cryptomunt aan waarde inboet, wil dat niet zeggen dat er geen winst kan worden gemaakt. Door middel van short selling, een techniek die onder meer door het handelsplatform bitcoinera.app/nl/ wordt toegepast, is het mogelijk om winst te maken als de prijzen dalen. Het blijft belangrijk om de cryptomarkt in 2022 op de voet te volgen om van dalingen en stijgingen te profiteren.

Blijf vooral weg van de Turkse lira
De grootste rampmunt van het jaar 2021 moet wel de Turkse lira zijn. Op enkele jaren tijd moeten Turken meer dan vijf keer zoveel euro's betalen voor een Turkse lira. De inflatie loopt er snel op en president Erdogan wil dat counteren met een lage rente, maar dat lijkt niet te lukken. Economen die dat echter luidop durven te beweren, worden aan de kant geschoven.
De inflatie in het land loopt intussen op tot 20% en dat heeft niet alleen te maken met de coronapandemie, maar ook met financieel wanbeheer aan de top van het land. Door de zwakke lira is import er vrijwel onbetaalbaar geworden. De waardedaling van de lira verloopt nog steeds vrijwel exponentieel. Er lijkt geen politieke wil te zijn om de rente te verhogen en het probleem bij de basis aan te pakken, waardoor experts verwachten dat de munt zich ook in 2022 tussen hangen en wurgen zal bevinden.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14903