Datum plaatsing: 23 februari 2022

Welkom, Prins Amadeiro XXVI!


Welkom, Prins Amadeiro XXVI!


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Het is voor iedereen spannend en het is ook even schakelen na weken van lockdowns en maanden van strenge maatregelen. En hoe snel het ook ineens is gegaan, we begrijpen allemaal het snelkloppende rood-wit-gele hart. De Oeteldonksche Club van 1882 en de gemeente hebben de afgelopen dagen samen vooral gekeken hoe we het feest waardig en zoveel mogelijk volgens de traditie kunnen laten verlopen.

De traditionele aankomst en intocht is er niet, maar Oeteldonk kan Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI en Zijn Adjudant wel op een warme manier verwelkomen in zijn Pronkjuweel. Vanuit zijn Zomerpaleis zet hij op zondag 27 februari voet op Oeteldonkse bodem. De Peer, Kees en de Geminteraod zullen hem met open armen ontvangen en hem met een wandeling door het durp aan de vele Oeteldonkers tonen. Daarna volgt kort de overdracht van de ambtsketen aan Peer vaan den Muggenheuvel. Alles is buiten en voor iedereen vrij toegankelijk.

Knillis wordt ook onthuld. Dat is niet vanaf zijn vertrouwde plekje op de Markt en zal ergens binnen zijn, en voor Oeteldonkers wel te volgen. Hoe precies, dat wordt nog uitgedacht.

Oeteldonk draoit dus deur, maar net even anders. Een prachtig feest, maar natuurlijk rekeninghoudend met alle adviezen en maatregelen die nog altijd gelden. Dat verwachten we van elkaar en van iedereen.

Burgemeester Jack Mikkers: “We staan allemaal te popelen natuurlijk. We willen graag allemaal die prachtige traditie van carnaval weer beleven. De versoepelingen blijven van ons allemaal wel realisme vragen. Met de Oeteldonksche Club hebben we goed doorgenomen wat kan en haalbaar is. Heel fijn dat we samen ruimte zien in een meer spontaner feest. Een welkom voor de Hoogheid, voor iedereen toegankelijk.”

Minister-president van de Oeteldonksche Club van 1882, Anita Maas: “We hadden niet durven dromen dat we op deze manier nog carnaval met elkaar zouden vieren. Fantastisch! Iedereen is toe aan Oeteldonk, aan verbroedering en samenzijn. Natuurlijk is het allemaal nog wat anders dan anders, maar dat maakt het feest niet minder gezellig. In goed overleg met horeca en de gemeente zetten onze vrijwilligers in slechts 11 dagen alles op alles om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen en Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI een prachtig welkom te geven in zijn Pronkjuweel.”

Ook volop carnaval in de dorpen
Ook onze dorpen toonden hun improvisatietalent en creativiteit om het carnavalsfeest goed in te passen, zodat wij ook hiervoor toestemming konden geven. In alle horeca kan door iedereen de hele dag carnaval worden gevierd. Jeugdprogramma’s domineren, maar waar gewenst is ruimte gevonden voor mooie protocollaire invullingen. De Zandhazen laten De Kentering blauwwit kleuren, de Kaflanders en Waoterhazendurpers tonen hun ingepaste optocht, net als de Slotgatters, terwijl de Waoterrijkers onder andere bijeenkomen rond muziekprogramma’s en een speur-op-tocht.

Geen grote festiviteiten
De grote georganiseerde festiviteiten en evenementen gaan - zoals eerder besloten - niet door. De echte georganiseerde publieksmomenten verwachten we weer in 2023, net als de grote publiekstrekkers als de aankomst Oeteldonk Centraol, de Intocht, de onthulling en begrafenis van Knillis en de Grote Optocht.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

carnaval nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.18165