Datum plaatsing: 02 maart 2022 - Laatst gewijzigd: 03-03-2022 09:22:49

50-jarige tennisclub LTC Rackets zit niet stil


50-jarige tennisclub LTC Rackets zit niet stil


Berghem (Oss): Exact twee weken geleden bestond LTC Rackets, de tennisvereniging van Berghem, op de kop af 50 jaar. Later dit jaar staat de club daar uitgebreid bij stil, maar voorzitter Harold van Tooren vertelt ons naar aanleiding van dit heuglijke jubileum al graag over de bloeiende vereniging. “De coronaperiode heeft ons juist doen groeien.”

Door Mark van der Donk

Op 26 januari 1972 richtten de pioniers van het Berghemse tennis hun eigen vereniging op. Frans Ceelen, Piet de Kok en Jan van Leest waren het die het initiatief namen. Het begon allemaal in de sporthal op het Meester Gielenplein, maar na een paar jaar werd er al verhuisd naar de huidige locatie. Zelf tennist Van Tooren - sinds mei vorig jaar actief als voorzitter - ‘pas’ 12 of 13 jaar, maar hij was al veel eerder op het tennispark aan de Osseweg te vinden. “Mijn vader is al zeker 40 jaar lid”, vertelt hij. “Als klein kind ging ik dus al mee. Ik herinner me nog goed de gravelbanen, die er toen nog lagen in plaats van het huidige kunstgras. Tegen de grote tennismuur, met schilderingen, sloeg ik destijds mijn eerste ballen. En de houten kantine natuurlijk, een noodwoning die gebruikt was voor de renovatie van de huizen aan de Kapelaan Kitslaarstraat. Die heeft lang dienst gedaan, is in 2005 vervangen door de huidige accommodatie. Het was allemaal een stuk kleiner en kneuteriger dan nu, maar wel heel gezellig.”
Ook LTC Rackets heeft te maken met het landelijke probleem, waarbij zo goed als alle tennisverenigingen hun ledental zien teruglopen. “Ieder jaar stoppen er helaas ook bij ons wel enkele tientallen. Maar de coronaperiode heeft Rackets juist goed gedaan. De voetballers van het naastgelegen Berghem Sport mochten een tijdlang niet het veld op en verschillende van hen hebben zich toen bij ons aangemeld. Veelal jongvolwassenen, tussen de 20 en 25 jaar. Tennis was een van het weinige wat nog wél mocht. Het merendeel is blijven hangen en heeft er zelfs wat vrienden bijgehaald. We hebben er zo’n 50 leden bijgekregen.”
Ooit lag het ledenaantal nog rond de 500. “Maar dat is een tijd geleden”, zegt Van Tooren er meteen bij. “Nu zitten we op 347 tennissers.” Die zijn over het algemeen aardig fanatiek, maar niet heel prestatief, legt hij uit. “De meesten tennissen wel één of twee keer per week en als je op de baan staat, wil je natuurlijk winnen. Maar bij ons is ranking 5 het hoogst. Dat is niet heel spectaculair, maar voor de recreatieve tennisser ook zeker niet slecht. Onze club is vooral heel gemoedelijk en niet zozeer op prestatie gericht. Wel wordt er door verschillende teams competitie gespeeld en zijn er regelmatig gezellige husseltoernooien.”
Wat Van Tooren ook ervaart is het gebrek aan aanwas van vrijwilligers. “Vooral het bestuur en verschillende commissies zijn te dun bezet. Daardoor wordt het voor de huidige vrijwilligers alleen maar drukker. Bij deze dus een oproep om je bij mij of een ander bestuurslid te melden als je vrijblijvend informatie wil over een taak binnen de vereniging.”

Jubileumweekend
Het gemoedelijke zal zeker van het prestatieve winnen in het weekend van 1, 2 en 3 juli aanstaande. Dan staat namelijk het jubileumweekend gepland. “De avond voor ons officiële jubileum was er een online algemene ledenvergadering. Toen hebben we er wel even bij stilgestaan, maar echt vieren was niet mogelijk.” Dat gaat LTC Rackets in de zomer dubbel en dwars inhalen. Van Tooren maakt zelf deel uit van de zevenkoppige jubileumcommissie, die al van alles heeft geregeld. “Op vrijdag openen we met een husseltoernooi voor de jeugd, een openingsceremonie en daarna een husselavond voor de senioren. Zaterdag is er ’s ochtends een 55+ toernooi met aansluitende lunch, zijn er spelletjes voor de jeugd, komt ’s middags een oud-proftennisser naar Sportpark Koppelsteeg voor een clinic en een demonstratiepartijtje en is er een feestavond. Zondag is de beurt aan de sponsoren, waarvoor we een brunch serveren, en wordt met oud-leden, vertegenwoordigers van verenigingen uit de regio en andere direct betrokkenen het feestelijke weekend afgesloten met een receptie.”

Toegangspoort of padelbanen
Vanuit het bestuur wil Van Tooren de leden in dit feestelijke jaar ook graag wat schenken. “Ik denk bijvoorbeeld aan een nieuwe toegangspoort”, licht hij een tipje van de sluier op. “De huidige valt een beetje in het niet. Of padelbanen, ja. Dat is een landelijke trend en daar ben ik persoonlijk wel voorstander van. Wat mij betreft gaan we een werkgroep oprichten, om te onderzoeken of dat een toevoeging is voor onze vereniging. Zeker voor een groeigemeente als Berghem is dat volgens mij zeker het geval. Maar dat zou wel een ‘duur cadeautje’ zijn. Vier oude kunstgrasbanen worden op korte termijn sowieso voorzien van een nieuwe ondergrond.”
Een ding is zeker: het 50-jarige LTC Rackets zit niet stil en zal ook de komende decennia ongetwijfeld een belangrijke rol in blijven nemen voor sportief Berghem.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14696