Datum plaatsing: 23 februari 2022 - Laatst gewijzigd: 22-02-2022 20:35:38

Eerste vrouwelijke Prins Porcus hoopt te gaan knallen


Eerste vrouwelijke Prins Porcus hoopt te gaan knallen


Heesch (Bernheze): Het bestuur en de Raad van Elf stonden even met hun mond vol tanden. En ook andere Krullendonkse carnavalsvierders zullen ongetwijfeld een keer goed gekeken hebben, toen ze vernamen wie de nieuwe prins was. Maar Evelyne van Oort, Prins Porcus de 50ste, is er inmiddels al helemaal aan gewend en kan er alleen maar om lachen. “Prachtig toch, dat wij elf mannen even van slag hebben gebracht?”

door Mark van der Donk

Voor het eerst in de geschiedenis is de prins van Krullendonk, zoals Heesch tijdens carnaval heet, een vrouw. Evelyne van Oort regeert - samen met zus Yolanda van Griensven - Van Oort, die haar adjudant is - het komende carnavalsseizoen over het dorp waar ze geboren en getogen zijn. “Ik woon in ons ouderlijk huis, aan de Goorstraat”, vertelt ze. “Wij zijn dochters van Gerrit van Driek Bertus Arie Joosten, beter bekend als Gijs van Oort, en Mientje van Oort. Zij is met haar 82 jaar nog steeds heel actief binnen de KBO en krijgt tijdens het sjoelen, kezen en kaarten veel reacties op het feit dat haar dochters nu deze positie bekleden. Mijn zus noemen ze trouwens Yolanda van tante Mientje.”
Van kinds af aan vieren ze al samen carnaval. “We zijn elk jaar vier dagen op pad, al sinds dat ik het me kan herinneren. Ik heb nog foto’s waarop ik in carnavalspak op mijn moeders arm zit. Op dinsdag dragen we ook altijd ons steentje bij aan het seniorencarnaval. Mijn zus zit in de organisatie en ik help met brood smeren en zo.”
Toen er een oproep langskwam op Facebook, dat prins-kandidaten zich mochten melden, dachten de gezusters direct aan hun voorlopig laatste carnavalsfeest. “Toen hadden we zelf scepters gemaakt en gingen we met de toenmalige prins op de foto. Ik stuurde de oproep door naar mijn zus, of we het zouden doen, maar dat was eerst nog lachen, gieren, brullen.” Op de laatste dag van de sluitingsdatum volgde een nieuw appje: zullen we toch maar een brief schrijven? De reactie - ‘Doe maar’ - was voor Evelyne het sein om in de digitale pen te klimmen. “Natuurlijk heb ik onze foto met de eigen scepters en prins meegestuurd. Daarna ging het snel. Binnen twee dagen zaten we bij de voorzitter en niet veel later was het beklonken: wij waren de nieuwe prins en adjudant van Krullendonk.”

Uniek
In Geffen is er een vrouwelijk adjudant en in Oijen hebben ze dit jaar een moeder en dochter die het Bokkenrijk besturen, weet Van Oort. Maar voor Krullendonk is het uniek, dat twee vrouwen de belangrijkste carnavalsposities bekleden. “Sinds drie jaar heeft de carnavalsstichting een vrouwelijke voorzitter. Haar voorganger heeft altijd gezegd: geen vrouwen zolang ik aan het roer sta. Die stond dus met zijn oren te klapperen toen hij even voor onze onthulling las wie hij precies moest gaan presenteren. Datzelfde gold voor het bestuur, aan wie we een dag eerder voorgesteld werden. En de voltallige Raad van Elf viel ook stil toen ze het ontdekten. Prachtig toch, dat wij elf mannen even van slag wisten te brengen?”
Van Oort, in het dagelijks leven zorgmanager, vindt het extra bijzonder dat ze op 50-jarige leeftijd de 50ste Prins Porcus is. “Er is al verschillende keren aan me gevraagd waarom we er geen Prinses Porca van maken, maar dan klopt de telling natuurlijk niet meer.” Er was voor haar geen twijfel over met wie ze dit avontuur wilde aangaan. Met de als apothekersassistente werkzame Yolanda natuurlijk. “Wat is er nou leuker dan dit samen met je zus te doen? De samenwerking loopt op rolletjes. We zitten over de meeste dingen op één lijn, dus besluiten zijn snel beklonken. Ons volgende project is denk ik Het Torentje in Den Haag, haha.”

Plan A of B?
De dames houden wel van een feestje. “Van dansen, knallen en gaan. Carnaval is een feest van gezellig samenzijn, een feest wat verbindt. Je komt mensen tegen die je misschien al een jaar niet meer hebt gezien, maakt even een praatje, drinkt een glaasje bier en het is altijd goed. Maar er komt natuurlijk een onzeker seizoen aan. Laten we hopen dat alle maatregelen eraf gaan en ‘plan A’ tot uitvoering kan worden gebracht, maar voor de zekerheid is stichting carnavalsviering Heesch ook ‘plan B’ aan het voorbereiden. Zij werken erg hard momenteel, want alles is anders door de coronamaatregelen.”
De onthulling, in november, was nog een besloten feest. “Daar waren onze familie en de beste vrienden bij aanwezig en het werd uitgezonden via een livestream. Hartstikke leuk, maar anderhalve maand eerder, toen we net een dag wisten dat we prins en adjudant werden, waren we bij Hisse Helden in De Pas en was het dankzij de toenmalige versoepelingen één groot feest. Hopelijk kunnen we er, onder het motto ‘Met dees twee zussen is het feest niet te sussen’, ook tijdens carnaval zo’n groot knalfeest van maken.”

Meevieren
De sleuteloverdracht en prinsenreceptie gaan sowieso door. Er komen ook activiteiten voor de jeugd en senioren. “En op vrijdag gaan we ook op ziekenbezoek, bij mensen die carnaval helaas niet mee kunnen vieren. Verder duimen we heel hard dat we er ouderwetse carnavalsdagen van kunnen maken. Nou ja, ouderwets. Voor ons wordt het hoe dan ook heel bijzonder. We hebben allebei grote kinderen, tussen de 17 en 25 jaar, die al een aantal jaren op zondag en maandag mee carnaval vieren. Dit jaar zullen ze er meer bij zijn, om het feest met ons mee te vieren. Natuurlijk hebben we met hen overlegd. Ze vinden het leuk en zijn trots dat wij dit jaar prins en adjudant zijn. Mijn zoon studeert in Eindhoven, maar heeft al gezegd dat hij op zondag en maandag naar huis komt, om het niet te missen.”

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

carnaval nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14161