Datum plaatsing: 20 april 2022

Vrijheid in verbondenheid in de Bibliotheek en Stadsarchief Oss


Vrijheid in verbondenheid in de Bibliotheek en Stadsarchief Oss


Oss (Oss): Vanaf maandag 11 april is in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien met als thema: Vrijheid in verbondenheid. Er zijn foto’s en voorwerpen van diverse onderwerpen rondom 4 en 5 mei te zien: de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, de struikelstenen en de Joodse gemeenschap in Oss. Het Stadsarchief Oss, Oorlogsmuseum Overloon en de Werkgroep Struikelstenen Oss hebben hieraan meegewerkt. Ook is een deel van de unieke collectie van de familie Bastings te zien. Deze bevat brieven uit de oorlog; van een echtpaar uit Oss, maar ook correspondentie met militairen. Verder zijn er leesadviezen gemaakt voor jeugd en volwassenen rondom het thema 4 en 5 mei.

Leerlingen van Hooghuis ZuidWest denken mee over Vrijheid in verbondenheid
Hoe denk jij over vrijheid? Die vraag kregen de leerlingen van D&P Design leerjaar 3, Hooghuis Zuid/West voorgeschoteld. En hoe zou jij dat dan uitbeelden zodat het jouw leeftijdgenoten aanspreekt? De creatieve resultaten van D&P Design, leerjaar 3 kun je bekijken in de Bibliotheek Oss, naast de Selfiespot van Vrijheid in Verbondenheid.

Schrijf een vrijheidsbriefje
Eén ontwerp sprong eruit omdat het heel anders was dan de andere. Maartje Lahnstein,16 jaar, uit klas 3kdp1 heeft een ontwerp met kooi bedacht omdat tralies mensen letterlijk van hun vrijheid beroven. Maar als je het deurtje van de kooi zou openzetten is er wel ruimte. Ruimte om jouw verhaal te vertellen. Om te vertellen waarom jij je niet vrij voelt. Dat verhaal kun je op een briefje schrijven en in de kooi ophangen. Dan heb je de vrijheid om te delen maar ook de vrijheid om dit beschermd in de kooi te hangen. Wil jij ook een vrijheidsbriefje schrijven? Kom naar de Bibliotheek Oss en schrijf een vrijheidsbriefje voor jezelf of voor een ander.

Maak een Vrijheidsselfie en win een prijs
Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Vind jij vrijheid en mensenrechten ook zo belangrijk? Voel je vrij om alleen of met je vriend(en) op de foto te gaan bij de Vrijheid in verbondenheid selfiespot. Deel je foto op Instagram en in je story met de hashtags #vrijheidinverbondenheid #hooghuis #bibliotheekoss. Heb je geen Instagram? Mail dan de foto naar annemariebaaijens@nobb.nl Plaats deze uiterlijk voor 6 mei, dan kiest ons jongerenpanel de 3 leukste foto’s uit. Op 12 mei maken we de winnaar via Instagram @jongerenbieb en @bibliotheekoss bekend.

Er zijn ook Vrijheid in verbondenheid selfiespots te vinden in de Bibliotheken Berghem, Lith en Ravenstein. Wat kun je winnen?

- Lekkere bon van H32 t.w.v. €60 + een boekenbon van €30,-
- Lekkere bon van H32 t.w.v. €40,-
- Boekenpakket Young Adult t.w.v. €25,-

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33055