Datum plaatsing: 29 april 2022

Dodenherdenking in Oss en de Kernen


Dodenherdenking in Oss en de Kernen


Oss (Oss): Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Oss
Van 19.00 tot 20.45 uur is de dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg. De gastspreker dit jaar is Bisschop Gerard de Korte. Namens de gemeente Oss is wethouder Thijs van Kessel bij de herdenking aanwezig. De kranslegging namens de raad wordt gedaan door Hans Boerboom (VDG) en Herman van Kessel (PvdA).

Berghem
Om 18.45 uur is de herdenkingsdienst in gemeenschapshuis De Berchplaets. Aansluitend is er een stille tocht naar het bevrijdingsmonument aan de Wilhelminasingel met speeches en kranslegging. Namens de gemeente Oss is raadslid Adrie Geerts (SP) bij de herdenking aanwezig.

Geffen[/b
]Om 19.00 uur is er een gebedsviering in de R.K.-kerk Maria Magdalena. Onder begeleiding van de fanfare W.I.K. gaan we om 19.45 uur naar het monument bij de kruising Veldstraat/Lambertusstraat. Hier vindt ook de kranslegging plaats. Namens de gemeente Oss is raadslid Mark van der Doelen (VDG) bij de herdenking aanwezig.

[b]Herpen

Om 19.00 uur is de ontvangst in de Heemkamer. En om 19.30 uur vindt bij het Vredesmonument tegen de kerk een korte herdenkingsplechtigheid plaats. Namens de gemeente Oss is wethouder Johan van der Schoot bij de herdenking aanwezig.

Maren-Kessel
Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in en bij de kerk in Maren-Kessel. Na afloop van de dienst kunnen bloemen gelegd worden bij de gedenksteen. Daarna speelt De Lithse Fanfare enkele nummers en brengt het Gilde Sint-Lambertus een vendelgroet uit. Namens de gemeente Oss is raadslid Anke van Gaalen (VDG) bij de herdenking aanwezig.

Ravenstein
Om 19.15 start bij het Raadhuis de stille tocht naar de oorlogsgraven op het kerkhof, onder begeleiding van het Sint Barbara Gilde. Er volgt een korte dienst op het kerkhof. Daarna gaat de stille tocht door naar het monument voor de gevallenen in de Marktstraat. Namens de gemeente Oss is raadslid Joyce Muller (D66) bij de herdenking aanwezig.

Omleidingen
We willen de verschillende plechtigheden op 4 mei ongestoord laten verlopen. Daarom zetten we diverse straten af. Daar waar nodig geven we omleidingen aan.

Vlag en protocol 4 mei
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok uit respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt is van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die we gebruiken is de Nederlandse vlag zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de 2 minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur
Daarna volgt het Taptoe-signaal. Dat is de muziek die jaarlijks de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het wordt gespeeld door een trompet of hoorn. Tussen 20.00 en 20.02 uur zijn we twee minuten stil. Daarna is iedereen uitgenodigd om de twee coupletten van het Wilhelmus mee te zingen.

Dit project/evenement draagt bij aan deze Global Goals:
Vrede, veiligheid en gerechtigheid
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15439