Datum plaatsing: 26 april 2022

Zo zagen onze interieurs er 50 jaar geleden uit


Zo zagen onze interieurs er 50 jaar geleden uit


's-Hertogenbosch (Regionaal): Ze begonnen alweer meer dan een halve eeuw geleden, maar we zien nog steeds elementen uit de jaren '70 opduiken in onze huidige interieurs, bijvoorbeeld door de terugkeer van de ronde spiegel in de badkamer en vintage behang met geometrische vormen. Hoe zagen onze huizen er verder uit in het tijdperk van het Kabinet Den Uyl, de discomuziek en de Oranje voetbalsuccessen?

Ronde vormen en warme kleuren

Oranje was naast bruin en wit een van de kleuren die we lieten contrasteren. In het al genoemde behang, maar ook met keukengerei en (plastic) bolle lampen die meer op kolossale haardrogers leken. De vormen waren bij voorkeur rond. In de badkamer hing de ronde spiegel aan diepgroene tegels en was het sanitair niet altijd spierwit. Overigens biedt de Glaswebwinkel de mogelijkheid om met zo'n ronde spiegel een vleugje seventies in uw huis te creŽren - ook als decoratiestuk in de huiskamer. Het diepgroene van metershoge vingerplanten zagen we ook in de woon- en slaapkamer.

Letterbakken en het fenomeen zitkuil

In letterbakken werden minuscule metalen beeldjes uitgestald. De absolute blikvanger en tevens het epicentrum van het huis vormde de zitkuil, een in de woonkamer uitgegraven ruimte met pakweg een halve meter hoogteverschil waarin we naar de (zwart-wit) televisie keken. Het was een fenomeen dat later ook in onze tuinen werd gerealiseerd, voor meer beschutting en privacy.

Kurk en rotan, en vooral hout

Meer warmte kwam er van natuurlijke materialen zoals rotan, kurk en hout. Ook spoorbielzen werden gebruikt in zowel interieur als tuin. Wat dat betreft heeft de '70s-revival die het Algemeen Dagblad in 2021 aankondigde al een aanloop genomen; vooral hout is al langere tijd weer een dankbaar bouwmateriaal. Denk aan de zespersoons eettafel die nu menig woonkeuken siert. Ouderwetse grondstoffen vormden in de jaren '70 een tegenhanger voor het vele plastic en de toename van elektronische apparatuur. Denk aan de bandrecorder, waarmee we muziek afspeelden, en de televisies: nu plat, toen kubussen.

Muzikale overeenkomsten: toeval of niet?

Over muziek gesproken. Het is heden ten dage moeilijker om parallel lopende stromingen te duiden, maar voorheen leken onze interieurs mee te bewegen op het ritme van de muziek. Het was in de '70s de disco die de klok sloeg, na de rock en pop van de flower power. In de jaren '80, met de economische crisis, atoomdreiging en AIDS, werden huizen eenvoudiger ingericht - of 'strakker' - en klonk de muziek met zijn elektronische drums en synthesizers eveneens kunstmatiger. Terwijl in de jaren '90 zowel muziek als interieurs rommeliger en uitbundiger werden! Toeval of algemene trendgevoeligheid?


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.18071