Datum plaatsing: 05 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 05-05-2022 02:15:29

Activiteiten Stadsarchief Oss op 5 mei


Activiteiten Stadsarchief Oss op 5 mei


Regio (Oss): Op 5 mei vindt de landelijke viering van de bevrijding in Oss plaats. Op initiatief van de gemeente Oss worden er op en rond deze dag allerlei activiteiten georganiseerd. Het Stadsarchief organiseert een bevrijdingswandeling, lezingen en een nieuwe geocacheroute. Kijk voor het hele programma in de gemeente Oss op: www.trefhetinoss.nl/5mei

Bevrijdingwandeling - ook digitaal
Arno van Orsouw, stadsgids en vrijwilliger bij het Stadsarchief, heeft een speciale bevrijdingswandeling ontwikkeld. Deze wandeling is een coproductie van het Stadsarchief en het Maaslandgilde. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan en laat tijdens de wandeling foto’s uit de collectie van het Stadsarchief zien, waaronder de indrukwekkende foto’s van de Osse fotograaf Leo van den Bergh. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en voert door het centrum van Oss. Hij vindt plaats op: donderdag 5 mei om 12.30 uur, zaterdag 7 mei om 10.00 uur en zaterdag 7 mei om 14.00 uur. Startpunt is het carillon voor het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss. Ook is er op 5 mei om 16.00 uur in het gemeentehuis een digitale variant van deze themawandeling, onder andere voor mensen die slecht ter been zijn. Deelnemen is gratis. Aanmelden voor deze activiteiten is verplicht. Dit kan bij het Stadsarchief Oss, Raadhuislaan 10 (in de Bibliotheek) in Oss. Bij voorkeur via de mail: informatie@stadsarchiefoss.nl. Tijdens de openingstijden van het Stadsarchief (dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur) kan het ook telefonisch of aan de balie.

Oorlogsbrieven
De Osse geliefden Maria Hubertus en Jo Bastings schreven elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel brieven. Jo was beroepsmilitair. Hij zat in het verzet en moest onderduiken. Maria herbergde op de zolder van haar ouderlijke woning in Oss meer dan 30 geallieerden. Deze brieven zijn kort geleden teruggevonden door hun zoon, Ton Bastings. Hij vertelt op 5 mei over deze periode in het leven van zijn ouders. In zijn presentatie gebruikt hij foto’s en fragmenten uit de brieven om zo een indringend en persoonlijk sfeerbeeld van Oss tijdens de bezetting te geven. Deze lezing start om 14.30 uur in de raadzaal in het gemeentehuis in Oss. Aanmelden bij het Stadsarchief wordt aanbevolen.

Nieuwe geocacheroute
Het Stadsarchief heeft speciaal voor bevrijdingsdag een nieuwe geocacheroute uitgezet rond het thema Vrijheid. De 6 caches liggen op plaatsen in de gemeente Oss waar een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Bij elke cache kun je een getal vinden. Als je deze getallen bij elkaar optelt, kom je op een historisch jaartal uit. Meld dit jaartal tijdens de openingstijden aan de balie van het Stadsarchief en je krijgt een woodie en een leuke attentie. De route gaat op 5 mei in de ochtend online, daarna kun je hem op elk moment doen. Je kunt de geocaching-app downloaden via de Appstore (Apple) of Google Play (Android). Meer informatie: www.geocaching.nl

Over het Stadsarchief
Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss, op de begane grond aan de Raadhuislaan 10 in Oss, en is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op 27 april en 5 mei is het Stadsarchief gesloten. De tentoonstelling, de naslagwerken en de publiekscomputers met de collectiewebsite zijn ook tijdens de openingstijden van de Bibliotheek beschikbaar. Entree is uiteraard gratis. Kijk voor meer informatie op www.stadsarchiefoss.nl of volg het Stadsarchief Oss op Facebook.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12563