Datum plaatsing: 03 mei 2022

Excursie Krona Museum Uden


Excursie Krona Museum Uden


Heesch (Bernheze): Op zaterdag 7 mei 2022 organiseert Heemkundekring ‘De Elf Rotten’ een excursie naar Uden, waar een bezoek wordt gebracht aan het Museum Krona.
De deelnemers worden tussen 12.45 en 13.00 uur verwacht bij De Heemschuur, Schoonstraat 35 in Heesch. Vandaar vertrekken zij per auto naar Uden. Bij het museum is er voldoende parkeergelegenheid. Het bezoek start om 13.30 uur.

Museum Krona maakt deel uit van een eeuwenoud, deels door zusters Birgittinessen bewoond, abdijcomplex in Uden. In deze unieke omgeving wordt een van de mooiste collecties religieuze kunst van Nederland getoond. Tot de rijke collectie behoren spraakmakende werken van onder andere Meester van Koudewater, middeleeuwse monstransen, beelden, de verzameling iconen, zilver en hedendaagse kunst. Andere hoogtepunten zijn de educatieve activiteiten, rondleidingen en bijzondere lezingen. De strak aangelegde kruidentuin en het museumcafé De Refter maken het bezoek helemaal af.

Kloosterleven in de jaren ‘60
Van binnenuit (Tweede Vaticaanse Concilie) en van buitenaf kwam er 60 jaar geleden een ongekende beweging op gang, die het religieuze leven in Brabant ingrijpend heeft veranderd. Kloosterlingen werden aangespoord om hun leven bij de tijd te brengen. Denk aan het vertalen van gebedenboeken, het houden van de liturgie in de volkstaal, het vervangen van habijten door eigentijdse kleding en er kwam ruimte voor gesprekken en vrije tijd.

De tentoonstelling ‘Vrijheid & Verwarring. Kloosterleven in de jaren '60’ toont - verdeeld over tien luiken en met uniek bronmateriaal - hoe snel en dramatisch deze revolutie zich voltrok. Een revolutie die bepalend zou blijken te zijn voor de topografie van de kloosters en situatie binnen de gemeenschappen anno 2021. De expositie sluit daarmee nauw aan bij het ‘Jaar van kloosterleven 2021 in Brabant’.

Deelname
Wie graag wil deelnemen aan de excursie, wordt verzocht zich per mail of telefonisch op te geven bij: Riky de Jong (rikydjong@home.nl / 0412-646380) of Hans Pennings (secretariaat@de-elf-rotten.nl / 06-10463762).
Opgave gaarne vooraf in verband met het regelen van het vervoer. De entreeprijs van het Museum Krona is € 10,- voor volwassenen. Studenten, CJP €7,25. Jongeren t/m 18 jaar, Museumkaarthouders, ICOM, Rembrandtkaart (Vereniging Rembrandt) en Vrienden van Museum Krona hebben gratis entree.

Het adres van het Museum Krona is:
Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden.
(0413) 26 34 31 / communicatie@museumkrona.nl

Meer informatie over de heemkundekring: www.de-elf-rotten.nl / secretariaat@de-elf-rotten.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30691