Datum plaatsing: 04 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 05-05-2022 02:13:45

Berghemnaren gaan bevrijdingsvuur weer ophalen


Berghemnaren gaan bevrijdingsvuur weer ophalen


Berghem (Oss): Volgende maand gaat weer een grote groep Berghemnaren het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Na twee coronajaren wordt de jaarlijkse traditie weer opgepakt en Petra van de Ven heeft er zin in: “Mooie gesprekken, met een gemengd gezelschap en een bijzonder doel.”

door Mark van der Donk

Al sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur, bij de overgang van 4 naar 5 mei, ontstoken bij het Wageningse hotel De Wereld. Vanuit het hele land komen mensen voor die bijzondere gebeurtenis naar de plek waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de vredesonderhandelingen plaatsvonden. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zegt Petra van de Ven. “Dat is momenteel weer heel actueel helaas.” Het bevrijdingsvuur wordt na de ontsteking verspreid naar verschillende gemeenten in heel Nederland. Aan het inmiddels tot een nationaal evenement uitgegroeide happening doen ruim 2.000 sporters mee. Het thema van dit jaar is: ‘Vrijheid, samen maken we het verschil’.
Namens de stichting Berghem tegen Kanker organiseert Van de Ven - samen met Huub van Hoogstraten en Ans van der Burgt - ook dit jaar weer de bevrijdingsloop, waarbij een grote groep Berghemnaren het vuur gaat ophalen in Wageningen en dat gezamenlijk, wandelend, naar Berghem brengt. “Dat gaan we alweer voor de zevende keer doen. We vertrekken in de nacht van 5 mei om 00.30 uur vanuit Wageningen en komen, na enkele stops onderweg, tegen 11.00 uur in Berghem aan bij het monument op de Wilhelminasingel. Daar wordt dan het bevrijdingsvuur ontstoken door de wandelaars en een vertegenwoordiger van de gemeente”, legt ze uit.

Hele groep
Op initiatief van Van Hoogstraten werd er ooit mee gestart en het is in de loop der jaren een groot Berghems evenement geworden. Bij de laatste editie, in 2019, liepen er maar liefst een kleine 75 man mee. “Naar de meeste gemeenten wordt in estafettevorm gelopen - er gaat zelfs een bevrijdingsvuur naar Groningen. Maar omdat Berghem ‘maar’ 40 kilometer van Wageningen ligt, lopen wij die afstand met de hele groep”, aldus Van de Ven. “Dat is voor sommigen wel aanpoten, hoor. Maar we slepen elkaar er wel doorheen. Als we de brug bij Tiel passeren, vind ik dat altijd een speciaal moment. De zon komt dan net op, een prachtig gezicht. En tegelijkertijd denk je dan ook automatisch dat het stiekem nog best een heel eind lopen is naar Berghem.”

Inschrijftermijn verlengd
Aanmelden kon tot 31 maart (via h.vanhoogstraten@caiway.nl), maar die inschrijftermijn kan, voor degenen die toch nog graag willen meelopen, wel opgerekt worden naar half april. “We zijn nu met 45 personen. Een groep van mensen tussen de 12 en 82 jaar oud, heel divers. Er loopt bijvoorbeeld een opa, die tegen de 70 zal zijn, al jaren mee. En hij weet ieder jaar weer zijn kleinkinderen warm te krijgen om ook mee te doen. Een prachtig gezicht, als ze daar met een man of zeven lopen.”

Bus
Deelname kost 25 euro en daarvoor wordt voor de lopers de bus naar Wageningen, de overtocht met de pont en koffie en een broodje na afloop van de ceremonie op de Wilhelminasingel bij de Berchplaets geregeld. “Wat over blijft gaat naar het goede doel”, aldus Van de Ven. “We rijden trouwens pas rond 22.00 uur aan uit Berghem, om een lange wachttijd in Wageningen te vermijden. Ik kan het iedereen aanraden om mee te doen, want het is een hele bijzondere tocht. Midden in de nacht, we lopen lange tijd in het donker, en met steeds iemand anders naast je, waardoor je mooie gesprekken voert. Heel bijzonder. Sowieso is het de moeite waard, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat besef moet er steeds meer komen.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.32287