Datum plaatsing: 05 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 05-05-2022 02:14:53

Rotte plek in centrum Rosmalen krijgt fraaie invulling


Rotte plek in centrum Rosmalen krijgt fraaie invulling


Rosmalen ('s Hertogenbosch): De afgelopen weken konden mensen bij Het Waare Huis laten weten of zij in aanmerking willen komen voor een van de 37 huurappartementen die op dit moment door Hoedemakers worden gebouwd. De belangstelling voor de woningen aan de Raadhuisstraat/Hoogstraat is enorm. Gesprekken met potentiële huurders vinden binnenkort plaats met de makelaars van Het Waare Huis.

door Herman van Dinther

Directeur Marc Hoedemakers is trots op het project dat onder zijn hoede wordt uitgevoerd. “Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad voordat afgelopen december kon worden begonnen met de bouw. Op de locatie stonden het vroegere postkantoor en het pand waarin de Aldi gevestigd was. Het postkantoor stond jarenlang leeg, verpauperde en kreeg te maken met brand waarna het eindelijk werd gesloopt. Het terrein naast de Aldi bleef braak liggen terwijl de supermarkt enkele jaren geleden verhuisde naar Molenhoek en een leeg pand achterliet. Voor de planontwikkeling hebben we de gehele noodzakelijke procedure doorlopen en dat kost tijd. In overleg met omwonenden hebben we de plannen op onderdelen nog bijgesteld waarna architect Mark Siebers van kantoor Groosman en Partners uit Rotterdam de definitieve uitwerking kon oppakken. Geen eenvoudige klus trouwens want we praten hier over 37 appartementen die allemaal verschillend zijn qua afmeting, indeling en uitvoering. De grootte varieert van zo’n 70 tot iets meer dan 125 m˛ woonoppervlak. Hierdoor zijn de indelingen ook anders, net als het aantal slaapkamers (één, twee of zelfs drie). Elk appartement heeft een eigen buitenruimte: op de begane grond een terras en op de hogere verdiepingen een balkon. Sommige appartementen hebben ook nog een dakterras. Bewoners en bezoekers kunnen op het afgesloten binnenterrein parkeren.”

Duurzaam
“De woningen worden vanzelfsprekend duurzaam uitgevoerd en dat betekent tegenwoordig gasloos en zeer energiezuinig. Straks wonen in Vizier zal een fijn thuisgevoel geven aan jonge mensen die in het levendige centrum willen wonen maar ook aan 55-plussers die al met een schuin oog naar de toekomst kijken. Zij kunnen hier allemaal jaren vooruit, want het complex is comfortabel, energiezuinig en rolstoeltoegankelijk. Wonen in Vizier kan tegen relatief lage woonlasten met name door zeer beperkte energiekosten. De appartementen zijn namelijk aan alle kanten goed geďsoleerd en voorzien van triple glas wat veel comfort oplevert. Alle technische installaties dragen hieraan bij. Zo worden de appartementen verwarmd middels een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming- en koeling. Een WTW (warmte terugwin) ventilatiesysteem zorgt voor de frisse lucht, zónder dat er warmte verloren gaat. Zonnepanelen leveren de nodige energie in de algemene ruimtes.”

Uitdaging
“Het is een hele uitdaging om dit project te realiseren. Niet alleen door de alsmaar stijgende bouwkosten en schaarste aan vakmensen maar ook omdat twintig van de 37 woningen in de middenhuur klasse moeten worden gerealiseerd. Dat laatste is een voorwaarde van de gemeente. Het betekent dat die woningen beschikbaar komen voor mensen die maximaal anderhalf keer modaal verdienen oftewel vierenvijftig duizend bruto gezamenlijk inkomen hebben. De huurprijzen beginnen bij circa duizend euro per maand voor de middenhuur woningen en lopen voor de vrije sector woningen op, afhankelijk van het aantal vierkante meters en kamers. Een voordeel is natuurlijk dat de energiekosten bijzonder laag zullen zijn en dat is uiteraard een belangrijk gegeven.
Hoewel op dit moment de gesprekken met de potentiële huurders volop gaande zijn kan bij Het Waare Huis worden geďnformeerd naar de status van de verhuurprocedure. In de praktijk is het namelijk denkbaar dat mensen die zich hebben aangemeld zich alsnog terugtrekken. In die gevallen kan er worden gewerkt met een wachtlijst. De woningen worden in het voorjaar van 2023 opgeleverd.”


Foto: Het complex Vizier krijgt een prominente plek in het centrum van Rosmalen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33447