Datum plaatsing: 07 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 07-05-2022 15:35:54

Dirigent van een orkest word je niet zomaar


Dirigent van een orkest word je niet zomaar


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Wanneer een muziekvereniging een nieuwe dirigent aantrekt dan gaat het bestuur daarbij niet over één nacht ijs. Het is immers een belangrijke functie die liefst voor wat langere tijd wordt ingevuld. De sollicitatieprocedure wordt dan ook heel serieus uitgevoerd. Dat deed Muziekvereniging St. Cecilia ook toen de functie van dirigent eind 2020 vacant kwam. Iemand die een gooi doet naar de baan en serieus in beeld komt doet een proefdirectie voor het orkest. Sandra van Luijtelaar deed op 2 december in dat jaar haar test en kreeg na twee weken het bericht dat zij was aangenomen.

door Herman van Dinther

Sandra (49): “Ik ben heel selectief in het zoeken naar een orkest dat ik wil dirigeren. Ik woon in Amersfoort en stel voor mezelf een limiet voor de afstand die ik wil afleggen. Overigens, niet alleen om die reden ben ik kieskeurig bij mijn keuze. Omdat ik professioneel dirigent ben vind ik het belangrijk dat ik perspectief zie in het orkest waar ik leiding aan geef. De advertentie van St. Cecilia sprak me aan omdat ik vond dat er ambitie uit sprak. Dat is wat ik ook zoek, er moet een uitdaging liggen om te willen groeien. De muzikanten die bij St. Cecilia in het Harmonie Orkest spelen stralen uit dat zij stappen willen zetten en daar ook iets voor willen doen.
In een tijd dat we volop te maken hadden met de corona perikelen lagen er wel wat hindernissen in de weg maar we hebben toch twee heel mooie concerten kunnen geven. Het ene was in juli het traditionele inluiden van de zomervakantie, het andere een prachtig “Italiaans” concert in de Lambertuskerk waar veel mensen van hebben genoten.”

Uitdaging
“Omdat St. Cecilia dit jaar honderd jaar bestaat is er een uitgebreid jubileum programma bedacht met meerdere optredens. Daarbij zal zeker ook nog geput worden uit het vertrouwde repertoire dat de muzikanten in hun muziekmap hebben zitten. Dat is niet erg, zeker niet, want door weggevallen repetities is de opbouw van nieuw repertoire met meer lichte muziek wat vertraagd. Dit neemt niet weg dat de ambitie en het beleid uitgangspunt zijn om te groeien. De bezetting van de instrumenten is van dien aard dat we een tamelijk breed repertoire aan kunnen. Bovendien kun je natuurlijk verschillende arrangementen gebruiken waardoor je orkest de stukken kan uitvoeren. Ik hoop trouwens dat niet alleen het niveau en kwaliteit groei gaan vertonen, ook het ledental mag toenemen. Ik heb er vertrouwen in dat dat in de toekomst zeker zal gebeuren wanneer muzikanten in de regio ter ore komt hoe het er bij St. Cecilia intussen aan toe gaat en zij als goede muzikant hier alle kans krijgen tot hun recht te kunnen komen.”

Stille wens
Sandra, die als Koreaans meisje op tweejarige leeftijd bij haar Nederlandse pleegouders kwam wonen, is professioneel geschoold als dirigent.
“Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld door muziek en heb op een gegeven moment mijn stille wens in vervulling laten gaan door de vierjarige HaFaBra – harmonie, fanfare, brassband – dirigentenopleiding te volgen waarna ik me heb verdiept in het dirigeren van lichte muziek. Ik heb jarenlang alle avonden en zaterdagen orkesten geleid maar sinds een paar jaar heb ik dat geminderd om wat meer tijd te hebben voor mijn privérelatie. Dat is ook de reden dat ik heel selectieve keuzes maak wanneer ik bij een orkest solliciteer. Ik heb met Cecilia een goede keuze gemaakt, er is een goede klik met de muzikanten en ik werk plezierig samen met de muziekcommissie. En al spelen we nog veel van het vertrouwde repertoire, ik kan er al wel mijn eigen sausje over gieten en dat geeft voldoening. De muzikanten zijn nieuwsgierig en hongerig om mooie muziek te maken. Ik hoor een bepaalde klank wanneer de muziek op de lessenaars ligt waaruit blijkt dat het orkest begrijpt wat ik bedoel. Dan kun je glimlachen, dan is er de klik die ik zoek en die vind ik hier, daar ben ik dankbaar voor. Het is een wisselwerking, het niveau opkrikken en dan is er de vibe en dat geeft dan de fun in het spelen. De mentaliteit is goed en dat is belangrijk.
Het feit dat ik de eerste vrouwelijke dirigent ben bij het Harmonie Orkest is helemaal geen issue, dat wordt absoluut niet als uitzonderlijk ervaren. En daar is ook geen reden toe.”

Foto: Sandra vindt dat zij een goed besluit heeft genomen om als dirigent aan de slag te gaan bij Cecilia.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.32735