Datum plaatsing: 08 mei 2022

Wim Kok al vijftig jaar in het fotovakRosmalen ('s Hertogenbosch): Al op zijn zestiende was Wim Kok (66) in de weer met fototoestellen en fotorolletjes. “Fotografie heeft altijd mijn belangstelling gehad, het was niet zo raar dat ik van mijn hobby mijn werk maakte. Nadat ik een paar jaar bij Remington had gewerkt ging ik aan de slag bij fotograaf Paul Vriends en werd ik in 1989 door Jan Peerlings gevraagd om bedrijfsleider te worden in zijn fotozaak aan De Driesprong. Die heb ik in 2001 kunnen overnemen en hebben wij de Kiekshop als eigen onderneming voortgezet. Hard werken trouwens, we waren altijd zes dagen per week open en hadden in die tijd ook personeel. Els Korsten, tegenwoordig een professioneel fotografe met grote reputatie, is indertijd nog bij ons in de zaak begonnen. Op een gegeven moment is Ria ook in de zaak komen werken, nu al zo’n twintig jaar geleden. We runden de winkel intussen met zijn tweeën en heb ik mijn activiteiten wat verlegd. Ik ben gestopt met het maken van bruidsreportages en video opnamen. Ik kon niet meer zo lang weg zijn want de winkel was te druk om alleen door Ria te bemannen.”

Digitaal
“In de loop der jaren is er enorm veel veranderd in de fotografie. Analoog werd digitaal, een ontwikkeling die mij wel aansprak. Ik ben al heel vroeg begonnen met het digitaal bewerken via fotoshop, daar beleef ik nog steeds lol aan. De analoge apparatuur en fotorolletjes zijn echter nooit helemaal verdwenen. Tot het laatst toe verkochten wij dat nog, ik bespeur zelfs een boost in de interesse voor analoge fotografie, met name bij jongeren.
Dat zullen we trouwens wel gaan missen, die fijne contacten met de klanten. Wat dat betreft kan ik zeggen dat we Rosmalen altijd als een warm bad hebben ervaren. Rosmalen gunde ons de zaak, de mensen hebben ons nooit laten vallen ook niet in crisistijden. Daarom konden we de concurrentie met de Prifo-keten overleven. Met onze collega Arnold Stijntjes in De Molenhoek hebben we altijd een prima contact gehad, waar nodig en mogelijk hielpen we elkaar. Toen Arnold tien jaar geleden stopte hebben wij de service naar zijn klanten overgenomen. En ik heb me toen aangesloten bij de inkooporganisatie Ringfoto ook omdat de markt zo veranderde. De duurdere digitale camera’s zoals Nikon en Canon worden vooral verkocht via Mediamarkt en dergelijke grote jongens. Voor ons kleinere jongens is er vooral de markt van compact camera’s en accessoires zoals fotoalbums, lijsten, memory cards, usb sticks, fototassen en dat soort dingen. En natuurlijk was het maken van pasfoto’s voor ons een belangrijk onderdeel van het werk. Pasfoto’s kunnen intussen ook bij Primera worden gemaakt.”

Wennen
“Het zal wennen zijn om ’s morgens de winkeldeur niet meer te hoeven openmaken. Maar ik val niet in een gat hoor. Ik hou van natuurfotografie en ga graag vissen. Een deel van de foto apparatuur heb ik trouwens thuis in mijn studio geplaatst, ik blijf nog wel een beetje freewheelen, leuke fotoklusjes oppakken maar niets moet en alles kan. We gaan absoluut een tijdje naar ons favoriete vakantieland Oostenrijk maar we houden er ook van om korte trips te maken. Vervelen gaan we ons zeker niet.”
Ria: “Ik vond het altijd fijn om contact te hebben met klanten en dat wil ik eigenlijk niet helemaal gaan missen. Daarom ga ik over een tijdje eens rondkijken om ergens in een winkel voor een paar dagen per week aan de slag te gaan.”
Dat niet alleen zij de klanten missen maar de klanten ook hen bleek wel op zaterdag 19 maart toen de winkel voor de laatste keer open was. In de huiskamer waar we dit gesprek hebben zijn de bloemboeketten niet te tellen, staan er flessen drank waar een slijter bijna jaloers op kan zijn en staan er her en der verspreid enorm veel cadeautjes en mooie dingen.
Ria: “Overweldigend en ontroerend. Er kwam een klant met een fles champagne en vier glazen om te toosten op ons afscheid. Een autistische jongen die vaak in de zaak kwam had een speciaal cadeautje voor ons gemaakt, heel indrukwekkend. Ja, een heel warme afsluiting van veel mooie jaren die we met de fotozaak hebben gehad.”

Foto: Wim en Ria hebben heel wat uren en dagen in de winkel doorgebracht.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29608