Datum plaatsing: 09 mei 2022

Zilveren Willibrordus voor Hennie Vos-Boeijen



Berghem (Oss): Tijdens de openbare vergadering van de dorpsraad werd Hennie Vos-Boeijen onderscheiden voor haar grote verdiensten voor de Berghemse gemeenschap. Ze heeft zich vele tientallen jaren ingezet voor (met name het dansende deel van) het dorp en dát werd op waarde geschat door de dorpsraad. Het leverde Hennie de Zilveren Willibrordus van 2022 op.

door Mark van der Donk

De jaarlijkse uitreiking van de Zilveren Willibrordus kon niet, zoals gebruikelijk, plaatsvinden tijdens de nieuwjaarsreceptie. Die kwam door de coronaregels te vervallen. De openbare vergadering van de dorpsraad, die in maart plaatsvond, was gelukkig een goed vervangend moment om Hennie Vos-Boeijen alsnog in het zonnetje te zetten. De organisator van met name ontelbaar veel carnavals- en dansactiviteiten - zowel voor als achter de schermen - ontving onder luid applaus de onderscheiding voor de vrijwilliger die zich bovengemiddeld heeft ingezet voor Berghem.
Hennie was met haar familie naar de Berchplaets gekomen, waar ze genoot van alle aandacht. “Mijn dochter Ingrid vertelde het mij een paar uur van tevoren. Toen heb ik wel een traantje weggepinkt. De Zilveren Willibrordus is een mooie bekroning op het vele vrijwilligerswerk, maar ik wil wel benadrukken dat ik het niet alleen heb gedaan. We hebben het samen gedaan.”

Besmet met het virus
Carnavalsvereniging De Bietenbouwers neemt een belangrijke plaats in, in het leven van Hennie. Ze was er jarenlang secretaris en werd tot erelid gekroond. Het hele gezin raakte besmet met het virus. “Mijn oudste dochter Geri wilde bij de dansmariekes, maar dan moest je lid zijn van De Bietenbouwers. En dat waren Adriaan en ik toen nog niet”, vertelt ze. “Op het lidmaatschap van opa Lee Vos is ze toen bij dansgarde De Bietjes begonnen. Snel daarna zijn we toen ook zelf lid geworden en toen is ook onze jongste dochter Ingrid gaan dansen. Ze hebben ook allebei jarenlang getraind.”
Bestuurslid, trainster, jurylid op meerdere festivals, secretaris en penningmeester was Hennie onder meer bij BeatYes, zoals De Bietjes inmiddels al jarenlang heten. Nog steeds is de familie Vos zeer betrokken bij de dans- en carnavalsclub. “Geri ontwerpt nu nog de showkleding, Ingrid is voorzitter. Adriaan is tweemaal grootvorst geweest van De Bietenbouwers. Voor de dansclub heeft hij jarenlang het oud papier geregeld. Waar ik met de grootste glimlach aan terugdenk? Aan de lustrumfeesten. Ja, iedere vijf jaar feest vonden wij wel een goed idee. En ook aan de ludieke acties tijdens carnaval, met de prins van Berghem, en de drukbezochte boerenbruiloften. Dan ging ik altijd rond met brandewijn met suiker. De 'jongens uit ‘t Tuureind' hadden dan mijn speciale aandacht, samen dronken we dan een paar borreltjes. Vond ik altijd geweldig.”
De koninklijke onderscheiding op de receptie van het lustrumfeest in 1999 was uiteraard ook een hoogtepunt, vult ze aan. “En met de Grootvorst, Adjudant, Raad van Elf en aanhang zijn we ook ooit een weekend naar Den Haag geweest. Carnavalsclub Ons Brabant vierde haar jubileum. Een geweldig feest, waar ook Koos Alberts kwam optreden. We sliepen in een groepsaccommodatie, maar zijn eerst tot in de late uurtjes doorgegaan.”

Buurvrouwen uit Tuureind
Hennie deed ook jarenlang mee met de optocht van het Knollenrijk. “Samen met de buurvrouwen. Hoe dat precies ontstaan is, weet ik eigenlijk niet meer. Ik denk dat het vooral onze creatieve inspirator Ine Perk was. We hadden destijds veel kinderen in de buurt en het was gewoon heel gezellig om samen te bouwen, thuis en in de schuren van Tuureind. Een hechte buurt, waar iedereen elkaar kende. Na de prijsuitreiking gingen we altijd naar café De Molenhoek, voor friet met ranja en als aandenken voor alle kinderen een blikken medaille, want Hans Perk werkte toen bij Thomassen en Drijver.”

Mooie waardering
Dansgarde De Bietjes/dansclub BeatYes mogen we wel haar kindje noemen. In 1979 begon Hennie met het begeleiden, wat ze meer dan 40 jaar niet meer los liet. Het eerste waar ze aan denkt wanneer dit onderwerp wordt genoemd? Het EK in Neu-Isenburg, Duitsland, in 1990. “Rond 11.00 in de ochtend hadden we toen al 3 EK-titels gewonnen, dat vond ik toch wel heel bijzonder. Echt een hoogtepunt uit de geschiedenis van de dansclub. Ook de organisatie van drie EK’s in de Maaspoort in Den Bosch was een geweldige ervaring. Verder vind ik onze deelname aan de pronkzittingen altijd heel leuk en dan vooral de vele positieve reacties van de Bergse mensen. Altijd weer een mooie waardering voor het vele werk dat je doet.”
Naast haar vele werk in Berghem, was Hennie ook bijna 40 jaar actief in de landelijke dansbond. “Als bestuurslid en ik heb cursussen gegeven en gejureerd op festivals. Afgelopen september werd ik, tijdens mijn afscheid, tot erelid benoemd. Ook een mooi compliment.”

Showkleding maken
Als bestuurslid en vooral met het verzorgen van de showkleding, van september tot en met januari, is Hennie nog altijd volop actief. Maar een jaar geleden kreeg ze helaas plotseling een hersenbloeding. De tijd moet leren of en wat ze nog allemaal kan oppakken. “Voor mijn kleindochter heb ik wel nog de showkleding gemaakt, samen met mijn dochter”, vertelt ze. “Maar waar ik voorheen soms wel 10 uur per dag naaide, kan ik dat nu nog maar 1 of 2 uur achter elkaar doen. Daarna word ik moe, dat vind ik wel jammer. Ik hoop het allemaal nog zo lang mogelijk te kunnen blijven doen.”









Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15109